Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Qualcomm avslöjar nästa generations Snapdragon MSM8960: 28nm, dual-core, 5x prestandaförbättring

Tidigare idag informerade Qualcomm analytiker om sin Snapdragon SoC-färdplan. Den nuvarande Snapdragon är tillgänglig i både 65nm och 45nm versioner som integrerar en enda Scorpion CPU-kärna som körs på upp till 1GHz och en Adreno 200 eller 205 GPU (respektive). Snapdragon var SoC-valet för många Android-telefoner under det senaste och ett halvt året, för att inte tala om den enda SoC som finns tillgänglig i Windows Phone 7-enheter.

Under de kommande månaderna kommer vi att se de första Cortex A9-baserade NVIDIA Tegra 2 SoC:erna med dubbla kärnor levereras i enheter. Någon gång nästa år kommer vi att se A9-baserade OMAP4 SoCs i smartphones också. Så vad har Qualcomm i beredskap för oss under de kommande åren?

Först har vi MSM8260 och 8660 SoC. Dessa är baserade på Qualcomms nuvarande generationsteknologier: integrera två Scorpion-kärnor och en Adreno 205 GPU på en enda 45nm-matris. 8260 har HSPA+-stöd, medan 8660 stöder HSPA+, CDMA2000 och 1xEV-DO Rev. B. Dessa två dubbelkärniga SoC:er kommer att köras på 1,2GHz. Vi borde se en GPU-uppgradering här också.

8×60 SoCs började sampla under sommaren och vi bör förvänta oss att se dem i avancerade smartphones tidigast någon gång under 2011.


Mer spännande är dock vad som kommer härnäst. Dagens avslöjanden inkluderade ytterligare detaljer för nästa generations Snapdragon SoC byggd på en 28nm-process. Den första medlemmen i nästa generations Snapdragon-familjen är Qualcomm MSM8960 SoC.

Inuti MSM8960 finns två nästa generations processorkärnor, förmodligen ur funktion eftersom Qualcomm lovar 5x prestanda av det ursprungliga Snapdragon-chippet (2x för övergången till dubbla kärnor och resten på grund av OoO, större cacher och andra arkitektoniska tweaks kanske?). Qualcomm avslöjar inte klockhastighet i nuläget.

Strömförbrukningen sägs vara 75% lägre, men det verkar väldigt aggressivt jämfört med vad vi har idag. Det är oklart om Qualcomm pratar om aktiv eller tomgång, eller vilken version av Snapdragon den jämför med (65nm eller 45nm).


På GPU-sidan gör Qualcomm också betydande prestandakrav. MSM8960 kommer att erbjuda en ~4x förbättring av grafikprestanda. Återigen, Qualcomm var inte specifik om vad referenspunkten var. Om det jämförs med Adreno 200 skulle det innebära en fördubbling av GPU-prestandan vi har idag.


Qualcomm har tillkännages separat att Adreno 3xx GPU skulle användas i SoCs från 2011 – 2013 på en 28nm-process. Detta verkar vara GPU-familjen som används i nästa generations Snapdragon. Ännu mer intressant är Qualcomm som säger att Adreno 3xx kommer att ha liknande prestanda som Xbox 360/PS3.

Om det verkligen är nivån på grafikprestanda vi kommer att se under de kommande 3 åren, kanske det inte är alltför långsökt att kunna spela Xbox 360-titlar på Windows Phone 8.


8960 fortsätter att vara en enda chip-lösning med integrerat modem, som stöder alla 3G-lägen såväl som LTE. MSM8960 kommer att börja ta prover under 2011, vilket innebär att vi sannolikt inte kommer att se smartphones baserade på den förrän 2012.