Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider november 2003: Grafikkort och minne

De senaste veckorna har visat sig vara nödvändiga för ytterligare en prisguide. Med COMDEX-meddelanden, nya NVIDIA-grafikkortsintroduktioner och olika officiella och inofficiella prissänkningar har grafikkortsmarknaden förändrats totalt på 3 veckor. Som alltid, kom ihåg att du kan spåra våra priser och veckodelta via vår interna RealTime Price Engine.

Den största uppenbara nyheten var introduktionen av NVIDIA GeForceFX 5700 och 5950-korten. Första intrycket av 5700 Ultra har varit ganska gynnsamt. Glöm inte att kolla Anand och Dereks första intryck av GPU här. Även om vi blev lovade en debut-MSRP på under $200, har de flesta leverantörer BFG- och eVGA-varianter av 5700 Ultra för cirka $210. 5950-debuten satte i grunden 5900 Ultra-priserna i en sväng. Om du verkligen känner behov av en 5900 Ultra kan de nu hittas för under $400 istället för $500.

Som en intressant trivia är 5700- och 5950-seriens GPU:er inte tillverkade på den traditionella TSMC-processen som NVIDIA svurit vid tidigare. Istället förlitar sig NVIDIA nu på IBM-gjuteriet i East Fishkill, New York. För er som spelar hemma, det är samma Fishkill-anläggning där AMD och IBM tillsammans utvecklade 65nm gjuteriprocessen för processorer (AMDs Fab 36 i Dresden kommer förmodligen att införliva en del av denna teknik. Läs här för Anands detaljerade rundtur i befintliga Fab 30). Att övergå till en annan tillverkare kostar förmodligen NVIDIA lite pengar, speciellt här i USA. Men de långsiktiga fördelarna med att arbeta med AMD och IBM kan vara otroliga för den USA-baserade grafiktillverkaren.
Vi kan se att 5600 Ultra-grafikkorten har anpassats för att göra sig lite mer konkurrenskraftiga till ATI:s 9600 Pro och XT-lösningar. Under de senaste 3 veckorna har GeForce FX 5900 Ultra-korten sjunkit nästan 40 % i pris på grund av introduktionen av GeForce FX 5950. Visst, detta placerar bara NVIDIAs high end-korts prisnivå de borde ha debuterat på. $400 är fortfarande löjligt för mycket att betala för ett grafikkort. Lyckligtvis kommer vi förmodligen att se en korrigering i priset på ATI-motsvarigheterna efter denna senaste justering.


Vi var mycket intresserade av XFX (Pine) GeForceFX 5900 icke-Ultra-kort som precis började säljas under $200. 5900 borde ha lite mer kraft än 5700 Ultra, men du tappar två platser på grund av den överdimensionerade kylflänsen/fläkten.Vi såg verkliga förändringar i den äldre Ti4200- och Ti4600-linjen. NVIDIA kastade in handduken på dessa kort för ett tag sedan, men de har fortfarande en rejäl kraft för priset (eller åtminstone det tidigare priset). Tyvärr tvingar stadiga prisökningar på grund av lågt utbud Ti-linjen i glömska.