Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider – juli 2005: Fler 64-bitars processorer

Som alltid vill vi börja våra prisguider med en liten plugg till vår Prismotor i realtid; förmodligen den snabbast växande prismotorn på internet. Vi släppte tyst ett litet litet verktyg på RTPE som låter dig sortera produkter efter pris eller pris-per-GB. Nu behöver du inte gå igenom all den oroande matematiken för att beräkna vilket minne som är bäst för dig längre. Känna free för att kolla in forumtråden här.

De senaste veckorna har varit galenskaper för alla som försöker köpa en ny AMD eller Intel CPU. Vi har ett nytt dubbelkärnigt chip som borde debutera i recensionsutrymmet den första augusti, 64-bitars Sempron och Pentium 4s, och Socket 939 Opterons runt hörnet. Vänligen kolla in vår omfattande AMD-färdplan när du får en chans, det finns många nya godbitar i färdplanerna som så småningom kommer att leta sig in i detaljhandelskanalerna som nya Socket M2 och S1.

Dual Core Desktop

Det har varit en lång väntan, men dual core desktop-processorer är äntligen här. De första Intel-chippen började dyka upp strax efter vår senaste processorguide i juni, och under de senaste sex veckorna har priserna rasat för att möta efterfrågan. Intels Pentium D-sortiment levererades först med AMD:s mycket nära efter. Medan AMD har ytterligare en dubbelkärnig processor redo för lansering under de närmaste veckorna, Intels dubbla 2,8 GHz Pentium D [RTPE: BX80551PG2800FN] tar ganska enkelt vår rekommendation för veckans dual core-val. För $245 är detta en fantastisk processor; och med de relativt stora nedskärningarna i DDR2-värdesminne på sistone, behöver det inte vara en stor investering att köpa en dubbelkärnig processor. Visst, du kommer fortfarande att behöva köpa ett moderkort med dubbla kärnor, (antingen ett Intel 945 eller 955); så räkna med att spendera lite extra pengar i styrelsen istället. Låt oss ta en titt på prisutvecklingen på Pentium D 820:

Andra dual core Intel-processorer är också på väg ner; vi ser ganska stora nedgångar sedan lanseringen med dubbla kärnor – en mycket trevlig och välkommen överraskning.

Ingen skulle hävda att AMD har det svagare dual core-chippet. K8-arkitekturen i allmänhet har inga problem att överträffa Prescott head to head, och AMD:s integrerade minneskontroller gör ett otroligt jobb med att flytta minnesflaskhalsen från moderkortet. Men även om AMD har den bättre processorn, verkar den inte kunna erbjuda ett riktigt konkurrenskraftigt pris. Intel pumpar för närvarande ut processorer med dubbla kärnor i alla sina fabs; AMD:s Fab 30 i Dresden är den enda anläggning AMD har förberett för produktion med dubbla kärnor. Även vid mycket sämre prestanda kostar Intels Pentium D 820 hälften av AMD:s lösning med dubbla kärnor.

Förhoppningsvis kommer X2 att lindra en del av AMD:s kritik för att inte tillhandahålla en låg kostnad dual core-processor. Kom ihåg att varje hastighetsklass i X2-processorer idag erbjuder ungefär 3 till 4 % skillnad i prestanda. Vi personligen känner inte att 3-procentiga stöten mellan Manchester 4200+ och Toledo 4400+ motiverar de extra $100, men återigen samma personer som köper den typen av processorer brukar inte tveka att spendera $600 på grafikkort heller. Chansen är stor, om du vet vilka applikationer som kommer att prestera bättre på Toledo jämfört med Manchester, har du redan valt ut ditt chip med dubbla kärnor.