Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Q1 2004 Leverantörs grafikkort sammanfattning

Efter att ha tittat länge på GPU:er i höstas är det återigen dags att se vad grafikkortsleverantörerna har att erbjuda världen. Vi ville lägga vantarna på så många kort som möjligt för att få ihop en sammanfattning av episka proportioner.

Det finns mer att köpa ett grafikkort än ett IHV:s chip, och den ömma kärleksfulla omsorg som OEM:erna ger sina kort är där mycket av slutanvändarvärdet kommer från nuförtiden. I den här recensionen kommer vi att ta en titt på varje kort och vad det har under huven, tillsammans med dess GPU. Utöver spelupplevelsen kommer vi att titta på fläktljud och värmeavledning samt vilka minnesmoduler leverantören bestämde sig för att använda. Vissa av korten är till och med förklockade för vårt spelnöje.

Vi kommer att se allt från kyllösningar med två fläktar till LCD-temperatur och fläkthastighetsavläsningar. Efter att ha tittat på vad varje kort har att erbjuda utöver prestandan kommer vi att testa dem alla. Uppenbarligen, om alla kort körs med referenshastigheter, kommer de alla att fungera på samma sätt som tidigare tester som vi redan har slutfört. Vi har något mer speciellt i åtanke.

Vi kommer att överklocka varje kort till dess högsta stabila kärna och minneshastighet, och sedan köra några utvalda riktmärken för att täcka de senaste DirectX-utgåvorna såväl som OpenGL. Sammantaget var 23 kort benchmarkerade, så vi hade inte möjlighet att köra en hel uppsättning tester på vart och ett.

Tänk på, när du tittar på överklockning, att varje enskilt kort är olika. Vi hoppas bara på att få en uppfattning om vad en viss leverantörs kort kan göra. Val av kylfläns och fläkt är mycket viktigt för överklockning, liksom RAM-kylning och kortlayout. Även om dessa problem påverkar överklockning en hel del, dikterar de ensamma inte framgång eller misslyckande vid en given klockhastighet. Varje GPU, RAM-modul, kondensator, etc. har olika begränsningar, som endast kan bestämmas experimentellt.

Utöver att förstå vad leverantörerna gör, kommer vi att kunna samla in lite mer information om IHV:s GPU:er. Förhoppningsvis kommer våra tester att berätta för oss vilken typ av hastighetsökningar vi kan förvänta oss från varje kärna, och vilken inverkan kärnan och minnets klockhastighet har på prestanda. Men det är nog prat. Ta en titt på korten i vår lineup.

UPPDATERING: Eftersom prestandatesterna i den här artikeln lägger stor vikt vid överklockningsförmåga är det viktigt att notera att de Radeon 9800 (R350/R360) baserade korten är fabbade på en 150nm process och kommer att ha lite mer problem med att överklocka än de 130nm delarna som gör upp resten av korten vi testade. Dessutom underklockar NVIDIA GPU:er sig själva när de körs i 2D-läge, så deras tomgångstemperaturer kommer att vara lägre i genomsnitt än de ATI-baserade lösningarna. Vi ber om ursäkt för att vi har utelämnat denna information från den första publiceringen.