PNG vs JPEG: vilka skillnader mellan bilder? Vad är bäst?

0 Shares

För den som jobbar med bilder och fotografier är en fråga som återstår mycket vilka bilder som är bättre? PNG eller JPG? I dessa artiklar kommer vi att förstå skillnaderna mellan var och en och förstå i vilka situationer du bör använda var och en av dem.

JPG eller PNG, vilket är bättre?

analysera din användning

Många människor som arbetar med digital konst tenderar att hålla sig till något format som de verkligen gillar. Det finns dock många viktiga skillnader, ett format är lättare och mer kompakt när man mäter på vågen, ett annat är större men överlägset i kvalitet. Beroende på din användning kommer du att upptäcka att det är bättre att använda vissa format. Vi kommer att lära oss om detta nedan.

När ska man använda JPG?

JPG är en akronym för Photographic Experts Group i direkt översättning, namnet mottogs, hänvisar till teamet som utvecklade formatet. Det har blivit det komprimerade standardformatet för digitala fotografier, vilket gör det perfekt för delning online samtidigt som den har en perfekt balans mellan storlek och kvalitet.

Beroende på vilket program du använder kan bildförhållandet ändras, men standardformatet för JPEG är 10:1-komprimering. En JPG-bild skiljer inte så mycket i kvalitet, men detta ändras beroende på filtyp och innehåll som presenteras.

vet skillnaden mellan jpg och png

JPG har en algoritm, som analyserar hela bilden, och bestämmer vilka pixlar i bilden som är lika runt, och beroende på resultatet slår den samman pixlarna. Tekniken är helt effektiv, men den kan förlora vissa saker när man gör denna blandning. På grund av denna blandning blir upplösningen lägre varje gång du kopierar bilden. Detta är en stor kuriosa för de som inte visste hur man använder filen.

Det vill säga, på grund av denna nackdel rekommenderas inte JPG för arkivering, eftersom många kopior kan behövas. Om du gillar det här formatet kan användning av redigerare som Adobe Lightroom vara ett sätt att komma runt problemet, lär känna det genom att klicka här. Ta inte bort originalfilen utan spara den under ett annat namn för att bibehålla kvaliteten.

En annan situation för att inte använda JPG är när din bild har tung text, skarpa linjer eller fler detaljer. Allt detta för att linjerna kan bli suddiga på grund av kantutjämning. JPG stöder 24-bitars RGB och CMYK färgrymd. Men moderna skrivare hanterar detta bildformat bra, och kom ihåg att när du skriver ut kommer det att vara nödvändigt att sätta bilden i hög upplösning.

veta mer om jpg

Dessutom erbjuder JPG 8-bitars gråskala, vilket är ett alternativ för komprimeringsförhållande. Under åren har flera JPG-alternativ dykt upp, vilket medfört skillnader i upplösningar, format och mer. På senare tid skapade skaparna av detta format JPEG XS, som har en komprimering på 6 gånger istället för 10. I konkurrens finns det ett format som kan ersätta det, vilket är HEIF. Den är baserad på h.265 och är ganska kraftfull tack vare Apples support.

Om JPG var det möjligt att dra slutsatsen att det är ett högkvalitativt format som visar de levande färgerna. Men det är inte att rekommendera i vissa fall som förvaring. Låt oss nu lära oss mer om PNG och i vilka situationer vi ska använda det.

När ska man använda PNG?

PNG, som står för Portable Network Graphics, är ett förlustfritt filformat. Det var tänkt att vara ett alternativ till de berömda GIF:erna. Till skillnad från JPG använder PNG LZW-komprimering, denna typ möjliggör en mindre fil med hög kvalitet. Den största fördelen med detta format, jämfört med det tidigare alternativet vi såg, är förlustfri komprimering. Med andra ord, oavsett hur många gånger den kopieras och sparas, finns det ingen dataförlust.

använda beroende på situationen

PNG hanterar detaljerade bilder med hög kontrast bra, varför det oftast används i skärmdumpar. Således kan den troget representera skärmen pixel för pixel. Den gjordes för webben och utan tvekan visade den vad den kom för. Även om JPG är en av de mest använda, ligger PNG precis bakom den, och används främst i logotyper och logotyper.

Precis som JPEG har haft många olika format, så har PNG genom historien introducerat format dedikerade till animationer, kvalitet och storlek. En annan intressant detalj, i början av skapandet skulle PNG heta PING, för att betona skillnaden med GIF, men det var inte vad som hände.

avslutande

Inget av formaten är bättre än det andra, de har olika användningsområden, för olika situationer. Om du är en influencer och vill lägga upp bilder i hög upplösning är det lämpligt att använda JPG. Det kan vara mindre, men det erbjuder bra upplösning och stöds på många plattformar.

Om din användning är för skärmdumpar, skapande av logotyper, webbgrafik, kan PNG vara perfekt för dig. Sedan, med denna fullständiga analys, om var och en av dem, måste du själv bestämma vad du ska använda. Berätta för oss, vilket av de två alternativen kommer du att använda? Har du någon preferens? Berätta för oss nedan.

0 Shares