PIA klarar ett rigoröst revisionstest

PIA klarar ett rigoröst revisionstest

Det populära VPN-företaget Private Internet Access har fått sitt nätverk granskat av Big Four-konsultföretaget Deloitte.

Deloittes resultat bekräftar att PIA gör exakt vad de påstår sig göra (för inga loggar), och ger i sin tur integritetsförbättrande skydd för sina många användare, ungefär som NordVPN och Surfshark.

VPN kan vara extremt användbar teknik för både företag och konsumenter, men det är viktigt att hålla örat mot marken för branschnyheter, så att du vet vem du ska lita på.

PIA:s integritetssäkrande revision

Det främsta försäljningsargumentet med VPN – och varför de är ett så praktiskt sekretessverktyg – är att de inte för några loggar eller information om användarnas aktivitet i deras nätverk.

Nuförtiden använder de flesta VPN till och med RAM-servrar (disklösa), vilket betyder att ingenting någonsin skrivs till någon hårdvara. Dessutom kräver RAM ström för att lagra data, så när en server stängs av raderas all data som har bearbetats av servern automatiskt.

Private Internet Access bad Deloitte Audit Rumänien att se över sitt VPN-nätverk och ledningssystem för att undersöka hur de håller sitt löfte om inga loggar.

“Vi är här för att säga att vi alltid har följt vår lufttäta policy för inga loggar,” sa Adina Matei i ett inlägg på PIA:s hemsida tillkännagivande av avslutad revision. “Vi har aldrig behållit någon metadata, och vi har aldrig haft någon data att dela med myndigheterna.”

Deloitte bekräftade att “serverkonfigurationerna överensstämmer med interna sekretesspolicyer” och att de “inte är designade för att identifiera användare eller lokalisera deras aktiviteter.” PIA nämner också att de konfigurerar sina RAM-servrar för att rutinmässigt starta om sig själva och torka all användardata.

PIA: En del av Something Bigger

Om du använder ett VPN är det alltid bra att veta vem som använder det. Det finns många sällan omtalade länkar mellan företag, webbplatser och andra organisationer i VPN-branschen än vad genomsnittskonsumenten kanske inser.

Sedan 2019 har PIA ägts av ett företag som heter Kape Technologies. De ägde redan VPN-leverantörerna CyberGhost och Zenmate vid det här laget, och köpte också ExpressVPN.

Dessutom köpte Kape nyligen Webselenese, som äger VPN-recensionsjätten VPNMentor, samt andra VPN-recensionssajt Wizcase.com.

Techradar rapporterade dock i mars att Kape bekräftade att Webeselense-tillgångarna skulle behålla redaktionellt oberoende.

Andra VPN-företag går också samman. Surfshark och NordVPN gick till exempel igenom en sammanslagning i februari i år.

Även om VPN-tjänsterna förblir funktionellt oberoende kommer de att dela teknisk kunskap. Detta är goda nyheter för konsumenterna, med NordVPN och Surfshark bland de mest pålitliga namnen i branschen.

Kan du lita på PIA … och andra VPN?

Kape Technologies, redan 2015, hette förr Crossrider. Sedan tjänade företaget sina pengar adware och producerade mjukvara som hackare använde för att injicera skadlig programvara, kapa webbläsare och skicka trafik till annonsörer. Men både namnbytet och de senaste förvärven har hjälpt företaget att ta avstånd från sitt förflutna.

“100 % av Kapes intäkter kommer från prenumerationstjänster eller publicering av innehåll online; 0 % av intäkterna kommer från annonsvisning”, säger företaget.

Att diskutera Kapes tvivelaktiga företagshistoria är inte att säga att du borde leverantörer som ExpressVPN och PIA – de driver solida, omfattande granskade nätverk och har vid ett antal tillfällen visat att de inte för loggar och inte svarar på begäranden om stämningar från brottsbekämpande myndigheter .

Vad ska man ta ifrån det här då? Tja, om du är en VPN-användare är vikten av att hålla utkik efter branschnyheter, avslöjanden, säkerhetsintrång och annan viktig information av största vikt, särskilt om du bor i ett land med drakoniska övervakningslagar.

Dessutom är det viktigt att veta vem som granskar dina VPN rättvist. Även om Kape Technologies lovade redaktionellt oberoende för företag som VPNMentor, listar sidorna “Top VPN för 2022-sidan” bekvämt ExpressVPN, CyberGhost och Private Internet Access som deras tre bästa leverantörer.

Det är ganska standard för sajter som Tech.coForbes och alla andra med VPN-recensionssidor för att ha kommersiella partnerskap med de leverantörer de skriver om, men dessa partnerskap påverkar inte redaktionellt oberoende (åtminstone i Tech.cos fall).

Business VPN och Consumer VPN

ExpressVPN är ett konsument-VPN, riktat till individer, familjer och grupper av vänner. Konsument-VPN omdirigerar all din trafik genom en av deras många privata servrar, krypterar den i processen och döljer din IP-adress från webbplatser och alla som övervakar din trafik.

Det gör dig inte anonym i sig, utan gör det istället mycket, mycket svårare att länka din trafik till din IP. Användning rekommenderas om du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk som vem som helst kan ansluta sig till genom att registrera dig eller ett öppet nätverk som inte har något lösenordsskydd.

Business VPNå andra sidan, kommer att tillåta alla dina anställda att säkert komma åt ditt företags molnresurser från var som helst i världen genom att skapa privata, krypterade tunnlar mellan deras enheter och ditt företags servrar.

NordLayer, NordVPNs affärserbjudandehar en mängd nätverkskontrollfunktioner som låter dig diktera vilka företagsfiler och annan data som givna anställda kan komma åt.

Relaterade Artiklar

Back to top button