Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PCI Express: Framtidens sammankoppling

Det finns många nyare teknologier som har signalerat en förändring i hur data skickas i en stationär dator för att öka hastigheten och effektiviteten. Universal Serial Bus (USB), Serial ATA och RDRAM, är alla exempel på att gå bort från en parallell arkitektur till ett seriellt höghastighetsformat, designat för att säkerställa maximal bandbredd och ge framtida skalbarhet.

PCI-bussen (Peripheral Component Interconnect) har använts i stor utsträckning som en allmän I/O-sammankopplingsstandard under de senaste tio åren, men börjar verkligen nå gränserna för dess möjligheter. Utvidgningar av PCI-standarderna, såsom 64-bitarsplatser och klockhastigheter på 66MHz eller 100MHz, är för dyra och kan helt enkelt inte möta de snabbt ökande bandbreddskraven i datorer under de närmaste åren.


3:e generationens IO, eller 3GIO, har nyligen döpts om till PCI Express och ser ut att vara ersättningen för den allestädes närvarande PCI-bussen, den mest framgångsrika perifera sammankopplingsbussen som används i datorer. Med stöd som kommer i Intel Grantsdale-kretsuppsättningen, tillsammans med Microsofts nästa version av Windows, med kodnamnet Longhorn, låt oss ta en titt på tekniken som är designad för att hålla i datorindustrin de kommande tio åren.