Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Passiv kylfläns: Vilken orientering ger bäst termisk prestanda?

När en tillverkare säger, i produktspecifikationerna, att dess passiva kylfläns kan avleda en viss mängd värmewatt, har detta värde mätts under optimala förhållanden, något som nästan aldrig uppnås när vi väl installerat enheten på vår PC eftersom varje box och hårdvara är olika. I en passiv kylfläns är det dessutom dubbelt viktigt att ta hänsyn till de fysiska och miljömässiga förhållandena eftersom det, i brist på aktiv kyla, är beroende av sin miljö för att kunna fungera effektivt.

Passiv kylfläns: Vilken orientering ger bäst

Varför välja en passiv kylfläns för din PC?

Som vi har nämnt tidigare är denna typ av kylflänsar de som, när det är möjligt pga termiska förhållanden, är vald av tystnadens mest galna. Det finns många användare som inte bryr sig om deras dator låter, antingen för att de har lådan på golvet och de knappt märker det, eller för att de vanligtvis har hörlurar som isolerar dem från bruset från datorn och de märker det inte. det antingen, eller för att det bara inte stör dem alls att lådan låter lite.

Disipador-pasivo-01

Men det finns också många användare som tycker att buller är mycket irriterande, särskilt de som måste arbeta på PC:n och behöver ha maximal koncentration på vad de gör. Denna typ av användare slutar bli galningar för tystnad och alla små ljud, även det som görs av att fläktarna går på ett minimum, irriterar dem, och det är denna typ av användare som ofta föredrar att offra termisk prestanda i sin utrustning för att få största möjliga tystnad.

En passiv kylfläns är uppenbarligen kapabel att avleda mycket mindre värme än en aktiv kylfläns, eftersom de saknar ett element som evakuerar själva värmen (fläkten i det här fallet). Det är därför med de högsta CPU:erna är det praktiskt taget omöjligt att hitta en passiv kylfläns som kan hålla en bra temperaturnivå, och detta är ännu mer sant när du vill ha en helt fläktlöst fodral , utan fläktar.

Den här typen av kylflänsar är med andra ord inte lämpliga (nästan aldrig, åtminstone) för spel eller avancerade datorer , utan snarare för datorer med låg effekt eller utrustning utrustade med låg eller medelhög hårdvara som inte genererar mycket varm. Visst finns det modeller som är designade för att avleda en stor mängd värme, men vi betonar återigen det faktum att de inte är idealiska.

Låt oss ta ett exempel: föreställ dig en 95W TDP-processor till vilken en vanlig kylfläns är installerad över luften, som så fort den är måttligt bra kommer att kunna avleda 150W värme. Processorn kan vara i vila vid en temperatur på cirka 30ºC, och nå 65ºC under maximal belastning. Om vi ​​installerade en passiv kylfläns med kapacitet att avleda 95W värme (och det skulle redan vara en av de bästa), är processorn i vila förmodligen vid en temperatur på 50-55ºC och når 90ºC eller ännu mer när den utsätts för den. att ladda. Detta, uppenbarligen, kommer att påverka dess prestanda (termisk strypning) och kommer också att förkorta dess livslängd, varför det inte rekommenderas.

Vikten av orientering i en passiv kylfläns

Oavsett om du är en av dem som har en high-end PC och fortfarande vill ha maximal tystnad eller om du är en av användarna som har en low-end PC som söker minsta möjliga buller, om du har bestämt dig för en passiv kylfläns för din CPU bör du veta att orienteringen av kylflänsen är mycket viktig, och speciellt om ditt hölje inte är helt fläktlöst (det vill säga du har fläktar för att generera internt luftflöde).

El flujo de aire genera ruido en el PC

Passiva kylflänsar är i allmänhet uppbyggda av en kopparkärna som kommer i kontakt med processorns IHS för att maximera värmeöverföringen och har sedan en serie aluminiumplåtar fördelade över en stor yta så att värmen passivt försvinner. I händelse av att själva kylflänsen inte har en fläkt kommer det att bero på luftflödet i höljet för att bättre avleda värmen som genereras av processorn, och därför måste du ta hänsyn till vart luften tar vägen internt i ditt hölje. .

På bilden ovan har vi satt en låda med ett konventionellt luftflöde, där frisk luft utifrån kommer in genom fronten och varm luft kommer ut bakifrån och ovanifrån. I ett sådant fall är orienteringen av den passiva kylflänsen extremt viktig eftersom tanken är att luften passerar genom aluminiumfenorna (kylar dem) på största möjliga område.

Vilken inriktning är lämpligast?

Således måste kylflänsen installeras på ett sådant sätt att fenorna är i linje med luftflödet , så att frisk luft kan passera genom större delen av dess yta och därmed kyla aluminiumfenorna.

Flujo de aire disipador

Om vi ​​installerade kylflänsen roterad 90 grader, skulle det inträffa att den friska luften skulle träffa den första av fenorna direkt, kyla bara denna men utan att nå resten av fenorna och naturligtvis utan att korsa dess yta, något som skulle vara skadligt och inte bara i den termiska aspekten eftersom den inte använder den maximala spridningsytan, utan även buller skulle genereras genom att få luften att kollidera med “väggen” på det första av kylflänsbladen.

Därför är den mest lämpliga orienteringen för att installera en passiv kylfläns med aluminiumflänsarna i linje med höljets inre luftflöde. Även i fall som är helt fläktlösa, som saknar fläktar, bör du se till att orienteringen av kylflänsen är med bladen vända mot ventilerna, för även utan fläktar kommer alltid en del luft in och lämnar höljet (slutligen, när all luft är alltid i rörelse).