Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PM Forum – Q3/2003: Del 1

Efter idén om vårt VD-forum långt tillbaka vid diskussionsbordet var vi inte klara med vad vi hade tänkt oss. Vårt första VD-forum gav användare och institutioner som var geografiskt borta från tillverkningshubben i Taiwan möjligheten att förstå var marknaden finns och kommer att finnas inom en snar framtid. Visst, en del av det som vd:arna sa då har ännu inte spelats ut, men det gav ändå några intressanta tankar som många inte förväntade sig.

Våra ursprungliga planer var att ta VD-forumets tillvägagångssätt ur en strategisk affärsmässig synvinkel, för att lämna utrymme för ytterligare ett projekt längre fram. Vd:ar är trots allt bäst lämpade att svara på den här typen av [business] frågor. Den ståndpunkt vi lämnade utrymme var nuvarande och framtida tekniska detaljer relaterade till ett företags produkter. Men många gånger är VD:ar inte de bästa personerna att kontakta för den här typen av saker. (Även om de ofta är tekniskt kapabla.) Istället är många av de dagliga uppgifterna, som involverar beslut som “vilken produktlinje man ska utöva”, ansvaret för VP of Product Marketing eller någon i liknande position. Men från företag till företag varierar officiella företags titlar och ansvar och blir suddiga. Detta är mer en funktion från hur ett företag är strukturerat, om något annat. Och i en mycket enkel förklaring är produktmarknadsföring en blandning av teknik, marknadsföring och PR. Produktbeslut, i vid bemärkelse, kan handla om vem som kan ge det bästa budpriset, en produkt som uppfyller specifikationerna och teknisk felsökning (något företag till och med behöver i produktens utveckling och livslängd). På grund av detta beslutade vi att gå med produktchefer som de som skulle inkluderas i vårt nästa forum, vilket är att ta saker ur en produkt/teknisk synvinkel. Produktchefer är engagerade i konsumenterna och är väl likställda med den tekniska sidan, eftersom de har att göra med ingenjörer (de är ofta ingenjörer) och är involverade i produktbeslutsprocessen. Av de syften och skäl som vi citerade i vårt första VD-forum, vänder vi oss till produktchefer i varje moderkortstillverkares huvudkontor för att få en global överblick över alla branschtrender.

Formatet är fortfarande detsamma som VD-forumet, men vi involverar bara PM (produktchefer) för en mer teknisk titt på branschtrender. Vi bör notera att mycket av detta ägde rum under en månads tidsram, ungefär från början av augusti. Vissa produkter tillkännagavs under den här tidsramen, och därför återspeglar några av de svar vi publicerar detta på lämpligt sätt. Du kommer att märka att Darryl Chan är “Marketing Devision Director” för Albatron, och den enda som har blivit dubbad med “marknadsföring” i denna serie. Vi bör klargöra att han också är chef för alla produktchefer på Albatron, men det finns ingen officiell titel för denna tjänst. Därför har hans officiella titel listats för våra ändamål.

Deltagare – officiell titel, företag.

Hunter Lee – Produktchef, ABIT Computer
Darryl Chan – marknadsdivisionsdirektör, Albatron Technology Co., LTD.
Gerald Wang – Senior Director, AOpen Inc.
Richard Liu – Produktchef, Asustek Computer Inc.
Steven Kuo – Produktchef, Chaintech Computer
Fanny Chen – Produktchef, DFI
Eric Kuo – Biträdande chef, Elitegroup Computer Systems
Calvin Yen – Produktchef, Epox Computer Co., LTD.
Chris Wang – Direktör för produktmarknadsavdelningen, Giga-Byte Technology
Scott Yang – Senior Product Manager, Micro-Star International Co., LTD.
Jonathan Yi – VP för produktmarknadsföring, Shuttle Inc.
Tom Yang – sektionschef för produktmarknadsföringsavdelningen, SOYO Computer Inc.
John Nguyen – Produktchef, Tyan Computer

Notera: Från denna första körning av bruket så att säga har vi fått testa vattnet och fått bra feedback. För det första har längden på artikeln konsekvent tagits upp som en fråga, eftersom chefer, investerare, marknadsföringspersonal har funnit att de många sidorna plus mängden offerter är besvärliga och ofta överflödiga. Det är förståeligt att tid är pengar för dem, eftersom de verkligen är upptagna människor. Men att utelämna citat som kan vara repetitiva i tonen/tanken skulle strida mot vår ursprungliga avsikt, eftersom utbudet och antalet citat hjälper till att betona majoritetens eller minoritetens tankar om ämnet. Så om möjligt kommer vi att försöka dela upp våra forumartiklar i två sektioner. På så sätt bibehåller vi den stil och nivå av input som ursprungligen var tänkt och håller längden på läsningen mycket lägre och enklare än vad vi först introducerade. Den andra frågan har varit ämnet för att dra slutsatser. Vi har tenderat att inte uttala oss vart marknaden ska vända sig, utan istället ge så mycket information som möjligt och låta läsarna bestämma själva. I grund och botten, att låta korten falla där de kan. Detta är något som vi kommer att fortsätta, samtidigt som vi jonglerar med behovet av att vi ska låna ut våra egna tankar och insikter. Det är en fin linje som vi kommer att fortsätta att hålla utkik efter och besluta om från fall till fall. Med allt det där, vidare till AnandTechs första PM-forum någonsin…