Passar SD WAN bra för din startup?

Passar SD WAN bra för din startup?

SD WAN, eller Software Defined Networking som en del av ett Wide Area Network, har orsakat stort sus i IT-världen för företag. Du kanske har hört något av detta själv om du är intresserad av området.

Problemet är att det bara finns så mycket tveksam information på internet kring SD WAN och vilka fördelar det kan ha för ett företag. Det är inte så att det inte finns någon bra information där ute – det är bara svårt att analysera vad som är den raka sanningen från vad som antingen är överdrift eller desinformation.

För det ändamålet har vi skrivit den här no-nonsense titt på några av de vanligaste frågorna folk har om SD WAN – så läs vidare för att ta reda på om denna teknik är den verkliga affären eller inte.

SD WAN förklarade

Du kan inte helt förstå SD WAN utan att ha åtminstone lite kunskap om vad ett WAN är – så låt oss ta upp det först. WAN står för Wide Area Network. Ett WAN är en serie av flera enheter, som alla är anslutna över ett fysiskt område – själva Internet är i huvudsak ett WAN.

När det används av ett företag kommer ett WAN i allmänhet att bestå av ett nav i centrum, med flera filialer, molntjänster och kontor som kommer från det. Navet är där servrarna och infrastrukturenheterna som är väsentliga för nätverket lagras.

Vanligtvis kommer varje plats som är involverad i WAN att ha ett LAN – ett lokalt nätverk. WAN bildas när dessa LANS är anslutna till internet såväl som till varandra. När WAN har konfigurerats kan allt som lagras i hubben delas över WAN, vilket ger varje plats tillgång till resurser som centrala system, mjukvara och lagring.

Vanliga frågor om SD WAN

Inget på ditt WAN ersätts när SD WAN har implementerats. Vad SD WAN gör är att ge dig mer kontroll över ditt WAN – en överlagring så att säga. Programvaran som tillhandahåller detta överlägg kommer att fungera med enheterna i ditt nätverk och ersätta kontrollerna. Detta tillåter kontroll över enheter där du tidigare behövt vara på deras fysiska plats för att få åtkomst.

Det faktum att SD WAN tillåter dig att komma åt enheterna i ditt nätverk utan att behöva vara på deras individuella plats är otroliga nyheter för tekniker som arbetar på nätverket – tänk på all den tid som sparas som annars skulle ha gått förlorad med att resa.

Så det är en fördel med SD WAN direkt. Nu är det dags att svara på några vanliga frågor om SD WAN:s andra fördelar – låt oss gå till botten med vad som är sant och vad som inte är det när det kommer till SD WAN.

Kommer SD WAN att göra expansionen snabbare?

Att ha möjligheten att omedelbart få all hårdvara installerad på distans är en dröm – särskilt för de individer som måste göra installationen. Eftersom SD WAN bara tillhandahåller en överlagring genom mjukvara – i motsats till att byta hårdvara – behöver du tyvärr befintliga anslutningar för att kunna använda nya webbplatser med SD WAN.

SD WAN kommer säkert att vara användbart när det gäller att skapa nya sajter, men anslutningarna måste finnas där redan för att det ska fungera. Om du inte har dessa anslutningar inställda kommer långa kretsinstallationstider fortfarande att vara ett problem.

Kommer SD WAN att helt ersätta MPLS?

Många företag som behöver ha många appar spridda på flera platser väljer att implementera ett ganska dyrt MPLS-baserat system. Det står för Multi-Protocol Label Switching och är en teknik för att hantera data.

MPLS gör att de rutter som data tar genom ett nätverk kan ändras i farten, beroende på hur hög prioritet det har – vilket också är ändringsbart. Med denna teknik kan applikationer som helt enkelt måste vara online och köra snabbt tillåtas göra det, eftersom MPLS-systemet kan hålla ett öga på data för att säkerställa att det använder de mest effektiva vägarna.

SD WAN erbjuder ett CoS – Class of Service – system som fungerar på liknande sätt för att säkerställa att prioriterad trafik kommer dit den behöver. Skillnaden är, som vi tidigare nämnt, SD WAN är bara en överlagring – MPLS fungerar som en del av ditt nätverks infrastruktur och kan som sådan vidta mer robusta åtgärder. På grund av detta är det osannolikt att SD WAN och andra mjukvarulösningar helt kommer att ersätta hårdvarulösningar som MPLS. Ändå är framtiden oviss – det är möjligt att beroendet av hårdvarulösningar kommer att börja avta någon gång.

Kommer SD WAN att göra en fullständig översyn av mitt nätverk?

Även om det är sant att ditt nätverk kan förbättras genom att implementera SD WAN, är det otroligt viktigt att du inte bara litar på SD WAN för att ge ditt nätverk ett lyft. SD WAN, som är en mjukvarulösning, kan hjälpa dig att pressa all potential ur ditt nuvarande nätverk, men ditt nätverk måste vara upp till början i första hand – och att helt förändra din infrastruktur är i allmänhet bara möjligt genom att ändra hårdvaran.

Kommer SD WAN att förbättra användningen av SaaS?

Sättet som ett WAN är uppbyggt, där alla ett företags satellitverksamhet kan komma åt samma appar tack vare navet i centrum, gör att SD WAN absolut kan vara till hjälp när det gäller att använda Software as a Service – SaaS – applikationer på ditt nätverk.

Alla realtidsapplikationer måste köras så effektivt som möjligt och till sin fulla potential – särskilt om dina kunder och slutanvändare förlitar sig på dem. SD WAN säkerställer att du kan åtgärda alla WAN-problem som kan dyka upp när du använder SaaS-applikationer – vilket kan gå långt för att minska stilleståndstiden.

Kan SD WAN förändra din verksamhet till det bättre?

SD WAN kan mycket väl passa ditt företag – men det kanske inte är det. I slutändan gör hur du driver ditt nätverk verkligen stor skillnad.

Du kanske arbetar med en MSP, som åtgärdar alla dina problem innan du ens märker dem – i så fall kanske SD WAN inte gör så stor skillnad för ditt nätverk.

Om motsatsen är sant och du för närvarande arbetar med ett IT-team som är trött på att spendera tid på att gå från plats till plats för att lösa problem – SD WAN kan vara precis vad ditt företag behöver.

Relaterade Artiklar

Back to top button