Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Phenom B3 är precis runt hörnet…

Schemat för att släppa studsande bollar för den efterlängtade Phenom B3-revisionen som fixar TLB-felet (Translation Lookaside Buffer) har tagit ett gynnsamt studs enligt våra källor. Advanced Micro Devices (AMD) planerar att släppa tre versioner på detaljhandelsmarknaden i början av april. Lyckligtvis för konsumenterna verkar det som att AMD kommer att ändra produktbeteckningarna för att skilja B3-serien från den nuvarande B2-releasen.

Tyvärr kommer vi inte att se en betydande ökning av lagringshastigheten eftersom de nya modellerna kommer in på 2,2 GHz (9550), 2,3 GHz (9650) och 2,4 GHz (9750). Det verkar också som om den nuvarande prisstrukturen kommer att förbli något intakt även om ett slutgiltigt beslut inte har tagits av AMD. Det kommer också att finnas en BE-utgåva, men återigen om det kommer att ske med 2,3 GHz (9650) eller 2,4 GHz (9750) är inte klart.

Vi förväntade oss ursprungligen att 2,4GHz (9700) och 2,6GHz (9900) delarna skulle släppas i slutet av Q1, men efter TLB-errata-fiaskot släpptes dessa produkter i princip till förmån för att göra B3-serien klar. Våra källor indikerar att Phenom 9950 lanseras i slutet av Q2, möjligen Q3 vid denna tidpunkt med en klockhastighet på 2,6GHz. Detta placerar AMD återigen i en besvärlig position att inte kunna svara i tid på Intels nya Penryn-baserade Quad-Cores som kommer att finnas tillgängliga inom kort i hastigheter allt från 2,5 GHz (Q9300) till 3,2 GHz (QX9770). Den nuvarande 3,0 GHz (QX9650) är tillgänglig i några veckor nu.

Den goda nyheten är att TLB-errata-fixen i B3 inte kommer att medföra prestandastraff jämfört med den nuvarande BIOS-aktiverade lösningen. En lösning som hittills orsakar prestandastraff på upp till 18 % i vissa applikationer och BIOS-konfigurationer. Medan den nuvarande betaversionen av AMD:s AOD-verktyg låter dig stänga av TLB-fixen, har vi funnit att prestanda fortfarande lider något. Detta gäller även med nuvarande BIOS-utgåvor som erbjuder en aktiverings-/avaktiveringsfunktion jämfört med tidiga BIOS-snurr som ignorerade TLB-problemet. Vi hoppas ha ett B3-baserat Phenom inom kort för testning för att verifiera AMD:s prestandapåståenden.