Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PCI-hastighet och överklockning: En närmare titt på A64- och P4-kretsuppsättningar

Ibland är saker inte som de ser ut. Ingenstans är detta mer sant än datorindustrin. Tekniken borde vara väldigt okomplicerad, men alltför ofta kastas marknadsföringsproblem in i mixen och vi slutar med specifikationer med en marknadsinriktning. Det har observerats i recensioner av nForce3-150-korten att de ofta överklockas bättre än VIA K8T800-korten. nF3 har en PCI/AGP-justering i BIOS och det brukar sägas att nF3 borde överklocka bättre på grund av den fasta AGP/PCI-bussen.

Generellt sett har vi också sett att Intel-chipset med Northwood-processorer når otroliga överklockningsnivåer. Intel har ett brett publicerat PCI/AGP-lås i 865/875-chipset, och det är tydligt att hastigheter som DDR550 (275×4 FSB) aldrig skulle kunna nås utan de fasta eller låsta AGP/PCI-hastigheterna. De flesta kringutrustning klarar helt enkelt inte en PCI-hastighet på 45,8 (275/6) eller AGP på 91,7 (275/3) när specifikationen är 33/66. Våra Radeon 9800 PRO-kort klarar sällan något över cirka 70-72 på AGP-bussen; detta är typiskt för de flesta nuvarande AGP-kort.

Många tester har visat förmågan hos Intel-kretsuppsättningar att låsa PCI/AGP-bussen, men frågor väcks igen med introduktionen av VIAs nya PT880-kretsuppsättning för Pentium 4. VIA har historiskt sett varit den enda chipsettillverkaren som inte har använt en PCI/ AGP-lås, men i nya PT880 hävdar VIA att de har implementerat en asynkron PCI/AGP-buss. Detta är ett annat sätt att säga att processorn och minnesbussen körs med en hastighet och att PCI/AGP-bussen inte körs med fasta delar av den hastigheten. Detta håller de känsliga PCI- och AGP-korten i specifikationen och tillåter en potentiellt högre överklockning av CPU och minne. Eftersom detta är VIA:s första AGP/PCI frågar många om VIA verkligen lyckades med detta – det har varit ett sådant problem med deras styrkretsar på senare tid.

Det mest effektiva sättet att mäta PCI/AGP busshastighet är förmodligen oscilloskoptestning av bussens ingångsfrekvenser. För att se ett exempel på hur detta går till, kanske du vill kolla in tester på nForce3-150 PCI-bussen på Förlorade kretsar. Det finns också ett enklare verktyg tillgängligt med funktionen att mäta och visa PCI-busshastighet, och det är PC Geiger. Denna enhet är ett kort som är monterat i en PCI-plats och en digital display som ger all slags information – postnummer, bussanvändning och PCI-hastighet. Det taiwanesiska företaget, IOSSmarknadsför PC Geiger i ett joint venture med VICS i Japan. Medan PC Geiger tillhandahåller många typer av information, kommer vi bara att titta på PCI-hastigheten för dessa tester.