Podcasts kontra webbseminarier: Vilket innehåll fungerar bättre?

shutterstock_1063775147

Så du har bestämt dig för att du vill införliva olika former av innehåll i din styrhytt men kan inte bestämma dig för om du ska hoppa på webinarvagnen eller åka på podcastplanet – vi har varit där. Podcaster och webbseminarier erbjuder båda nya sätt att engagera sig i dina potentiella kunder, men de åstadkommer olika saker.

För att avgöra vilket format som fungerar bäst för dig, identifiera vad du hoppas uppnå med ditt specifika innehållserbjudande, och bestäm sedan vilket format som kommer att kommunicera det bättre och vilka mätvärden du behöver för att mäta framgång. Medan du gör allt detta, håll dina köparpersonligheter i åtanke eftersom innehållet du skapar i slutändan inte är för dig – det är för dem.

Identifiera dina behov

Identifiera först dina behov – vad hoppas du uppnå med ditt innehåll? Webbseminarier och poddsändningar skiljer sig mycket åt i hur de når din publik och vilket värde de ger. Så att ta reda på vad syftet du vill att innehållet ska tjäna är ditt första steg i att bestämma vilken innehållsform du ska välja.

Webbseminarier är till sin natur interaktiva delar av innehåll. Oavsett om du väljer att hålla ett pedagogiskt instruktions-webinarium, ett webbseminarium i form av paneldeltagare eller något annat, kommer ett framgångsrikt webbseminarium att bjuda in publiken att delta på något sätt, form eller form. Det finns många format som du kan använda när du genomför ditt webbseminarium, inklusive:

  • Pedagogisk instruktion: Den här strukturen fokuserar på att lära en publik hur man bäst utnyttjar ett nytt verktyg, mjukvara eller strategi.
  • Workshopstil: Detta format ger dig möjlighet att interagera direkt med din publik och prata igenom deras behov.
  • Paneldeltagares diskussion: En panel kommer att ge din publik med flera perspektiv fokuserade på ett ämne och drivs vanligtvis av tankeledare inom ett specifikt område eller ett värdföretag och deras strategiska partners.
  • Mötesstil: Oftast används i företagsmiljöer, ett webbseminarium i mötesstil låter teammedlemmar som annars inte skulle vara närvarande att delta i ett möte. Detta är särskilt användbart för att hålla anställda informerade om ett företags nästa steg, projekt etc.

Poddar har dock en större räckvidd. Även om ett webbseminarium kan spelas in och delas efter att det har genomförts, har det fortfarande inte den flexibilitet som en podcast har. Du behöver inte stå framför en skärm för att engagera dig i en podcast. En podcast kan nå en publik i bilen medan de lagar middag, även när de gör sig i ordning på morgonen – poddar blir en del av lyssnarnas dagliga rutiner.

Precis som webbseminarier kommer podcaster också i olika former och strukturer. Vissa av dessa format överlappar formaten för ett webbseminarium, men på grund av deras karaktär av enbart ljud kommer de att ge en annan upplevelse för din publik.

Vissa poddformat inkluderar:

  • Paneldiskussion: En podcast i panelstil innehåller olika gäster för varje avsnitt och låter lyssnaren väga åsikterna från olika tankeledare inom det område du diskuterar.
  • En-mot-en-intervjuer: En-mot-en-intervjuer innehåller ett samtal mellan värden och olika gäster. Dessa tillåter publiken att höra en mängd olika perspektiv och kan locka lyssnare utanför värdens nätverk som är fans av gästerna. (Vill du höra ett bra exempel? Det här är formatet vi använder!)
  • Solokommentarer: Solokommentarer talar om din lyssnare genom ett specifikt ämne, programvara eller populär diskussion och fokuserar på de åsikter och erfarenheter som värden kommer med till bordet.
  • Diskussioner som är värdar: På samma sätt som för ensamkommentarer fokuserar en diskussion som anordnas tillsammans på ett specifikt ämne inom ditt område, men ger din lyssnare flera synpunkter på saken eftersom det finns flera värdar.
  • Berättande: Berättande poddar guidar lyssnaren genom fiktion eller facklitteratur. Varje avsnitt kan berätta en unik historia, eller en historia kan sträckas över flera avsnitt eller säsonger.

Precis som ett webbseminarium finns det ingen “bästa” typ av podcast. Det mest effektiva formatet beror på din stil, målgrupp och varumärke.

Det som bäst kommunicerar ditt ämne

Om en podcast eller ett webbseminarium kommer att fungera bäst för dig beror på både ditt ämne och din publik.

Webbseminarier kan fungera som virtuella händelser och är mest effektiva när de stöds av visuellt innehåll. Visuella bilder hjälper publiken att hålla sig mer engagerad, och eftersom webbseminarier vanligtvis täcker djupgående eller tekniskt ämne, är bilder väsentliga för att förstärka och förtydliga vad som sägs.

Om din publik inte litar på visuella ledtrådar för att lära sig ämnet du tar upp, kan en podcast vara en bättre form av innehåll. Podcasts är bra för tankeledarskap, berättelser och samtal där det som sägs sägs på ett underhållande sätt. Eftersom poddsändningar bara är ljud kan publiken lyssna medan de gör andra saker, vilket gör dem mer bekväma för publiken, men det betyder också att din publik kanske inte ger dig sin fulla uppmärksamhet. Så om du kommer för långt in i ogräset kan du förlora dina lyssnare.

Om du redan har en innehållsidé och bara väljer mellan de två medierna, fundera på vilket format som bäst förmedlar innehållet till din publik. Om du inte har en specifik idé i åtanke, börja din idé med dina köparpersonligheter. Vilket format passar bäst i deras vardag? När du väl har bestämt dig för det, utveckla värdefullt innehåll för dina köparpersonligheter som passar med det format du bestämt var det mest lämpliga.

Bestäm ditt ideala mått

Och slutligen, något du kommer att vilja överväga är dina idealiska mätvärden. De flesta webbseminarier kräver att du registrerar dig för dem genom att fylla i ett formulär, vilket innebär att du fångar en del personligt identifierbar information (t.ex. namn och e-post) om dina lyssnare i ditt CRM. Detta gör det mycket lättare att spåra om personerna som ställer in sig på dina webbseminarier någonsin blir kunder.

En podcast är å andra sidan inte lika rakt på sak. Streamingplattformar för poddsändningar fångar inte upp lyssnarinformation som kan skickas till ditt CRM. Så om du vill veta om personerna som lyssnar på din podcast förvandlas till kunder måste du söka den informationen från din publik. Det finns några sätt att göra detta, men ett snabbt och enkelt alternativ är att lägga till en fråga i dina formulär och fråga folk hur de hörde talas om dig och inkludera ett alternativ för din podcast.

Takeaway

Podcaster och webbseminarier har olika styrkor och begränsningar. När du bestämmer dig för vilken form du ska gå vidare med, överväg målet med ditt innehållserbjudande, dina publiks vanor och vilka mätvärden du behöver för att kunna mäta.

Tänk på att ditt innehåll är till för dina potentiella kunder och inte för ditt marknadsföringsteam eller chefer, så vad du än gör bör resonera med dina köparpersonligheter. Överväg dessutom att tillhandahålla en utskrift eller en skriftlig sammanfattning av allt multimediainnehåll du producerar för att göra det mer tillgängligt.

Relaterade Artiklar

Back to top button