Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider februari 2004: CPU och moderkort

Välkommen tillbaka till ytterligare en del av våra prisguider. Vi har intressanta uppföljningsnyheter från våra AMD- och Intel-förhandsvisningar. Som alltid, glöm inte att kontrollera våra realtidsprisguider för dagliga delta och produktlistor uppdaterade varje minut!

Vi har haft några intressanta framsteg under de senaste veckorna, särskilt med färdplaner och produktmeddelanden. Förhoppningsvis fick alla en chans läsa Anand och Dereks Prescott utveckling från igår. Intels NDA den 2 februari täckte mer än introduktionen av: 3,4 GHz Northwood, 4 Prescott-processorer, 3,4 GHz Gallatin P4EE. Det fanns också några intressanta prisavslöjanden under NDA som sammanföll med processorsläppen.

Låt oss först och främst börja med Intels prisstrategi. Anand berörde kort ämnet att Prescott och Northwood processorer med samma hastigheter skulle kosta samma pris för konsumenten. Dereks benchmarks visar tydligt att Northwood-processorerna har de nyare Prescotts kort arbete(åtminstone vid nuvarande hastigheter). Den smutsiga lilla hemligheten med Prescott är dock dess ovanliga icke-linjära överklockning. För er som litar på våra guider borde budskapet vara uppenbart; köp Northwood tills vi börjar komma upp i de hastigheter som Prescott kan prestera bättre som 3,6GHz och högre. Naturligtvis, om du läser vår Intel Roadmap analysdu skulle veta att vi inte kommer att se sådana hastigheter på mPGA478, bara det nya Socket 775-gränssnittet.

Så om det finns två punkter att notera i denna veckas prisguide, har vi redan förklarat en; Prescottpå Socket 478 är meningslöst. Inte ens överklockningsaspekterna av processorn kommer att vara värt det för tillfället. Socket 775 är inte alltför långt borta, och när det nya gränssnittet börjar dyka upp skulle vi inte bli förvånade om Prescott ger mer kraft (och kanske till och med lite mindre värmeavledning). Den andra stora punkten vi ville ta upp är att det ser ut som Prescott-försändelser är något lägre än väntat och till och med försenade några veckor. Nästan alla leverantörer förväntar sig inte att se de första Prescott-leveranserna förrän den 15:e, och stora mängder förrän den 1:a mars. 3,4 GHz P4EE kommer inte att dyka upp i initiala kvantiteter förrän den 1 mars, och 3,4 GHz Prescott ser inte ut att ens dyka upp under de kommande 60 dagarna. Men olika fanboys behöver inte tolka detta som att “Intel dör”. När var sista gången vi såg ett stabilt lanserings- och släppdatum från antingen AMD eller Intel under de senaste 2 åren? Papperslansering är det enklaste sättet att dra leverantörer och analytiker under NDA utan att de läcker information till varandra.

OK, vi har tjatat tillräckligt mycket om marknadsföringsstrategier; låt oss ta en titt på några priser.Uppenbarligen var detta en enorm vecka för de befintliga Northwood-processorerna. Även om det officiella “prisfallet” för Intel var idag, brukar leverantörer hoppa över pistolen med 5 till 7 dagar för att förbli konkurrenskraftiga. Praktiskt taget alla Northwoods är plötsligt extremt attraktiva (um, igen). Den största nedgången på P4 3.2C placerar den runt 280 $. Några av Dereks tidigare
riktmärken förutse denna prestanda någonstans mellan A64 3200+ och 3400+. Det är ingen överraskning att 3,2 GHz Northwood och A64 3200+ har samma pris. Om du kodar DVD-skivor istället för att spela spel är 3.2C chipet att välja.
På samma sätt är CPU-valet en släng av mellanregister-CPU:erna. Både Socket 478 och Socket 754 är döende uttag. Att köpa en 2,8 GHz Northwood eller en A64 3000+ Newcastle leder båda till återvändsgränd uppgraderingsvägar. 2.8C är prissatt bättre idag, men AMD har en prissänkning planerad att dyka upp nära Alla hjärtans dag. Om leverantörer alls är förutsägbara (och det är de) kommer vi att se några dramatiska sänkningar av AMD CPU-priserna runt mitten av nästa vecka.
Sammanfattningsvis, om du var tvungen att köpa en ny CPU, idag:


·
Gå med 3.2C för att skapa innehåll med en utökad budget


·
2.8C är chipet för den måttliga budgeten
Men med AMD:s prissänkning så nära, låt oss titta på vad som händer i Sunnyvale…