Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Q3’05 AMD Roadmap; DDR2 och nya uttag för AMD

AMD CPU Roadmap Update

Vi har inte uppdaterat vår AMD-färdplan på några månader, delvis på grund av överlappande NDA:er och produktlanseringar. Tyvärr är vi precis på väg att gå under NDA för AMD:s nästa lågklockade X2-processor – men istället för att skjuta upp ännu en färdplan bestämde vi oss för att fortsätta bara utan den informationen. Vår senaste detaljerade AMD-färdplan var faktiskt tillbaka i december, och vi har en hel del ny information att täcka. Vi kommer främst att fokusera på de kommande delarna, som kommer att markeras med rött i våra tabeller, men vi kommer också att lista detaljer om många av de delar som för närvarande levereras. Låt oss börja med skrivbordssektorn.

Vi presenterar M2

Den stora nyheten är förstås den kommande övergången från socket 939 till socket M2. M2 kommer att ha 940 stift, och även om själva layouten av moderkort med den nya sockeln kommer att vara väldigt lik socket 939, kommer processorer uppenbarligen inte att vara pinkompatibla. Detsamma gäller för nuvarande socket 940-processorer: de fungerar inte eller passar inte i socket M2. Det är vettigt med tanke på att M2 kommer att kräva användning av DDR2-minne. Likheten i layout gör det möjligt för moderkortstillverkare att snabbt anpassa 939-designer till M2.

Ursprungligen planerad att stödja upp till DDR2-667, kommer socket M2-processorerna att lanseras under andra kvartalet 2006. Kodnamn Orleans för enkärniga processorer innehåller färdplanerna få detaljer om klockhastigheter eller cachemängder för de nya delarna. Utan att spekulera för mycket skulle vi anta att specifikationerna kommer att vara desamma som motsvarande 939-processorer, men vi kan ha fel. En annan möjlighet är att DDR2-delarna kommer att överträffa socket 939-delarna, vilket gör att AMD kan ändra sina namn (igen). Båda alternativen verkar lika troliga, och vi skulle inte bli förvånade över att se 4000+ M2-skeppet som en 2,6 GHz 512K-del, eftersom det skulle tillåta användningen av en enda design för de tre listade chipsen.

Processorer som körs på den nya M2-sockeln kallas Revision “F”. Revision “F”-processorer bär alla funktioner hos befintliga “E”-processorer, men tillsammans med den nya sockeln kommer några betydande förändringar i kraft. Till exempel använder en typisk Revision “E” San Diego Athlon 64 80 ampere med en maximal TDP runt 90W. De nya Revision “F”-processorerna kommer att använda 95 ampere istället. Men även om processorerna kräver en stöt i strömmen, förblir effekten densamma. Räkna tyvärr med massiva ökningar av TDP. Från färdplanen förväntar vi oss att FX M2-processorerna ska ha en maximal TDP på ​​125W, 110W för dual core och 104W för enkelkärna. Revision “F” implementerar en ny Bi-Directional PROCHOT så att moderkortet kan strypa processorn dynamiskt, men processorn kan även åsidosätta och strypa sig själv om det behövs.

De viktigaste ändringarna i processordiagrammet verkar bara vara den integrerade DDR2-kontrollern istället för den integrerade DDR1-kontrollern.