Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider februari 2004: Minne och snart föråldrade AGP-grafikkort

Välkommen tillbaka till veckans del av Prisguiderna. Förra veckans Guide var faktiskt en av våra mest lästa guider genom tiderna. Ge dig själv en klapp på axeln. Som alltid, glöm inte att kolla in eller äga RealTime Price Engine och våra leverantörsbetyg.

Minnet fortsätter att vara en särskild nagel på PC-marknaden. De av er som följer entusiastmarknaden särskilt noga vet att Winbond totalt har slut på BH5-markerna. Tyvärr ser det ut som att de också har tagit slut på CH5-chips och så vi kommer att börja se minnet torka upp som är baserat på dessa marker.

Med den nyheten blir det mer uppenbart att den daterade PC2100 är på väg ut. Det mesta minnet har varit uppe under de senaste månaderna så mycket som 10%. Priset på Mushkins gröna (värde)-moduler har sjunkit den här veckan, men detta beror mer på deras senaste förändringar i minnesvärden. För er som inte märkte namnbytet för några månader sedan är detta Mushkins nya namnschema:

Grön – Värde

Blå – Mellanregister

Svart – Entusiast (formellt kallad nivå II)

För dig som åker skidor kommer du genast att känna igen att samma färger används för att identifiera nivåer på en skidbacke. De måste åka mycket skidor där ute i Denver.

Vi gjorde några andra betydande ändringar i våra minneslistor. Som du kommer att se har de flesta av våra moduler en “Värde” och “Prestanda”-lista för varje typ av modul. Förhoppningsvis kommer alla att lättare kunna notera deltan med detta förtydligande av minnestyper.
Fortsätter vår analys… Det verkar som om PC2700 också är på uppgång. Flera tillverkare har börjat dra tillbaka PC2700 till förmån för PC3200. PC3200 är här för att stanna resten av året, och med några av de största källorna till Winbond-entusiaster som håller på att torka ut, ser det ut som att priserna kan stabiliseras och klättra långsamt under en tid framöver.
Om du är en ny systembyggare kan du verkligen inte gå fel med PC3200 längre. Alla moderkort/processorer stödjer det, och om du inte behöver speciellt registrerat minne för Opteron/Athlon64 FX har du massor av alternativ. Två stickor av Corsair PC3200 256MB eller Mushkin PC3200 256MB Black är båda utmärkta val för mellanregistersystem. Glöm inte att köpa i par så att din CPU/Northbridge kan dra fördel av dubbla kanaler. För dig som har KT600/400A/400-baserade moderkort kan du spara ett par dollar på att köpa en enda sticka istället eftersom den äldre VIA northbridge inte stöder dubbla kanalförbättringar.
För er som vill klocka lite högre verkar Mushkin och OCZ vara bra val. Tyvärr spårar vi just nu bara OCZ:s “Premium” (Value) linje, men under de kommande dagarna kommer vi att lägga till deras Gold, EL och Platinum linjer också (så kolla in ofta). Kolla in Wess nyare artiklar om DDR400/433/466-prestanda på några av dessa moduler. Om du vet vad du gör är det inte ovanligt att få 5 % extra genom att välja rätt minne. Eftersom Corsair, OCZ och Mushkin är mycket beroende av de försvinnande Winbond-markerna, förvänta dig inte att deras priser ska börja sjunka någon gång snart.