Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Programvara slösar RAM och saktar ner din Windows-dator, lösningar?

PC hårdvara

Förutom själva operativsystemet spelar de ytterligare program vi installerar på vår dator en avgörande roll i vår dagliga användning. Men ibland kan dessa program ha en negativ inverkan på datorns prestanda, vilket i sin tur kan påverka den övergripande funktionen av Windows 11.

När vi startar vår dator som kör Windows, startar många processer och applikationer automatiskt i bakgrunden utan vår förvarning. Dessa processer fortsätter att köra, ofta utan vår medvetenhet. Det är viktigt att förstå att dessa program som körs förbrukar systemresurser, vilket kan påverka datorns övergripande prestanda.

Även om bakgrundsapplikationer är fördelaktiga eftersom de tillåter oss att arbeta med flera program samtidigt, är det viktigt att notera att inte alla applikationer behöver köras i bakgrunden. Detta är särskilt viktigt för resurskrävande applikationer som förbrukar en betydande mängd RAM-minne utan aktiv användning, vilket kan göra datorn långsammare.

Lyckligtvis finns det olika sätt att lösa problemet med bakgrundsapplikationer i Windows 11. I följande diskussion kommer vi att utforska metoder för att förhindra att programvara körs i bakgrunden inom Microsoft-systemet. Genom att göra det kan vi undvika plötsliga sänkningar i prestanda när vi arbetar med de program som för närvarande är aktiva på vår skärm.

Ta bort startprogram i Windows

En av de mest effektiva metoderna för att förhindra att appar körs i bakgrunden på Windows är att ta bort dem från start. Det är viktigt att notera att vissa program vi installerar konfigurerar sig själva för att automatiskt starta med Windows, även om vi faktiskt inte behöver dem. Detta innebär att de förbrukar systemresurser kontinuerligt, ofta utan vår medvetenhet. För att lösa det här problemet är det första steget att komma åt System Task Manager.

När fönstret Task Manager visas på skärmen, navigera till avsnittet Start. Här hittar du en lista över alla program som startar under PC-start. Fördelen är att vi har möjlighet att aktivera eller inaktivera dessa program baserat på våra specifika krav. Att inaktivera onödiga program kan avsevärt spara PC-resurser och förbättra den övergripande prestandan.

Windows 11 administratör

Ändra appbehörigheter

En annan metod för att förhindra att applikationer körs i bakgrunden innebär att du använder Windows 11-konfigurationsapplikationen. För att komma åt det, tryck helt enkelt på tangentkombinationen Win + I. Väl inne i konfigurationsappen, navigera till vänster och välj avsnittet Applikationer och klicka sedan på Applikationer och funktioner.

Leta sedan upp den specifika app som du vill inaktivera från att köras i bakgrunden. När du har hittat den klickar du på knappen med tre vertikala prickar bredvid och väljer Avancerade alternativ.

I menyn Avancerade alternativ hittar du avsnittet Bakgrundsapplikationsbehörigheter. Öppna rullgardinsmenyn och välj “Aldrig” för att inaktivera appen från att köras i bakgrunden. Du kan upprepa denna process för alla andra installerade applikationer efter önskemål.

inaktivera Windows-appar