Q Acoustics M20 HD trådlöst musiksystem granskning

0 Shares

FULLPRICEWIDGETTITLE

Varför välja en soundbar när du kan ha ett snyggt par bokhyllhögtalare med en inbyggd digital förstärkare istället? Levererar mycket extra djup (vilket alltid leder till ett mer dynamiskt ljud), brittiska ljudföretaget Q Acoustics presenterar M20 HD ‘trådlösa’ musiksystem.

Det är faktiskt inget av det slaget, med en högtalarkabel som länkar en enhet till den andra, samt en strömkabel och en stor pantheon med kabeldragade alternativ på baksidan av den aktiva högtalaren. Faktum är att det enda trådlösa med M20 HD är att den stöder Bluetooth -streaming. Ändå är M20 HD bra på vad den gör. Om du är lika intresserad av musik som TV, ger systemets varma digitala ljud, diskantdetaljer och balanserat ljud en idealisk allsidig ljudscen som är lika skicklig med Nirvana som med Netflix.

Bluetooth -streaming – komplett med aptX HD – imponerar också med M20 HD som därför kan hantera komprimerade ljudfiler. Dessutom erbjuder en fjärrkontroll fin kontroll över volymen, högtalarna fungerar bra när musik spelas mycket tyst (verkligheten att leva i ett gemensamt hushåll), och den drivna högtalaren kan antingen vara höger eller vänster kanal, beroende på var eluttaget finns i ett rum.

Det finns några niggles, till exempel bristen på HDMI ARC, men M20 HD erbjuder en imponerande och lätt att installera uppgradering till ditt vardagsrums ljudscen – och en som lika gärna kan flyttas till ett spelrum eller ett hemmakontor . Som ett “första musiksystem” för bokstavligen alla rum i ett hem och för alla slags hemunderhållning är den mångsidiga M20 HD en spännande möjlighet.

Pris och tillgänglighet

  • Kostar $ 599 / £ 399 / AU $ 900
  • Ut nu
  • Säljs av oberoende återförsäljare

Q Acoustics M20 HD trådlöst musiksystem släpptes ursprungligen i augusti 2021 i Storbritannien och i september 2021 i USA. Den säljer för $ 599 / £ 399 / AU $ 900 från Q Acoustics webbplatser (www.qacoustics.co.uk och www.qacoustics.com) och lokala oberoende återförsäljare.

Design och installation

  • Elegant böjd design
  • Högtalarkabel krävs
  • Driven högtalare kan antingen vara vänster eller höger kanal

Det finns två högtalare i paketet, en aktiv (med en digital förstärkare inuti) och en passiv. Båda mäter 279 x 170 x 296 mm, med den aktiva högtalaren som väger 5,5 kg och den passiva högtalaren 5,1 kg.

Båda har en 2,2 cm diskanthögtalare och 12,5 cm mellan/basdrivrutin med en basreflexport bak, vilket sprider lågfrekvent ljud om du placerar dem bort från en vägg. Men om du planerar att använda M20 HD på en bokhylla, med lite eller inget utrymme mellan dem och väggen, levererar Q Acoustics ett par skumdämpare i lådan för att sätta in dem i basreflexportarna för att dämpa eventuell förvrängd bas.

Även om du kan placera dessa drivna högtalare var som helst, inklusive på en bokhylla, ett skrivbord eller ett TV -bord, på 285 mm djup, är det inte alltid lätt.

Q Acoustics kan kalla M20 HD trådlöst, men detta är endast begränsat till Bluetooth -streaming. På andra ställen innebär M20 HD -systemet betydande kablar. I lådan finns en nätkabel för den aktiva högtalaren och en fyra meter högtalarkabel för att koppla ihop de aktiva och de passiva högtalarna via bindningsposter på baksidan av varje. Den aktiva högtalaren driver i huvudsak den passiva högtalaren.

På baksidan av den aktiva högtalaren hittar du ett antal anslutningar. Det finns ett urval av en optisk ljudingång, en stag med vänster och höger stereoljud analoga ingångar och ett extra 3,5 mm stereokontakt, allt för anslutning till en TV, Blu-ray-spelare, digitalbox, skivspelare eller en AV förstärkare.

För anslutning till en dator finns en USB-B-plats på baksidan av den aktiva högtalaren, vilket möjliggör en högpresterande dataöverföringshastighet. Cue 24bit/192kHz högupplöst musik via USB från en dator, vilket också är möjligt via optiskt ljud. Det hade dock varit trevligt att se en sådan ovanlig kabel i lådan, eftersom få kommer att ha en.

Det finns också en analog ingång för anslutning av en separat subwoofer, även om vi inte är övertygade om att M20 HD behöver en, särskilt om du tänker ge den en kost med TV, musik och spel.

Den goda nyheten är att de två högtalarna i paketet – som nämnts, en aktiv som måste anslutas till elnätet, och den andra passiv, som inte gör det – kan fungera som vänster eller höger. Det finns en omkopplare på baksidan av den aktiva högtalaren för att avgöra om den fungerar som vänster eller höger kanal. Det gör placeringen mycket enklare, eftersom du kan ha en aktiv högtalare i närheten av vilket eluttag som är bekvämast. Det är inte en funktion vi har sett tidigare på liknande produkter.

Prestanda

  • 2 x 65W effekt
  • Trevlig plug-and-play ljudkvalitet
  • Imponerande Bluetooth -streaming

Bluetooth -musikströmning går förlorad. Det är högkomprimerad data som i våra öron inte bara är en fråga om “bekvämlighet över kvalitet”, men nästan alltid värt att undvika till varje pris. Men Bluetooth -streaming på M20 HD är inte alls hemskt.

Tack och lov är den aptX HD-kapabel-vilket inte betyder att den magiskt skapar högupplöst ljud. Det gör dock låtar som streamas via Bluetooth från en smartphone lyssnar. Naturligtvis beror detta på vilken typ av musik du spelar, men M20 utmärker sig med okomplicerad biljettpris, till exempel akustisk musik.

M20 HD: s huvuduppgift är verkligen att förstärka ljudet från en TV eller hemmabio, och i det avseendet fungerar det riktigt bra. Vi kopplade den till en Virgin Media set-top-box via en optisk ljudkabel och njöt av djupet, värmen och precisionen i M20 HD: s stereoljudlandskap. Det finns gott om lågfrekventa åtgärder, men det verkar aldrig överdrivet eller isolerat.

Stereobildning är också utmärkt, med distinkta vänster-höger kanaler med dialog stadigt i mitten. Inte bara erbjuder dess obefläckade mellanklass en enorm förbättring jämfört med en platt-TV: s ljudkvalitet, det varma digitala ljudet är också riktigt lämpligt för musik. Det är dock värt att notera att det inte finns några virtuella surroundljudslägen, som du hittar på vissa ljudfält; M20 HD handlar allt om stereo.

I lådan levererar Q Acoustics en liten fjärrkontroll, vilket imponerar. Denna 2 x AAA batteridrivna enhet har överraskande känsliga volymknappar som ger oväntat fin kontroll. Mest imponerande kan M20 HD användas väldigt tyst, vilket är sällsynt för drivna ljudenheter, varav de flesta har en ganska hög minsta volym.

Det vi märkte under granskningen var att M20 HD stänger av sig själv när en ansluten TV stängs av, men vaknar inte om du använder fjärrkontrollen eller fysiskt går över till den högtalare som drivs för att trycka på standby -knappen. Det betyder några stunder av tystnad efter att du har slagit på TV: n, vilket kan bli lite irriterande.

Ovanstående är en av få lågpunkter på en allsidig ljudprodukt för hemunderhållning som knappt sätter en fot fel-om än en som kanske saknar ambition.

Ska jag köpa Q Acoustics M20 HD?

Köp den om …

Du vill förbättra din TV: s inbyggda högtalare
Trött på din tv: s tunna, ogräsiga och rent ut tråkiga diskant? M20 HD levererar en betydande förbättring av de flesta inbyggda TV-ljudsystem.

Du vill ha seriösa ljud för PC -spel eller vinyl
Även om M20 HD verkar mest hemma i ett bostadsutrymme, troligen placerad på endera sidan av en TV eller ihopkopplad med en stationär dator, kommer dessa högtalare i bokhylla att göra ett bra jobb med en skivspelare också.

Köp inte den om …

Du har redan en bra soundbar
Även om du kan argumentera för att M20 HD: s stereobilder är värt investeringen, om du redan har en av de bästa ljudfältet framför din TV så är det osannolikt att rocka din värld. Särskilt eftersom det inte innehåller några kvasi-surroundlägen, vilket din soundbar förmodligen gör.

Du vill ha något trådlöst
Även om det ”trådlösa musiksystemet” -namnet kan få dig att tro något annat, kräver detta högtalarpaket faktiskt mycket kablar, inklusive en lång sträcka av högtalarkabel och en nätkabel, plus alla källor du kopplar den till. Det enda trådlösa med det är Bluetooth -streaming.

FULLPRICEWIDGETTITLE

0 Shares