QTS 5.0 och QuTS Hero 5.0: QNAP Vad Àr nytt och funktioner

0 Shares

Vad Àr nytt i operativsystemen QTS 5.0 och QuTS Hero 5.0

Den första nyheten som vi har i detta nya operativsystem Àr kÀrnan som anvÀnds, i denna nya version a Linux 5.10 LTS Kernel kommer anvÀndas. Denna kÀrnuppdatering innebÀr att man Àrver alla förbÀttringar som ingÄr i den hÀr nya kÀrnan, drastiskt förbÀttrar sÀkerheten, den bÀsta prestandan globalt i NAS, förbÀttrar prestandan hos AMD-processorer och gör det möjligt att stödja nÀsta generations hÄrdvaruplattformar, dessutom stöder den senaste generationen CPU med integrerad GPU. En mycket viktig detalj Àr att pÄ grund av hÄrdvarubegrÀnsningar för vissa QNAP NAS-servrar kommer vi inte att kunna anvÀnda denna kÀrna, dÀrför kommer vi inte att kunna anvÀnda QTS 5.0, sÄ vi kommer att stanna kvar i QTS 4.X-versioner.

En mycket viktig egenskap hos denna version av Kernel Linux 5.10 LTS Àr inbyggt införande av WireGuard VPN , frÄn denna version kommer vi att ha möjlighet att konfigurera WireGuard VPN i QVPN, det snabbaste, sÀkraste och mest effektiva VPN-protokollet som vi kan anvÀnda idag för att etablera fjÀrrtunnlar. Införlivandet av WireGuard inbyggt Àr mycket viktigt, detta betyder att vi kan uppnÄ utmÀrkta nedladdnings- och uppladdningsprestanda, om det vore mjukvara skulle den faktiska hastigheten vi skulle uppnÄ mycket lÀgre.

De senaste modellerna av tillverkaren QNAP har M.2 NVMe-platser för att pÄskynda den övergripande lÀs- och skrivprestandan för servern med SSD-cache, i det hÀr fallet den nya QTS 5.0 förbÀttrar prestandan hos NVMe SSD:er , med en ny kÀrna kommer det att vara möjligt att utnyttja mer effektivt, dessutom har cachemodulen förbÀttrats och utrymmet pÄ SSD:n kommer att anvÀndas mer effektivt med en lÀgre minnesanvÀndning. Detta gör att vi kan förbÀttra effektiviteten nÀr flera anvÀndare kommer Ät samma mapp samtidigt. Naturligtvis kommer denna förbÀttring inte bara att finnas pÄ NVMe SSD, utan Àven pÄ M.2 SATA och SATA3 SSD.

Ny installationsguide

Denna nya version av QNAP-operativsystemet innehÄller en ny installationsguide som avsevÀrt förenklar stegen för att starta upp NAS-servern, dessutom lÄter det oss initiera och uppdatera till den senaste firmwareversionen samtidigt, pÄ detta sÀtt kommer vi att installera den senaste versionen av operativsystemet. Andra förbÀttringar i det grafiska anvÀndargrÀnssnittet i nya QTS 5.0 Àr att proceduren Àr enklare, visningen av ikonerna Àr mer elegant och vÀnlig, och nu Àr hastigheten nÀr man navigerar genom de olika menyerna mycket snabbare.

NÀr vi Àr klara med att konfigurera alla parametrar genom installationsguiden kommer operativsystemet att indikera en rad förslag och rekommendationer för att anvÀnda NAS-servern och underlÀtta den initiala konfigurationen. Den hÀr nyhetsmenyn skiljer sig frÄn den typiska meddelandemenyn, i det hÀr fallet visar den oss nyheter av intresse och inte ÄtgÀrder som har utförts pÄ servern.

FörbÀttrad övergripande NAS-serversÀkerhet

En mycket viktig funktion relaterad till sĂ€kerhet Ă€r det standard “admin”-kontot Ă€r inaktiverat , kommer konfigurationsguiden att tvinga oss att skapa ett nytt konto inom administratörsgruppen för att hantera NAS-servern. En mycket bra sĂ€kerhetspraxis Ă€r att alltid inaktivera “root”- eller “admin”-anvĂ€ndaren pĂ„ QNAP NAS, och skapa ytterligare en anvĂ€ndare som har dessa administratörsbehörigheter, för att undvika brute force-attacker mot denna “admin”-anvĂ€ndare. Naturligtvis, om anvĂ€ndaren vill eller behöver aktivera “admin”-kontot kan de göra det, men som standard kommer det att inaktiveras.

Det nya operativsystemet innehÄller stöd för TLS 1.3-protokollet , sÄ att vi kan göra anslutningar via HTTPS till NAS-administrationen sÀkert och snabbt, dessutom har motsvarande kryptografiska svit för TLS 1.3 införlivats med de sÀkraste kryptografiska algoritmerna. SÀkerhetsjusteringar har ocksÄ gjorts sÄ att vi som standard har de bÀsta sÀkerhetsrutinerna. Automatiska uppdateringar av operativsystemet och App Center-applikationerna kommer att fortsÀtta att finnas, för att skydda oss mot eventuella sÀkerhetsbrister utan att behöva uppdatera manuellt.

PC TLS 1.3

En annan mycket viktig nyhet Ă€r införlivande av en “omvĂ€nd proxy” , detta förbĂ€ttrar sĂ€kerheten vid Ă„tkomst till de olika webbtjĂ€nsterna som vi kan konfigurera pĂ„ NAS-servern, speciellt om vi ska exponera tjĂ€nsterna för Internet. Tack vare anvĂ€ndningen av denna omvĂ€nd proxy kommer vi att kunna gömma viktiga tjĂ€nster bakom en enda port 443 via HTTPS, som Traefik gör.

De inbyggd SSH-server QTS 5.0 stöder nu autentisering med SSH-nycklar , detta stöddes ocksÄ tidigare, men det mÄste konfigureras pÄ ett nÄgot avancerat sÀtt, nu kan vi enkelt göra det frÄn det grafiska anvÀndargrÀnssnittet. Tack vare denna möjlighet kommer det inte att vara nödvÀndigt att autentisera med anvÀndarnamn / lösenord utan med vÄra SSH-nycklar, dÀrför Àr det ett mycket sÀkrare sÀtt.

Ny FTP-server: mer komplett och bÀttre prestanda

Tillverkaren QNAP har helt förnyat FTP- och FTPES-servern som Àr inbyggd i operativsystemet. Nu kommer vi att ha det som en extra applikation med QuFTP-tjÀnsten, som innehÄller ett stort antal riktigt intressanta funktioner. Dessutom har de ocksÄ utnyttjat för att förbÀttra prestandan för SMB och NFS nÀr vi överför mycket stora filer över det lokala nÀtverket.

Den nya QuFTP-servern kan uppgraderas oberoende sÄ att QNAP införlivar ny funktionalitet nÀr den slÀpper uppdateringar. Denna nya tjÀnst tillÄter bÄde en FTP-server och Àven till konfigurera FTP-klienter . SjÀlvklart, FTPES baserade pÄ TLS-protokoll stöds fortfarande för autentisering och filöverföringssÀkerhet. TvÄ mycket viktiga funktioner i denna nya QuFTP-tjÀnst Àr följande:

  • Möjlighet till konfigurera en QoS , det vill sĂ€ga vi kan definiera uppladdnings- och nedladdningshastigheten för en viss anvĂ€ndare som har loggat in pĂ„ FTP-servern, sĂ„ att denna anvĂ€ndare inte förbrukar all tillgĂ€nglig bandbredd. Dessa hastighetsbegrĂ€nsningar kan tillĂ€mpas pĂ„ bĂ„de anvĂ€ndare och grupper.
  • BegrĂ€nsa Ă„tkomst till FTP-servern baserat pĂ„ ett schema . Nu kan vi definiera ett schema för att aktivera eller avaktivera Ă„tkomst till FTP-servern, efter timmar och frĂ„n mĂ„ndag till söndag.

Andra nya QTS 5.0 och QuTS Hero 5.0 förbÀttringar och tillgÀnglighet

Det hĂ€r nya operativsystemet innehĂ„ller förbĂ€ttringar för att accelerera artificiell intelligens med Coral Edge TPU, sĂ„ att vi kan organisera foton, kĂ€nna igen objekt och mycket mer snabbare och med mindre resursförbrukning av huvudprocessorn. Nu kommer vi att fĂ„ en rejĂ€l förbĂ€ttring om vi anvĂ€nder QuMagie-applikationen, eftersom den kommer att stödja Coral Edge TPU, vi kommer Ă€ven att ha ny mjukvara för detektering av ansikten och personer med QVR Face och QVR Human. Nu Ă€r Disk AI redan en realitet, den hĂ€r programvaran lĂ„ter oss utföra en kontinuerlig och förebyggande övervakning av vĂ„ra hĂ„rddiskar, för att ersĂ€tta dem innan de kan misslyckas. QNAP kommer snart att lanseras ” AMIZ Cloud Central Control “, ett centraliserat övervakningssystem för QNAP NAS-servrar, som gör att vi kan se om alla NAS som vi har registrerat fungerar korrekt eller om det finns nĂ„got slags problem.

Betaversionen av detta nya operativsystem kommer att vara tillgÀnglig frÄn och med nu till 24 juli, de modeller som stöds Àr följande:

  • TS-251D2 (& TS-251B)
  • TS-253D (& TS-253B)
  • TS-453D (& TS-453B)
  • HS-453DX
  • TS-673A (& TS-673)
  • TS-451DeU
  • TS-1283XU

För nÀrvarande Àr vissa buggar redan kÀnda som kommer att lösas snart, sÄsom problem med RDMA-drivrutinen, QAT, prestandan för Marvell 1475 Àr under förvÀntad, om du anvÀnder ett QXG-5G2T-111C-kort kommer du ocksÄ att ha en prestanda under det normala, och tredjepartsprogram kanske inte Àr kompatibla.

0 Shares