Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PNY presenterar 12GB/s PCIe 5.0 SSD med dubbla kylfläktar

I korthet: PNY har anslutit sig till listan över företag som tillverkar PCIe 5.0 SSD:er som är så varma att de kräver aktiv kylning. Dess nya modell kommer med inte en utan två kylfläktar anslutna till kylflänsen, vilket gör att enheten ser ut som ett litet grafikkort.

PNY säger att det är nytt CS3150 SSD utnyttjar NVMe PCIe Gen 5 x4-gränssnittet för att erbjuda sekventiell läshastighet på upp till 12 GB/s och sekventiell skrivning på 11 GB/s. Dessa specifikationer gäller bara för 2TB-modellen, men 1TB-versionerna har fortfarande otroligt snabba 11,5 GB/s läsning och 8,5 GB/s skrivning.

Som vi har sett med andra PCIe 5.0 SSD:er kräver den typen av blåshastigheter en rejäl kyllösning. PNY tar inga chanser här och packar två fläktar – en i varje ände – på var och en av CS3150:s tre tillgängliga kylflänsalternativ: SvartVit och RGB.

Att driva fläktarna kräver att du ansluter en 4-stifts strömkontakt, och om du känner att ditt system skulle dra nytta av ännu mer RGB, använder den modellen en 9-stifts (USB) strömkontakt för att anpassa färg, ljuseffekter och fläkthastigheter via PNY:s Velocity-X programvara.

PNY säger att kylflänsen med dubbla fläktar är designad för att hålla Gen 5 x4 SSD igång sval och förhindra prestandastrypning, vilket säkerställer konsekvent prestanda även i krävande situationer. De är bakåtkompatibla med PCIe 4.0 och tidigare plattformar, men du kommer uppenbarligen inte att se deras fulla hastigheter när du inte använder PCIe 5.0.

PNY avslöjade inte vissa specifikationer, såsom kontrollern som används i CS3150 (den ser ut som Phison PS5026-E26) och dess slumpmässiga läs-/skrivhastigheter. Företaget driver PCIe 5.0-enheten som idealisk för PC-entusiaster, spelare och innehållsskapare. Det nämns också att SSD drar full nytta av Microsoft DirectStorage, även om bara ett fåtal spel stöder det just nu, inklusive Forspoken och Ratchet och Clank: Rift Apart.

PCIe 5.0 SSD:er är fortfarande dyra. CS3150 har en MSRP på $179,99 för de svarta och (sannolikt) vita modellerna, medan RGB-enheten är $189,99. PNY sa inte hur mycket kapacitetsvarianten på 2 TB skulle kosta. De kommer att finnas tillgängliga i december.

Ett test i maj underströk vikten av extrema kyllösningar i PCIe 5.0 SSD:er och visade att Crucials T700 PCIe 5.0 SSD strypt till hårddiskhastigheter utan kylfläns.