Planerar Apple att översvämma din iPhone med fler annonser?

Planerar Apple att översvämma din iPhone med fler annonser?

Apple har antytt att vi snart kan se en reklamexpansion i förstapartsappar, eftersom företaget letar efter nya sätt att öka intäkterna.

Detta kan vara goda nyheter för detaljhandeln och hotellbranschen företag med onlinenärvarosåväl som fysiska butiker och restauranger, särskilt i samband med annonsering inom Apple Maps.

Apple hoppas att flytten kommer att driva upp dess annonsintäkter från blygsamma 4 miljarder dollar till tvåsiffriga, enligt rapporter.

Annonser i Apple Maps?

Bloomberg rapporterar att Apple överväger att placera ut reklam i Apple Maps. Flytten, som redan har testats internt, skulle föra företaget i linje med Google Maps, som redan visar annonser.

Andra delar av Appleverse som enligt uppgift är inställda på en annonsbaserad makeover inkluderar podcaster och böcker.

Apples nuvarande intäkter från annonser ligger på cirka 4 miljarder USD, en liten bråkdel av företagets totala intäkter, som uppgick till 387 542 000 USD under de senaste 12 månaderna.

Men rapporter tyder på att Apple bygger en plattform på efterfrågesidan, en typ av programvara som gör det möjligt för annonsörer att köpa reklamutrymme på ett automatiserat sätt.

Apples andra tillägg

Nyheten att Apple vill utöka reklam på sina förstapartsappar (som är designade och rullade ut av Apple själva, snarare än oberoende företag) borde inte komma som en överraskning.

Det finns redan ett betydande antal förstapartsappar som innehåller annonser, som Apple News och Stocks, två av företagets mest använda appar. Annonser visades för första gången i dessa appar i september 2021, och Apple frågade användarna om de ville ha personliga annonser i linje med deras policy för insyn i appspårning.

Redan i juli i år tillkännagav företaget planer på att utöka sin egen kapacitet för annonsering på App Store genom att skapa fler utrymmen där annonser kan visas.

Tidigare fanns det en annonsplats på huvudsökfliken och en i sökresultaten, men Apple vill också introducera annonsplatser på startsidan “Idag” och ett antal enskilda appsidor också.

Oberoende utvecklare kan betala för detta utrymme och marknadsföra sina appar på specifika sidor som visas för användare som söker efter särskilda termer.

Mark Gurman – som skrev Bloomberg-rapporten om Apples annonstester i Google Maps – föreslår att annonsering i kartor skulle kunna fungera på samma sätt, med bud på utrymme som är relaterade till specifika sökfrågor.

Annonsbudgetar kan förändras

Detta är en intressant utveckling av ett antal anledningar, och inte bara för att det kan påverka användarupplevelsen på appar som miljontals människor använder varje dag.

Apple har använt betydande mängder resurser på att skapa sekretessfunktioner och utveckla en appspårningspolicy för transparens, som båda har hindrat tredje parts mobilappar från att visa användarna anpassade annonser och tvingat många företag att ompröva hur de annonserar via Apple.

Samtidigt lägger den hela tiden till sin oöverträffade bank av nästan oändlig data om alla som använder en Apple-produkt – och inser att den kan tjäna pengar på den bättre än vad den redan är.

Det är för tidigt att förutsäga om Apples drag kommer att få några konsekvenser i samband med det pågående samtalet kring reklam, integritet och konkurrensbegränsande.

Det kan leda till att företag flyttar betydande delar av sina annonsbudgetar till Apples personliga annonser och i sin tur ökar sina egna intäkter, till exempel.

Oavsett slutprodukt, kommer Apples beslut i detta sammanhang sannolikt att väcka fler frågor om Apples relation till den myriad av företag som använder dess plattformar och appar.

En betydande möjlighet för företag

Många företag kan vara glada över möjligheten att kunna annonsera inom Apple Maps. Tiotals miljoner människor använder plattformen varje dag, och Googles interna data visade att 30 % av alla mobilsökningar är platsrelaterade (även om senast de avslöjade en siffra var 2016).

För besöksnäringen – och i synnerhet, restauranger med onlinenärvaro — det kan förändras och leda både trafik och kunder till deras webbplatser och butiker. Men med tanke på Apples storlek kommer effekterna av dess reklamexpansion sannolikt att påverka olika delar av den globala ekonomin.

Relaterade Artiklar

Back to top button