Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

PC133 SDRAM Roundup – april 2000

Ett helt år har gått sedan vi senast samlade ihop de senaste SDRAM-minnesmodulerna tillgängliga online för en direkt jämförelse, och under det senaste året har en hel del förändrats.

Vår senaste minnessammanställning ägde rum under regeringstiden av Intels BX-chipset som den plattform som de flesta användare väljer. Introduktionen av BX-kretsuppsättningen medförde behovet av SDRAM som faktiskt kunde köras på 100MHz FSB-frekvensen som chipsetet gav. Före introduktionen av BX-kretsuppsättningen fanns det lite ordning på SDRAM-marknaden på grund av den otroliga variationen mellan designerna från en modul till nästa.

Eftersom moderkortstillverkarna omöjligt kunde testa sina kort med en mycket enkel minnesmodul på marknaden, var de tvungna att förlita sig på att följa moderkortets designguider och det begränsade antalet SDRAM-moduler de kunde få tag på innan deras kort släpptes för att se till att alla kompatibilitetsproblem har lösts.

Intel försökte ta bort dessa SDRAM-kompatibilitetsproblem genom att skapa sin egen PC100 SDRAM-specifikation som på ett mycket detaljerat sätt beskrev kraven för att en minnesmodul ska klassificeras som PC100, vilket skulle göra den lämplig för användning på ett BX-moderkort som körs på 100MHz FSB.

Även om PC100-specifikationen inte följdes ner till sista punkten, följde de flesta tillverkare den tillräckligt noga för att historier om SDRAM-kompatibilitetsproblem var relativt få bland BX-moderkortsägare.

Vid tidpunkten för vår senaste PC100 SDRAM Roundup var vi inte säkra på hur framtiden för SDRAM skulle bli eftersom Intels “Camino” chipset inte hade kommit ut på gatorna ännu. En sak var väldigt tydlig, i slutet av 1999 skulle det ske en definitiv förskjutning mot 133MHz FSB-plattformar, men vilken typ av minne skulle de använda?

Sedan det visade sig att den mystiska “Camino”, nu känd som i820-kretsuppsättningen, inte alls var en bra matchning för SDRAM och med Intels tunga tryck bort från SDRAM och mot RDRAM blev det helt klart att Intel inte skulle vara den första att upprätta en PC133-minnesspecifikation, eller till och med etablera en alls.

Inte villig att satsa på RDRAM som ett minnesalternativ för sina styrkretsar, inte i det här skedet åtminstone, VIA fastnade för SDRAM som valminne för deras 133MHz FSB VIA Apollo Pro 133/133A-plattformar. Men för att VIA skulle kunna dra full nytta av 133MHz FSB-frekvensen skulle deras chipset kräva en lika snabb väg till minnet som födde behovet av 133MHz minnesbussen.

Eftersom Intel vägrade att erkänna behovet av PC133 SDRAM, trots att alla deras 133MHz FSB-kretsuppsättningslösningar förlitade sig på RDRAM eller PC100 SDRAM, sattes VIA i en position där de var tvungna att ta initiativet till att skapa en standard om de ville att PC133 SDRAM skulle antas av branschen. Så, före lanseringen av VIAs Apollo Pro 133A-chipset var tillkännagivandet att VIA hade arbetat med de ledande DRAM-tillverkarna för att utveckla en PC133-minnesstandard.

Och PC133 SDRAM är här för att stanna, åtminstone i år. Medan resten av marknaden går över till lösningar med högre bandbredd som DDR SDRAM och RDRAM, ger det faktum att PC133 SDRAM är pinkompatibelt med nuvarande moderkort det en stor fördel jämfört med dyrare framväxande teknologier. Vid årets Spring IDF uppgav Intel att de äntligen skulle revidera PC100-specifikationen för PC133 SDRAM som förberedelse för deras första PC133-kretsuppsättningslösning, i815 som kommer ut mot slutet av Q2-2000.