Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider augusti 2005: Moderkort

Välkommen till ytterligare en upplaga av våra prisguider. Det finns massor av Mail in Rebates (MIR) den här veckan, och även om de inte dyker upp på våra tabeller inbäddade i prisguiderna, dyker de upp på själva prismotorn. Kolla in RTPE på labs.anandtech.com och se om du kan se några rabatter själv.

Det var några mycket spännande förändringar i handlarens priser den här veckan. MSI dominerade moderkortspriserna till vänster och höger – definitivt en snabb förändring från vår vanliga rekommendation av DFI och ASUS. MWave har varit delvis ansvarig för den nya trenden med mycket bra priser på nästan allt. ChiefValue och NewEgg gör också sin del av att torka upp.

Det har varit relativt få produktlanseringar sedan vår senaste guide. AMD:s Athlon 64 X2 3800+ lanserades förra veckan och för första gången på många år lyckades AMD inte papperslansera en processor! Du kan kolla in den nya Manchester-processorn här – som för närvarande kostar runt 394 USD skickat. AMD:s nya chip gör en siffra på Intels dominans av lågpriset med dubbla kärnor och vi har en analys av de två chippriserna nära Intel-avsnittet i denna guide. Och nej… inga Crossfire-brädor den här veckan.

Athlon 64 Socket 939

Vår bot har lyckats plocka upp ytterligare ett dussintal nForce4-produkter, och priserna har anpassats efter den nya konkurrensen. Förra gången vi tittade på moderkort hade VIAs K8T890-serie precis börjat fylla butikshyllorna, och sedan dess har vi plockat upp några fler moderkort också. Som vi har förklarat tidigare, bör valet att köpa ett nytt moderkort nuförtiden vara väldigt klippt och torrt till förmån för PCIe-alternativ. GeForce 7800GTX dök upp för några veckor sedan, och förutom att vara ett spektakulärt kort är det också spektakulärt begränsat till PCIe just nu (och kommer förmodligen att vara det i flera veckor till). 7800GTX har en lillebror, 7800GT, som också kommer att lanseras och fartyg nästa vecka. Våra källor indikerar att det kommer att finnas stora mängder PCIe 7800GT-kort först, och AGP-versioner kommer att följa mycket senare. Precis som med andra senaste grafikkortslanseringar kommer AGP-korten troligen också att ha en premium till en början. Så du kan köpa ett äldre nForce3- eller K8T800 AGP-moderkort och hålla dig till de dyrare AGP-alternativen, eller så kan du följa våra råd och ta ett Socket 939 PCIe-moderkort.

Sedan vår förra guide har SLI-moderkort sjunkit i pris ganska rejält. En speciell favorit hos oss, MSI K8N Neo4 SLI [RTPE: MS-7100-030], sänkte $20 sedan vår senaste guide till $125. Andra anmärkningsvärda moderkort inkluderar MSI K8N Neo4 Platinum SLI [RTPE: MS-7100-020] som vann vårt Editor’s Choice-pris för flera månader sedan. Ett fåtal handlare har 25 USD i post-i-rabatt på detta moderkort – vilket ger Platinum-kortet bara 15 USD mer än den icke-Platinum-versionen. Den enda verkliga skillnaden mellan dessa två moderkort är det dubbla Gigabit Ethernet – så om du inte behöver det kan du faktiskt spara lite extra pengar med den icke-platinaversionen. Om du bara vill ha billigast SLI-kort där ute, Biostars N4SLI-A9 kommer in på $114, vilket är mindre än flera Ultra-kort. Det liknar ASUS genom att två kortplatser separerar PCIe X16-platserna. Vi kan dock inte garantera prestanda, överklockning eller stabilitet just nu, så det kan vara bättre för dig att spendera de extra $12 för MSI-kortet.

Naturligtvis kan du spara ännu mer pengar genom att avstå från SLI och bara gå för ett nForce4 ultra-moderkort istället. MSI:s Neo4-F [RTPE: MS-7125-030] är en fantastisk bräda för $86, men du kommer inte att få många klockor och visselpipor som Creative Sound Blaster 7.1-codec. Om du redan har ett ljudkort från tredje part är det inte meningsfullt att betala de extra pengarna för nForce4 Ultra-kretsuppsättningen eller Creative-codec istället. Chaintech fortsätter att sätta lågprisnivån för nForce4 Ultra-moderkort, och inte överraskande VNF4 Ultra VE [RTPE: Chaintech VNF4 Ultra VE] hyllar som vårt allround-uttag 939-val för 5:e månaden i rad. För $82, skulle du vara riktigt hårt pressad för att hitta ett bättre nForce4 Ultra-moderkort. Låt oss ta en titt på pristrenden på det här brädet sedan det lanserades:

Chaintech nForce4 Ultra (939) VNF4 Ultra VEVi bör inte helt försumma VIA, även om med de låga nForce4-priserna är deras “värde”-positionering inte så stor. K8T890-brädorna är mycket billigare än de var för sex veckor sedan, även om ingen av skivorna tycker att vi är särskilt enastående. Gigabyte GA-K8VT90-9 [RTPE: GA-K8VT90-9] leder paketet runt $90, men för $8 mindre du kan få en beprövad Chaintech VNF4 Ultra. Du kan ta lite risk och gå med $65 Chaintech MK8T890. Låga priser kommer ofta med lägre kvalitet mosfets, kondensatorer etc. så vi är lite försiktiga. Återigen, VNF4 Ultra är inte dålig och VIA-kretsuppsättningen är billigare, så det kan stå för mycket av prisskillnaden. $210 ger dig Chaintech och Venice 3000+, vilket inte är alltför illa.


Om du planerar ett nytt köp, glöm inte att kolla in vår senaste AMD-färdplan! Vi har detaljer om AMD:s socketuppgraderingsväg, inklusive framtida planer för M2-sockeln. Som nämnts tidigare har vi ägnat mindre och mindre uppmärksamhet åt AGP-moderkort under de senaste månaderna; såvida du inte har spenderat mycket pengar på ett exklusivt AGP-kort under det senaste året är det bästa för pengarna att uppgradera till ett PCIe-kort (särskilt en 6600GT PCIe eller en 7800GT PCIe) och sedan oroa dig för en ny processor/mobo . Du kommer inte att göra en ny Athlon 64 X2 mycket rättvisa genom att sätta in en Radeon 9600 Pro i ett nForce3-moderkort.

Men för er som har 6800, X800 eller andra nuvarande generationens AGP-kort (kanske fick du det i present?), håller nForce3 fortfarande fast vid livet. Återigen verkar MSI dominera priserna denna vecka; Neo2-F [RTPE: MS-7025-020] och Neo2 Platinum [RTPE: MS-7025-010] tog ett ganska stort prisfall de senaste veckorna. Neo2 Platinum har faktiskt en post-i-rabatt på $25 just nu, men det kommer fortfarande att kosta dig $120 utanför dörren. Om du inte verkligen behöver Firewire är Neo2-F faktiskt en mycket bättre affär.