Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Prisguider, augusti 2005: Förvaring

Introduktion

Det är helg, så det ser ut att vara dags för ännu en prisguide! I RTPE news arbetar vi på att släppa en ny grafmotor snart, så bli inte förvånad om våra grafer börjar se rena och kantutjämnade ut istället för det hemska gnuplot terminalrenderingar som vi använder nu. Lagom till förra månadens Storage Guide presenterade vi vår Kalkylator för kostnad per GB, som borde hjälpa dig i dina beslut om köp av lagringsutrymme. För två veckor sedan genomförde vi (något) tyst logiskt ELLER till RTPE också. Slutligen förväntar vi oss att öppna betaversionen av vår prisvarningsmotor mycket snart; så du kommer att kunna låta RTPE kontakta dem när nya rabatter och renoveringar dyker upp på produkter på din bevakningslista!

Lagringsnyheter har varit ganska svaga den senaste tiden. Vi såg nyligen introduktionen av vinkelrät inspelning, tillsammans med några andra godbitar om magnetisk lagring i allmänhet. IDF hade en liten godbit om Seagates realtidskryptering kallad FDE (Full Disk Encryption). FDE låter som den heliga gralen för laptopsäkerhet; Att förlora din bärbara dator betyder att en nyckel fortfarande kommer att behövas för att enheten ska fysiskt dekryptera sina data. Från vår IDF-bevakning verkade det som att Seagates FDE var väldigt rudimentär, men detta är definitivt ett steg i rätt riktning för att förhindra såna här saker från att bli stora problem.

“SATA II”

Även om det praktiskt taget inte finns någon märkbar skillnad mellan SATA IO (tidigare SATA II) och SATA, kommer vi att fortsätta att täcka båda sektionerna oberoende av varandra i hopp om att det kanske en dag kan bli det. Hårddiskpriserna har generellt sett varit mycket stillastående under de senaste veckorna. Även om vi har sett några förväntade förändringar på enheter med stor kapacitet, förblir majoriteten av enheterna i stort sett samma pris som de hade när vi publicerade vår senaste lagringsguide.

Förra månaden pratade vi lite om Western Digitals “SATA IO”-erbjudande; WD2500KS [RTPE: WD2500KS]. Vi kritiserade enheten lite eftersom betyget $0,60 per GB lämnade mycket åt fantasin. Under de senaste två veckorna har dock alla Western Digital SATA-enheter minskat konkurrenskraftigt; och WD2500KS blev en av de mest kostnadseffektiva enheterna med 0,48 USD per GB. Återigen, enheten saknar NCQ, men som vi har sett tidigare verkar NCQ-implementeringen vara mycket beroende av tillverkaren. Bufferten på 16 MB på WD2500KS är en annan fördel som bara en handfull SATA-enheter har just nu (som alla kommer från Maxtor) och av dessa enheter stöder bara Western Digital den (o)kända 3Gbps-bussen. Nedan kan du se det aggressiva beteendet hos denna enhet på detaljhandelsmarknaden:

Western Digital SATA II 250GB 7200RPM 16MB Caviar SE16

Du kommer också att märka tillägget av 500 GB-enheter sedan vår senaste prisguide. På $0,64 per GB sätter Hitachi inga rekord, tyvärr.