Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Pentium II Overdrive: En hemmagjord Xeon

Den 10 augusti 1998 introducerade Intel sitt senaste tillskott till OverDrive-familjen av processorer med sin efterlängtade Pentium II OverDrive-processor. Medan Intel huvudsakligen tillhandahållit Pentium II OverDrive som en tillfredsställande lösning för att hålla Pentium Pro-ägare som investerat tusentals dollar i sina system intresserade av Intel-plattformen, och för att hindra dem från att falla från planeten när det gäller support, Intel förväntade sig aldrig att Pentium II OverDrive skulle ha potentialen att vara den genomsnittlige Joes svar på deras dyra Xeon-processor. Vill du veta varför? Nåväl, låt oss ta reda på det.

Pentium Pro

Pentium Pro var en mycket framgångsrik processor under sin tid, speciellt för high end-marknaden. Den innehöll en 256KB eller 512KB (och senare även en 1MB) L2-cache som fungerade med processorns klockhastighet. Detta gjorde Pentium Pro idealisk för serverlösningar eller avancerade arbetsstationer, tyvärr lämnade Intels prisschema 512KB-chipsen utom räckhåll för många. Oavsett vilket sätter en hel del hårdvarumissbrukare ihop system baserade på de billigare 256KB-versionerna som vanligtvis utnyttjar de låga kostnaderna för 150- och 166MHz-delarna. Med den relativt låga kostnaden för Pentium Pro-moderkort har många utnyttjat den döende Socket-8-standarden och lyckats få ett ganska hyfsat system för pengarna. Ett genomsnittligt Pentium Pro-moderkort, baserat på det gamla Intel 440FX-chipset, kommer att ge dig tillbaka runt 100 $, men varför skulle du bry dig nu…?

Pentium II

Pentium II, i motsats till vad många tror, ​​var aldrig avsedd att ersätta Pentium Pro. Pentium II var mer av en ersättning för Pentium MMX, anledningen till detta var att Pentium II:s L2-cache inte fungerade med sin klockhastighet, snarare 1/2 av klockhastigheten, vilket gör den till en svagare prestanda under server eller hög slutarbetsstationssituationer. För att balansera styrkorna och svagheterna slutade Intel att tillverka Pentium Pro vid 200MHz och lät Pentium II utökas till klockhastigheter på 450MHz. Men om Pentium II inte är efterföljaren till Pentium Pro, vad är det då?

Pentium II Xeon

Här är den verkliga efterföljaren till Pentium Pro, med hjälp av ett Slot-2 Single Edge Connector (SEC)-gränssnitt, Pentium II Xeon är i huvudsak en Pentium II med 512KB, 1MB eller till och med 2MB L2-cache som körs med sin klockhastighet, som för närvarande finns i intervallet 400 – 450 MHz. Den sanna definitionen av en serverprocessor från Intel passar beskrivningen av Pentium II Xeon ner till sista punkten, men det otroliga priset för Xeon ($1300+ för en 512KB 400MHz del) kommer att hålla den utanför räckvidden för många avancerade användare …finns det ett annat alternativ?

Pentium II OverDrive

Den nysläppta Pentium II OverDrive har potential att bli den stackars mannens Xeon. För ungefär ett år sedan kom Dan Chadwick över på Tweakit (www.tweakit.com) genomförde ett test på en Pentium Pro på ett Pentium II-moderkort baserat på Intel 440LX-kretsuppsättningen. Detta test möjliggjordes genom att använda ABIT KP6 Pentium Pro – Slot-1 Riser Card, som i huvudsak är en Socket-8 på ett processorkort med en Slot-1 patron pin-out. Tweakits tester bekräftade att kortet fungerade på 440FX-moderkort, och det lyckades fungera på två av de fem LX-baserade moderkort han använde, vilket innebär att det fanns en stor potential för Pentium Pro-processorn, bara om klockhastigheten kunde ökas. Intel lyckades få användare att vilja gå för Pentium II framför Pentium Pro helt enkelt genom att använda en klockhastighet som är tillräckligt hög för att ge snabbare övergripande prestanda än en Pentium Pro i de flesta situationer, men Intel lyckades halka upp i sina försök alldeles nyligen.

Pentium II OverDrive är inget annat än en 333MHz Pentium II Xeon-processor som kommer att passa in i ett Socket-8-moderkort, jämförelsen med en Xeon görs på grund av att OverDrive kör sin 512KB L2-cache med sin klockhastighet. Om du har en 150 eller 180MHz Pentium Pro-processor tar Pentium II OverDrive dig upp till 300MHz, och om du har en 166 eller 200MHz Pentium Pro-processor tar OverDrive dig upp till 333MHz. Med tanke på att OverDrive kommer att säljas för cirka $600, finns det en klar potential för en fattig mans Xeon med detta chip…varför?

En hemmagjord Xeon

Först och främst måste du förstå hur Intels OverDrive-chips fungerar. Du behöver inte ha en befintlig processor installerad för att använda en OverDrive-processor, OverDrive är en processor i sig som helt enkelt innehåller extra spänningsregulatorer och förkonfigurerade klockmultiplikatorer för att se till att uppgraderingsprocessen blir så enkel som möjligt. Hur upptäcker Pentium II OverDrive om du hade ett 150/180MHz-chip eller ett 166/200MHz-chip installerat innan du köpte OverDrive? Den använder Front Side Bus-hastigheten (FSB) som ditt system är inställt på, vilket kommer att vara 60MHz för 150/180MHz-processorer eller 66MHz för 166/200MHz-processorer, och multiplicerar den med 5,0x klockmultiplikatorn som chippet är låst vid. Så genom att ställa in byglarna på ditt moderkort för att återspegla en 166MHz eller 200MHz Pentium Pro innan du installerar OverDrive får du fördelen av en 333MHz uppgradering.

Pentium II OverDrive är en 0,25 mikron processor, baserad på Pentium II Deschutes kärnan som används i alla Pentium II:s på 333MHz eller högre samt Celeron och Xeon chips, denna tillverkningsprocess har redan visat sig ha en otrolig överklockningspotential baserat på tidigare marker. Pentium II OverDrive är klocklåst med en 5.0x klockmultiplikator, vilket praktiskt taget eliminerar möjligheten att köra den på 100MHz FSB på ett BX-moderkort eftersom en 333MHz till 500MHz överklockning är högst osannolik. Detta lämnar dig med 2 andra alternativ, att klocka chippet till 75MHz x 5.0 eller 83MHz x 5.0 för 375MHz eller 416MHz för att få ut mesta möjliga prestanda, tyvärr tillåter inget Pentium Pro-kort på marknaden en 83MHz FSB-inställning… lösning? Skaffa ett Pentium II-kort.

Merc, aka John Morris, gjorde ett inlägg till Intel OverDrive Processor Newsgroup om möjligheten att köra en Pentium II OverDrive på ett Riser Card på ett Pentium II-moderkort. Medan han nämnde att köra det på 100MHz x 5.0 på ett BX-moderkort, väckte detta en idé som möjligen skulle kunna bli av med eventuella kompatibilitetsproblem. VIA Apollo Pro-kretsuppsättningen, ursprungligen designad för användning med Pentium Pro-processorn och nu anpassad för användning med Pentium II, skulle vara den perfekta följeslagaren till denna OverDrive-processor. Anledningen är att den fullt ut stöder både Pentium Pro- och Pentium II-processorerna enligt VIAs dokumentation på styrkretsen. Även om inga tester har utförts av AnandTech på den nyligen släppta OverDrive-processorn, gör möjligheten att köra processorn i 375MHz eller 416MHz på ett Apollo Pro-baserat moderkort OverDrive till en klar kandidat för en Home Made Xeon.

Så snart en del kan erhållas för testning kommer en uppdatering av den här artikeln att följa…tills dess, ha det bra att leta efter en Pentium II OverDrive-processor eftersom det inte är ofta som ett företag gör en så stor förbiseende .