Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Q2 2004 Stationär hårddisk jämförelse: WD Raptor vs världen

Det största argumentet till varför du någonsin skulle behöva en snabbare CPU är ofta att allt är diskbegränsat ändå, så att få en snabbare CPU är inte lösningen på dina prestandaproblem. Även om detta till viss del är sant, har vi sett genom åren att en hel del saker är lika CPU-bundna som de är diskbundna.

Vi har tidigare visat att även mycket diskintensiva operationer, som att extrahera ett zip-arkiv, kan variera avsevärt med CPU. Vi har också visat att diskbundna benchmarks, som Winstone, avsevärt kan minska prestandafördelarna vid uppgradering till en snabbare CPU.

Mer än något annat, vad vi har lärt oss tidigare är att det inte finns någon komponent som nämnvärt flaskhalsar systemet; snarare är det en kombination av alla dina komponenter – din CPU, chipset, grafikkort, minne och hårddisk – som avgör prestandan hos ditt system. Även om en komponent (t.ex. ditt grafikkort) kan vara den huvudsakliga bestämningsfaktorn för prestanda i en viss applikation (t.ex. ett spel), är det sällsynt att de enda applikationer du kör är bundna av en enda komponent. För att sätta detta i perspektiv, skulle du aldrig uppgradera din CPU för ett nästa generations spel bara för att “allt är GPU bundet till att börja med”? Självklart inte. Ta en 500MHz Athlon och koppla ihop den med en X800 Pro så inser du snabbt att den här typen av logik inte kommer att fungera. Så varför, då, tillämpa det på hårddiskar?

Lyckligtvis är den genomsnittliga AnandTech-läsaren smartare än så och förstår vikten av att upprätthålla en balans mellan prestanda inom sitt system. Men här är problemet: hur mäter vi hårddiskens prestanda?

Hårddiskar fortsätter att vara den enda komponenten där prestanda mäts med rent syntetiska riktmärken. Vår senaste CPU-recension har inte mindre än 12 verkliga applikationsriktmärken för att visa upp CPU:ns prestanda. Vår senaste GPU-recension tog 13 spel, och vi jämförde dem för att hjälpa dig bestämma vilket grafikkort som skulle köra spel snabbast. Men titta dig omkring efter hårddiskrecensioner och du ser ett gäng siffror som i bästa fall är bra hypotetiska indikatorer på prestanda eller överdrivningar av effekten av en viss hårddisk. Om vi ​​konverterade alla våra CPU- och GPU-recensioner till en liknande uppsättning syntetiska riktmärken, skulle du snabbt hitta en ersättningssida för din information, så varför nöja dig med samma behandling med hårddiskar?

Vi har försökt flera gånger tidigare att få hårddiskrecensioner till AnandTech, men begränsningarna har till synes varit oöverstigliga. Först kunde vi inte få drivningar, sedan hade vi inga bra riktmärken; sedan fick vi enheter och riktmärken, men hade inte tid att ta oss an testerna. Slutligen kan vi erbjuda en bra testsvit, granska de enheter som du vill granska och göra det regelbundet.

För att kicka igång vår nya svit med benchmarks för hårddiskar och vår återgång till hårddiskrecensioner, tänkte vi att vi skulle fokusera på en av de heta hårddiskarna på senare tid: 2:a generationens Western Digital Raptor.