Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PRS för musik backar på livestream-licensavgiftsplan

Bildkredit: Austin Neill

PRS har backat på att ta ut en fast avgift för artisters livestreams efter ramaskri och påtryckningar från grupper som Music Venue Trust.

PRS for Music, ett royaltyinsamlingsföretag för låtskrivare och kompositörer samt licensgivare för musikevenemang i Storbritannien, har backat från en plan att ladda gräsrötter och framväxande arenor och artister för att uppträda i småskaliga livestreams.

Företaget meddelade förra veckan att PRS-registrerade arrangörer av livestreamade evenemang med upp till £250 skulle behöva betala en fast avgift på £22,50, upp till £45 för evenemang som genererar mellan £251 och £500. Avgifterna skulle resultera i en ökning av intäkterna som betalas ut jämfört med de 4,2 % av intäkterna vid personliga spelningar, vilket på grund av pandemin och låsningsregler inte sker.

Beslutet väckte upprördhet inom musikvärlden och naturligtvis var Twitter full av rop och fördömelse mot PRS. Music Venue Trusts chef Mark Davyd kallade det “Skämligt … en skatt mitt i en kris på människor som behöver pengarna.”

Trycket monterade på PRS och de har backat. Livestreamade evenemang som genererar mindre än £500 kommer nu att täckas av en free licens, förutsatt att artister endast framför originalmaterial. Det stod också att: “Vi är fast beslutna att komma överens om ett rabatterat pris för större konserter så snart som möjligt för att göra dessa licenser tillgängliga för marknaden”, vilket tyder på att deras ursprungliga förslag om en tariff på 8% till 17% skulle revideras ned.

Music Venue Trust var extremt högljudda när det gällde de föreslagna avgifterna och välkomnar tillbakagången och talade om u-svängen sa de att MVT: “välkomnar varmt denna logiska revidering” och förklarade att den hade tillkännagivits “utan samråd eller diskussion med den sektor som påverkades mest av de.”

Music Venue Trust uppmuntrade också till ytterligare diskussion: “Gräsrotsmusikscener vill betala rätt låtskrivare en lämplig avgift för användningen av deras material. Skapandet av låtar är det bankande hjärtat i vad vår sektor handlar om. Låt oss arbeta tillsammans för att fixa ett trasigt system som känner igen och belönar det.”

PRS förklarade att de fasta avgifterna “informerades av feedback som mottagits under de senaste nio månaderna av de som vill iscensätta dessa händelser och samtal med nyckelaktieägare, inklusive promotorer och chefer”, och att det nu “accelererade sin pågående dialog med nyckelintressenter på en interimstid kurs, medan den fysiska livesektorn är stängd, för onlinekonserter under de kommande veckorna”.

Livemusikens återkomst och en möjlig sommarsäsong hänger fortfarande i balans och Glastonburys avbrytande har skickat chockvågor genom sektorn. Nu ser det inte mer troligt ut att vi inte kommer att se återkomsten av livemusik förrän i slutet av 2021 eller till och med 2022. Vissa festivaler, särskilt de som är mindre och senare under året, hoppas dock kunna fortsätta. Arrangörerna har också uppmanat den brittiska regeringen att införa en covid-försäkring, liknande den som ges till TV och film. Detta har ännu inte bekräftats, men kultursekreterare Oliver Dowden har antytt att stöd kommer att komma, och sa den 21 januari: “Vi fortsätter att hjälpa konsten med återhämtning, inklusive problem med att få försäkring.”