Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Pre-CES Taiwan 2006, dag 1

När 2006 går mot sitt slut kan vi se tillbaka på vad som utan tvekan har varit ett av de mest spännande åren i nyare historia för datorentusiasten. AMD och Intel lanserade båda nya processorplattformar för såväl stationära som server/arbetsstationer. Efter att ha lett i den stationära prestandaarenan i tre år har AMD:s K8-arkitektur äntligen överträffats av Intel. Inte bara återfick Intel prestandakronan för skrivbordet (juryn är fortfarande ute på vem som verkligen leder på server/arbetsstationsmarknaderna), utan de lyckades också lansera världens första fyrkärniga datorprocessorpaket. AMD har kontrat med den senaste lanseringen av deras Quad FX-plattform. Men kanske viktigare än förbättrad processorprestanda är det kraftiga priskrig som har utkämpats under det senare halvåret, med högpresterande processorer med dubbla kärnor som helt har kommit in på den vanliga marknaden.

Nya processorer och plattformar är inte den enda spänningen som vi hade det senaste året. ATI och NVIDIA har utkämpat sina egna strider under ganska lång tid, bytt slag och kronan för maximal grafikprestanda på en regelbunden basis. ATI och AMD lyckades också chocka världen med det aviserade förvärvet av ATI av AMD. Hittills har vi inte riktigt sett några frukter av denna sammanslagning, förutom den nya ATI-hemsidan, men det kommer säkert att förändras i framtiden – på gott och ont, men förhoppningsvis till det bättre. NVIDIA har inte heller varit tyst, eftersom de precis lanserat sin G80/8800-serie av grafikkort och återfått GPU-prestandakronan på ett dramatiskt sätt.

Med all den spänning vi har sett, kan 2007 möjligen hoppas på att toppa 2006? Bara tiden kommer att utvisa, men redan nu har vi massor av intressanta produktlanseringar planerade för nästa år som borde göra världens entusiaster nöjda. I början av varje år kommer också en av de största mässorna, Consumer Electronics Show (CES), där tusentals företag visar upp sina varor och diskuterar nuvarande och framväxande teknologier. Före CES har AnandTech dock gjort det till en vana att åka över till Taiwan för att besöka tillverkarna och få ett tidigt inblick i de kommande produkterna. I år hade Gary turen att frivilligt ta ett flyg till andra sidan jorden och ta sig runt.

Han har skickat oss några rapporter om sina besök hittills, tillsammans med några bilder och information från de olika företagen. Vi kommer att ha flera uppdateringar under den kommande veckan om några av de mer intressanta produkterna som han har sett. Allt handlar inte heller om produkter, eftersom det kommer en del intressanta nyheter från olika företag i Taiwan. Idag kommer vi att ge en snabb sammanfattning av hans besök hos tre välkända entusiastföretag: ASUS, OCZ och Shuttle.