Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider, juli 2005: Förvaring

Introduktion

Som alltid har vi fler utvecklingar för er som har provat vår RTPE beta. Just den här förra veckan lade vi till några ändringar i sökmotorn som borde möjliggöra bättre sökning (dvs om du skriver DDR500 kommer den att matcha PC-4000). Dessutom har vi lagt till en funktion som låter dig se kostnaden per GB på minne och hårddiskar. Sök bara efter valfritt minne eller lagringskomponent så kommer motorn att beräkna detaljerna åt dig! Känna free för att prata om denna nya funktion i våra forum här. Vi började också flytta WML/WAP-sökningen på RTPE från stängd beta till öppen beta, så alla som har dataabonnemang på din mobiltelefon kan nu ge WAP-sökningen ett försök! Känna free för att kolla in fler detaljer och lämna din kommentarer i våra forum. Slutligen ber vi om ursäkt för avbrottet i RSS-flödet i slutet av förra veckan; vi var tvungna att uppgradera FreeBSD på RTPE-huvudnoden.

Är lagringsmarknaden övermättad? Optiska lagringsenheter kostar 40 USD i toppklass, PATA-kostnaden per GB är under 0,40 USD och SATA-kostnaden per GB är under 0,50 USD. Jämför detta med för bara ett år sedan där en anständig DVD-brännare kostade $150 (och inte ens stödde dubbla lager), SATA-enheter var en stjäla på $1,20 per GB och PATA-enheter var priset per GB-mästare på $0,80 per GB. För närvarande gynnar detta oss konsumenter. I det långa loppet kan dock fem eller sex stora konkurrenter leda till att komponenter av låg kvalitet återkommer för att hålla marginalerna oförändrade samtidigt som kostnaderna minskar; liknande det som hände för flera år sedan. Kommer någon ihåg när hårddiskar gick från 5 års garantier till 1 års garantier? Låt oss hoppas att DeathStar-dagarna inte ligger framför oss.

SATA IO

För två veckor sedan hade vi möjlighet att titta på några “SATA II”-enheter från Samsung. Även om detta var tänkt att vara en stor sak för hårddiskar, har förvirring i SATA IO-organisationen förvirrat betydelsen av SATA II. Faktum är att du kanske vill läsa vår tidigare artikel som beskriver det faktum att “SATA IO” hårddiskar (SATA II är det gamla namnet, SATA IO är det nya) gör inte måste stödja NCQ, 3Gbps-överföringar eller Hot Plug. Argumentet rasar fortfarande om huruvida 3Gbps ens är användbart på skrivbordet eller inte, eftersom IO-flaskhalsen finns på själva enheten snarare än SATA-bussen, vilket nästan gör allt om “SATA II” meningslöst ändå utan NCQ. Puravs tester verkar gynna NCQ för vissa tillverkare och inte andra, så även det tidigare uttalandet kan vara något missvisande. Även om vi var oroliga för SATA IO tidigare, är den enda verkliga anledningen till att vi ser att bli entusiastiska över det om kostnaden per GB-förhållande blir lägre än andra SATA NCQ-erbjudanden.

Den senaste utgåvan av SATA IO-serien är Western Digital. Western Digital presenterade tyst sin senaste enhet, WD2500KS [RTPE: WD2500KS] utan mycket fanfare. WD2500KS är ett av de främsta tillfällena där “SATA II”-marknaden verkligen har misslyckats med att informera sina kunder; WD2500KS stöder överföringar på 3,0 Gbps, men har inte NCQ. Åtminstone sjunker kostnaden snabbt:

Western Digital SATA II 250GB 7200RPM 16MB Caviar SE16

Vårt bästa råd är att verkligen undersöka vilka enheter som fungerar bättre med NCQ och basera ditt köpbeslut på det. Som några av våra riktmärken visar, klarade sig tre av de nya SATA IO-enheterna ibland bättre utan NCQ. Western Digitals säkring av NCQ-inaktiverade enheter kan faktiskt visa sig vara ett klokt beslut i det långa loppet. Tills dess, spendera inte premien på SATA IO.