Portfölj: vad det är och hur man skapar online

0 Shares

När du startar ditt företag är det viktigt att ha en portfölj för att visa upp ditt arbete och dina projekt. Så vi skapade en fullständig artikel för att förklara i detalj vad en portfölj innebär och hur du kan skapa din helt online.

I den här artikeln hittar du:

Vad är en portfölj?

skapa din portfölj

Det anses vara en lista över en professionells, ett företags eller en students arbete. Det är en samling av allt arbete som har slutförts eller pågår. I ordboken definieras en portfölj som ett underlag eller ett dokument med en individuell förteckning över kvalifikationer eller erfarenheter.

Förutom att det är ett organiserat sätt att hålla igång, är det till och med en konkurrensfördel som gör en värld av skillnad när man skaffar ett jobb. Beroende på ditt område kommer det inte att göra så mycket bra att ha ett vackert CV och ingenting i ditt “fönster” att visa.

Saker måste dock göras rätt, utan misstag och misstag, annars kan det förvärra din situation. Det är viktigt att påpeka att portföljen är ett urval av dina bästa verk, som fungerar som snacks för kunden eller företaget.

Många tror att portfolio och CV är samma sak, men inte riktigt. Portföljen är mer än en meritförteckning, den visar din yrkeserfarenhet på daglig basis och visar den verkliga erfarenheten. Det är ett bra sätt att visa hur du fungerar i praktiken.

Nu när vi har sett mer om själva portföljen, låt oss lära känna de typer som finns. De olika typerna finns just för att hålla allt organiserat och uppmärksamma proffsen ännu mer.

Vilka är portföljtyperna?

Fysisk portfölj

Det finns inte mycket att dölja i fysiska portföljer, de är praktiskt taget ditt bästa arbete i tryck. Pappersstorleken är A3 eller A4 för bra kvalitet, massan ska också vara ett bra material. För utskrift är det bästa att skapa i PDF, vilket ger en bred användbarhet och är mycket mer praktiskt.

Var innovativ i din fysiska portfölj, annars sticker du inte ut från dina konkurrenter. Många använder fortfarande fysiska portföljer, och vissa företag efterfrågar det fortfarande, men de mest populära är digitala portföljer, vi kommer att lära oss om dem nedan.

Digital portfölj

Digitalt är det du kan sticka ut mest, det är det mest utökade på marknaden. Till skillnad från fysiskt är digitalt mycket lättare att justera och lägga till mer arbete. Det råder ingen tvekan om att i digitalt bör du lägga till allt det bästa arbetet, utan att spara något.

De flesta plattformar är gratis och lätta att använda, inklusive: Behance, DeviantArt, WordPress, Cargo Collective och Wix. Alla är intuitiva och funktionella, efter att ha valt typ av portfölj är det viktigt att analysera i vilken kategori du kommer att använda din portfölj, känner till några av dem nedan.

Portföljkategorier

företagsportfölj

För att få nya kunder är det viktigt att visa företaget på ett helt presentabelt sätt. Om du slarvar med att skapa, kommer du inte att ringa någon, utan förvåna. Han är utan tvekan rätt fot för nya förhandlingar, när det gäller företag är det första intrycket egentligen det som återstår. Det är nödvändigt att ta hänsyn till några punkter när du presenterar din företagsportfölj, se dem nedan.

  • Introducera företaget med en kort historia och citera dess uppdrag, värderingar och engagemang.
  • Visa vilka produkter och tjänster som erbjuds. Du behöver inte ha med många saker, ett tips är att lägga in bilder på produkten.
  • Gör en lista över företagets huvudkunder. Detta kommer definitivt att vara ett stort fokus.
  • Visa ditt team genom att inkludera en kortfattad anställningsresumé och deras företagsresultat.

Fördelarna med att ta hänsyn till alla dessa punkter och skapa en välutvecklad och organiserad portfölj kommer att ge dig många professionella fördelar i tvisten. Låt oss nu se en annan typ av portfölj nedan.

akademisk portfölj

Den akademiska portföljen är den som används i skolor, i den kan du inkludera ditt arbete från dina collegeår. Bland dem kan du placera texter av klasser, aktiviteter, uppgifter, utdelat material, övningar och mycket mer. Du kan till och med lägga till dina höga betyg och få lärares uppmärksamhet.

Det är ett fantastiskt och praktiskt sätt att få full tillgång till akademiska dokument, som fungerar som ett bedömningsverktyg. Lägg upp kurser, avhandlingar, artiklar och allt som är relevant för din akademiska karriär. Liksom många verk inkluderar mönstret för en portfolio omslag, försättsblad, innehållsförteckning, inledande kommentarer, utveckling, avslutande kommentarer och bilagor.

Med allt justerat kommer du att framgångsrikt kunna inleda nya akademiska karriärer. Jobbar du med foton? Se mer om fotoportföljen nedan.

fotografisk portfölj

När du arbetar med grafisk konst är det definitivt nödvändigt att visa ditt arbete. Varje proffs måste visa sina bilder för att visa vad de kan. Och med portföljen är detta enkelt och effektivt, förutom att visa verken är det nödvändigt att visa din personlighet tydligt och objektivt i dina bilder.

För att göra en komplett portfolio, lär känna din stil på jobbet. Är du formell eller utåtriktad? Gör detta tydligt i portföljen. Använd ditt bästa till din fördel och lyft fram de bästa verken. Gör inte något gigantiskt och tröttsamt, utan enkelt, direkt och innovativt. Lägg in media så att de kan komma i kontakt med ditt arbete.

designportfölj

Om du är från designområdet är det obligatoriskt att ha en komplett portfolio som lyfter fram ditt bästa arbete. Med den kommer dina kunder att veta vad de ska välja och lätt kunna hitta dig. Den här portföljen görs bäst virtuellt och visar alla mönster i 3D. En väsentlig sak är att din designportfölj måste vara välorganiserad, annars blir den inte ett exempel på själva organisationen.

Gör din portfölj med större koncentration och det bästa av allt. Granska alla punkter nedan innan du skapar din designportfölj:

  • skapa ditt varumärke: Visa ditt namn eller företagslogotyp. Detta bidrar till att vara den främsta skillnaden bland alla konkurrenter.
  • Presentera dig själv: Visa vem du är, dölj ingenting och var originell.
  • visa ditt bästa: Som de flesta portföljer, visa ditt bästa, dölj ingenting.

Det här är inte alla typer av portföljer, det finns definitivt många fler typer och variationer. Men för att inte gå för långt, låt oss lära oss hur du skapar din, med några punkter i beaktande.

Hur man gör en portfölj

För att skapa något mycket professionellt och strukturerat är det nödvändigt att överväga några planer innan du skapar, se dem nedan.

1. Definiera hans mål

Innan du börjar är det nödvändigt att ha ett tydligt mål att ägna sig åt det och att organisera allt korrekt. Med den redan definierad blir det lätt att vägleda design, organisation och information som kommer att väljas ut och inkluderas i portföljen.

Välj inte ett generellt mål, utan något som verkligen motiverar dig. Analysera det lugnt, var säker på vad du vill göra allt smidigt och korrekt. Under skapandet kommer det till och med vara möjligt att gå längre och göra mycket mer i din portfölj.

2. Fokusera på det som är viktigt

Som jag har sagt flera gånger, i den måste du lyfta fram det bästa du har. Använd dina professionella skapelser genom att välja de bästa du har gjort. Om du inte har något professionellt, använd din akademiska erfarenhet, men försök att vara väldigt tydlig och direkt så att de förstår bättre om ditt arbete.

Sätt din karriär i perspektiv och presentera dig själv väl, så att de får veta om din personlighet, hur du gör ditt jobb och mer. Med målet redan fastställt och fokus definierat, låt oss se vem krediterna för vissa saker ska ges till.

3. Ge förfallna krediter

Sätt in dina poäng till allt som utvecklats, var transparent, visa arbetet och all ansträngning. Detta kommer att hjälpa till att lära känna dig bättre och allt samarbete som funnits. Ange andras poäng också, så är det klart att du fungerar bra i grupp.

Att lyfta fram det väl och beskriva det hjälper till att skilja mellan konkurrenter. Visst, för att du ägnar dig väl åt det, kommer du lätt att bli igenkänd och till och med kallas för nya jobb.

4. Gör läsningen lätt

Skapa inte något släpande som är för obehagligt, annars kommer det att driva bort nya kunder. Använd ord som är lätta och du kan förstå hela idén som du ska förmedla. Slå upp uttryck och till och med ord i en ordbok för att skapa något välstrukturerat och uppmärksammat. Dessa punkter är inte de enda att tänka på, det finns mycket mer, men med de redan övervägda, låt oss se de bästa plattformarna för att skapa din.

Hur man gör en online

För att göra en onlineportfölj kan du använda några enkla, gratis och intuitiva verktyg, lära känna alternativen som kommer att listas nedan.

1. WordPress

wordpress är ett bra alternativ för att skapa potfolio

WordPress är ett av de mest använda för detta, det erbjuder stor frihet och har flera teman att använda i dina skapelser. Att ha en egen hemsida är något som väcker stor uppmärksamhet och visar på organisationen och professionaliteten. Att se dedikationen gör det tydligt hur seriöst du tar det.

Även om det är höjdpunkten av alla alternativ, har det vissa nackdelar som att spendera på hosting och domän. Bedöm sedan om du kan lägga ut dessa pengar för din framtid. Upptäck plattformen genom att klicka här. Om du inte vill ha det här alternativet, utvärdera de andra nedan.

2. Behance

behance är en professionell för att skapa dina portföljer

Denna Adobe-plattform är den mest kända. Här kan du enkelt lägga upp ditt arbete med hjälp av illustrationer och snygg design. Var inte rädd för att använda den, plattformen är tillgänglig och har stor interaktivitet, klicka här och lär känna plattformen.

3. Wix

wix är enkelt och intuitivt

Wix är väldigt lik WordPress och låter dig skapa en webbplats för din portfölj. Det är enkelt och har många verktyg för att skapa webbplatser. Plattformen erbjuder gratis grejer och hjälper personen som skapar sajten för första gången. Upptäck plattformen genom att klicka här och fördjupa dig i dess portfölj.

4. DeviantArt

devian art är komplett med många konster

På denna sida har varje person en vägg och en profil med sin portfolio och projekt. Webbplatsen har kommentarsområden så att andra kan interagera. Sajten har också en butik med fler saker för ditt projekt. Klicka här och lär känna plattformen.

5. Kollektiv avgift

bra portföljplattform

Cargo Collective ger dig mycket frihet och lätthet när du skapar dina nya projekt. Den har många saker som hjälper dig att skapa och utveckla din portfölj. Säkert, från alla dessa alternativ, kommer några av dem att hjälpa dig att identifiera dig själv och skapa dina projekt. Klicka här och lär känna Cargo Collective att använda i ditt dagliga liv.

Slutsats

Med den här artikeln var det möjligt att förstå och veta bättre om projekt och hur man sticker ut ännu mer när man söker jobb, eller till och med prospekterar efter nya kunder. Med alla tips vi har sett här blir det lättare att sticka ut och skapa något välstrukturerat och organiserat som hjälper dig på arbetsmarknaden.

Berätta nu, visste du redan alla tips och råd vi har sett här? Lyckades du utveckla ditt projekt och sticka ut bland konkurrenterna? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

0 Shares