Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Pentium 4 3.46 Extreme Edition och 925XE: 1066MHz FSB-stöd är här

Intels planer på högre Front Side Bus-frekvenser kommer inte som någon överraskning för dem som har läst noggrant i flera år nu. Tillbaka i oktober 2001 skisserade vi Intels FSB-mål för de viktigaste kärnutgåvorna under de kommande åren:

“Även om de inte alls är lika höga, ökar också FSB-frekvenserna som klockfrekvenserna gör. Intels Northwood-kärna (0,13 mikron Pentium 4) kommer så småningom att använda en 533MHz FSB, Intels Prescott-kärna kommer att använda en 800MHz FSB, och deras Tejas-kärna kommer att använda en otrolig 1,2 GHz FSB när den släpptes.”

Saker och ting har uppenbarligen förändrats sedan vi gjorde det uttalandet, främst att Tejas sedan dess har avbrutits och Intel introducerade en Extreme Edition av Pentium 4 baserad på Gallatin Xeon-kärnan. Med tanke på de reviderade planerna, vad säger dagens färdplaner om Intels FSB-mål för framtiden?

Idag tar Intel steget från 800MHz upp till 1066MHz FSB, med lanseringen av Pentium 4 3.46 Extreme Edition. Priset till $999 kommer 3.46EE att följas upp av 3.73EE som de enda två chipsen som stödjer den snabbare FSB i nästan ett år. Aktuella Intel roadmaps visar absolut inget stöd för 1066MHz FSB från någon annan processor än de två ovannämnda Extreme Edition-chippen förrän i slutet av nästa år, då Prescott-2M-chips äntligen kommer att få 1066MHz FSB-stöd; Det finns också planer på 1066MHz FSB-chip med dubbla kärnor även om de inte har beskrivits offentligt på någon färdplan.

Det verkar som om Intel inte är intresserade av att släppa en ny version av sina vanliga chipset och vill på så sätt spara flytten för Prescott till 1066 för deras kommande Lakeport-chipset. Vad det betyder är att vi idag ser en mycket begränsad lansering av en ny FSB som en funktion exklusiv för Extreme Edition-processorerna, utan tvekan ett sätt att lägga till mer värde till det mycket dyra Extreme Edition-erbjudandet.

Den snabbare FSB är aktiverad genom en revidering av 925X-kretsuppsättningen som kallas 925XE. 925XE lägger helt enkelt till 1066MHz FSB-stöd, och inget mer, till funktionsuppsättningen 925X. Genom att aktivera 1066MHz FSB-stöd kan 925XE-kretsuppsättningen äntligen köra FSB- och DDR2-533-minnesbussarna synkront, och erbjuda en balanserad 8,5GB/s bandbredd över varje buss samtidigt som den fungerar på multiplar av samma basfrekvens på 266MHz. Slutresultatet är att 1066MHz FSB bör garantera lägre latensminnesåtkomster för alla chip som använder den med DDR2-533. Det verkar dock som att Intel parade ihop den snabbare FSB med det sämsta möjliga valet från deras processorlinje; beväpnad med en on-die 2MB L3-cache, Pentium 4 Extreme Edition har redan den lägsta latensminnesåtkomsten av hela Pentium 4-linjen, vilket mildrar effekten av den synkrona 1066MHz FSB.

En annan sak att tänka på är att snabbare FSB-frekvenser verkligen blir fördelaktiga eftersom högre CPU-hastigheter gör att bussen mättas med dataförfrågningar och överföringar – slå 2 mot Intels val att introducera FSB med Extreme Edition. Prescott fortsätter att vara den högre klockade CPU:n (för att inte tala om den djupare pipelined CPU av de två), vilket gör den till den bättre kandidaten av de två för 1066MHz FSB.

Medan vissa har spekulerat i att Prescott inte ger bra resultat på 1066MHz FSB, verkar det som att anledningarna till att inte flytta Prescott till 1066MHz är mycket mer marknadsföringsrelaterade. De nuvarande 915- och 925X-kretsuppsättningarna säljer inte alls bra och tanken på att ersätta båda dessa chipset med nya 1066MHz FSB-versioner (särskilt den stora mängden mainstream 915-chipset), så att Intel skulle kunna migrera hela Prescott-linjen till 1066MHz FSB skulle inte gå bra med moderkortstillverkarna. Från att ha pratat med många moderkortstillverkare verkar det som att Intel försöker spara några större prestandaförbättringar för deras kommande Glenwood/Lakeport-kretsuppsättningar, för att undvika det som hände med 925X/915P där det inte fanns någon prestandaförbättring jämfört med den tidigare generationen chipset. Detta kan också vara anledningen till att det inte talas om 1066MHz FSB Pentium 4s på Intels nuvarande färdplaner, all konversation om de framtida 1066MHz FSB-delarna verkar bara ske över telefon och möten ansikte mot ansikte, de förstnämnda som vi har varit medvetna om till vid ett flertal tillfällen den senaste tiden. Det kan mycket väl vara så att även Intel är osäker på vad deras framtida 1066MHz FSB-planer kommer att vara vid det här laget.

Vi bör inte eliminera möjligheten att Prescott kanske inte ger bra efter sig i den snabbare FSB. Kom ihåg att den stora begränsningen för FSB-frekvensen är CPU-paketering, anslutningen och dirigeringen av signaler från lödbultarna på kiselkärnan till stiften (eller i det här fallet pads) på själva chippet. Det kan mycket väl vara så att Prescotts 7-lagers design har en motsvarande mer komplex förpackningslayout, vilket resulterar i vissa nuvarande hinder för att öka FSB-frekvensen. Med det sagt, vi har hört fler rapporter om människor som kan köra sina Prescott-processorer på 1066MHz FSB än de som inte har det. Ta det för vad det är värt.

Pentium 4 3.46EE ersätter 3.40EE som den snabbaste Extreme Edition-processorn från Intel. Men med endast en klockhastighetsfördel på 66 MHz, förväntar vi oss att nästan all prestandaökning vi ser orsakas av 1066 MHz FSB. Men hur mycket prestanda kan vi förvänta oss av en FSB-ökning på en processor som inte är det bästa valet för en FSB-ökning? Med tanke på enkelheten i dagens lansering (bara ett lite snabbare chip med en något modifierad styrkrets), låt oss bara ta reda på det.