Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider, juni 2005: Grafikkort

Introduktion

Det ser ut som att vår juniupplaga av prisguiderna kom vid ett extremt lägligt tillfälle. Onsdagens GeForce 7800GTX-lansering fick vi vårt första smakprov på en större grafikkortslansering där detaljhandelsförsändelser var tillgängliga att köpa omedelbart. Detta är ett stort steg för PC-komponentmarknaden eftersom Intel vanligtvis var den enda tillverkaren som kunde göra detta med sina chipsetlanseringar (dock inte CPU-lanseringar). Naturligtvis har vi mycket kommentarer om det den här gången med prisguiderna. Inte överraskande har priserna på andra kort från ATI och NVIDIA anpassat sig för att konkurrera också.

Om du aldrig har läst någon av våra prisguider tidigare, kanske du vill kolla in vår Prismotor i realtid och ge oss lite feedback! Vi har Nya produkter, RSS-flöden, Nyheter, Varningar, Analys, Grafer, Rabattinformation… vad mer kan man önska sig?

GPU Ultra High End

Det bästa av det bästa får alltid flest rubriker, och rubrikerna den här gången tillhör ett litet företag som heter NVIDIA. Korten i GeForce 7800GTX-serien visar en stor prestandaökning jämfört med nuvarande generations grafikkort, även om prislappen på $600 verkligen inte smickrar någon. XFX GeForce 6800GT-kort [RTPE: PVT45GUD] ringa upp drygt 300 $ efter rabatt (och de borde överväga att en enda G70 presterar ungefär lika bra som två 6800GTs i SLI-läge). Tyvärr har GeForce 6800 Ultras svårt att passa in i prisklass, även om det finns några ganska stora rabatter på AGP eVGA 6800 Ultra 256MB [RTPE: 256-A8-N345-AX]. PCIe, å andra sidan, klarar sig inte så bra jämfört med G70.

Visst, vi rekommenderar alltid att du inte köper det senaste av det nya, särskilt när det kommer till en NVIDIA-lansering. NVIDIA lanserade GeForce 6800 Ultra för drygt 550 dollar för ungefär ett år sedan, och leverantörer som eVGA var de första som hade grafikkort. Med hjälp av Castle Greyskull, låt oss se hur dessa detaljhandelsvideokort klarade sig under det senaste året.eVGA GeForce 6800 Ultra 256MB

Skulle det vara för mycket att spekulera i att GeForce 7800GTX-linjen kan sjunka med 50 $ i december? NVIDIAs produktlanseringar tenderar att följa mycket liknande riktlinjer, men tänk också på det faktum att NVIDIA den här gången hade leverans av produkter samma dag som lanseringen. Kom också ihåg att under en grafiklansering för NVIDIA, istället för att flytta de nuvarande toppmodellerna till segment med lägre värde, så håller NVIDIA bara de befintliga korten i lager och släpper en nästa generation utöver den gamla, vilket gör att handlarna får det extra. inventering (vem som helst som kollar priserna på GeForce 5950 [RTPE: GeForce 5950] nyligen?). Det verkar som om leverantörerna antagligen talade något vettigt om NVIDIA den här gången eftersom 6800 Ultra-priserna justeras, men knappt.


Som alltid med ultra high end rekommenderar vi inte något av dessa kort. Dagens ord från Merriam-Webster lördag var Pyrrhic: uppnåddes till alltför höga kostnader. Prestandan för dessa grafikkort är fenomenal, men de kostar en månadshyra. Med tanke på det faktum att NVIDIA är ganska bra på att få sin nuvarande generation av ~200 $ grafikkort att prestera ungefär lika bra som de tidigare generationernas bästa kort, kan du behöva göra lite kostnads-nyttoanalys för att avgöra hur mycket ett år är värt av teknik är värt. Jag skulle mycket hellre köpa ett $200 grafikkort en gång om året i tre år än att köpa ett top of the line-kort för $600 en gång vart tredje år. Låt oss nu titta på ATI:s rip-off-segment.


Samma historia, annat märke. Crossfire-grejer (moderkort och masterkort) levereras fortfarande inte än och våra optimistiska uppskattningar lägger fraktkort in i augusti. De blir inte billiga heller, så förvänta dig inte att ATI ska börja slå några försäljningsrekord heller. Tillsammans med ryktet om att R520 är försenad ser det ut som att ATI kan få en riktigt tuff andra halva av 2005. X850 Pro-kort börjar visa mer rimliga priser, men deras NVIDIA-motsvarigheter underskrider knappt detaljhandelspriserna. GeForce 6800 Ultra är ett något bättre köp, och om du känner att du behöver spendera 600 $ på ett grafikkort har något av GeForce 7800GTX-korten ATI slickat.