Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Primary Wave köper Sun Records-etiketten

“I Walk The Line” och “Great Balls of Fire” bland låtarna som ingår i den rapporterade försäljningen på 30 miljoner dollar.

Musikkatalogbonanzan fortsätter. Sun Records, ett av de största skivbolagen i rock ‘n’ roll-historien som släppte de första inspelningarna av Johnny Cash och Elvis Presley, har förvärvats av Primary Wave Music.

På 1950-talet var Sun Records ett av nyckelbolagen som ansvarade för uppkomsten av rock’n’roll och rockabilly. Det grundades av Sam Phillips och såldes till Shelby Singleton 1969. Den bortgångne Singletons bror, John, stannar kvar i företaget efter försäljningen. I ett uttalande sa han:

Vi är oerhört glada över att dela över Sun Records stafettpinnen till Primary Wave och är övertygade om att de kommer att fortsätta att nå nya höjder för kronjuvelen i musikbranschen skapad av Sam Phillips, som min bror, Shelby, och jag har hållit vid liv och relevant. under de senaste 50 åren.

John Singleton, VD för Sun Entertainment Corporation

Affären inkluderar inte Sony-ägda Elvis Presleys skivor, men alla andra inspelningar gjorda av Sun Records ägs nu av Primary Wave. Låtarna i skivbolagets 6 000 sångmästarsamling inkluderar Cashs “Folsom Prison Blues” och “I Walk the Line”, Jerry Lee Lewis “Great Balls of Fire” och “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On”, Carl Perkins “Blue Suede Shoes” och Dixie Cups “Chapel of Love.”

Primary Wave kommer enligt uppgift att försöka utöka varumärket Sun Records och arbeta med företagets reklam, varumärkesbyggande, digitala planer och licens- och synkroniseringsmöjligheter.

I december 2020 köpte Primary Wave en majoritet av Fleetwood Macs Stevie Nicks förlagskatalog. Det äger också hälften av Whitney Houstons låtar. VD och grundare Larry Mestel sa i ett uttalande:

Sun Records är det ursprungliga hemmet för några av de största legenderna inom musik. Sam Phillips behandlade alla sina artister med största respekt och gav ett utrymme för kreativitet [like] ingen annan. Hans vision för Sun överensstämmer perfekt med Primary Waves kreativa etos, och jag är överlycklig över att denna historiska etikett nu är en del av vår familj.

Larry Mestel, Primary Wave VD och grundare

Försäljning av musikrättigheter är big business. I Spotifys och andra streamingtjänsters tid dras investerare till musikroyalty för stabila intäkter och värdet på kataloger har skjutit i höjden. Investerare skyndar sig att köpa nu ifall bubblan spricker. Som ett resultat säljer alla från Bob Dylan till Mick Fleetwood sina mästare.