OWC Envoy Pro SX Review (vs Samsung X5): Lite underväldigande

0 Shares

OWC Envoy Pro SX är den andra Thunderbolt-exklusiva bärbara SSD:n jag har recenserat, långt efter Samsung X5.

En del av anledningen är att Thunderbolt har blivit lite av en röra, med Thunderbolt 3 som går samman med USB4 och Thunderbolt 4 har nästan ingenting att kalla sitt eget.

Så du kommer att se OWC presentera Envoy Pro SX som en Thunderbolt 4-enhet på förpackningen, men inuti lådan hittar du en Thunderbolt 3-kabel – det är precis så det är i TB-världen nuförtiden.

Och jämfört med Samsung X5 var Envoy Pro SX lite underväldigande i min testversion med långsammare prestanda och inga hårdvarubaserade säkerhetsfunktioner.

Men till den nuvarande kostnaden på $199, $249, $349 och $529 för 240GB, 480GB, 1TB och 2TB, är det fortfarande en bra affär. (Du kan betala $20 extra för den liknande FX-serien, som fungerar med Thunderbolt USB.)

Här är slutsatsen: Om du har en Thunderbolt- eller USB4-klar dator är OWC Envoy Pro SX definitivt värt att överväga. Men om du vill ha lite långsammare prestanda med en mycket högre nivå av flexibilitet, välj en av dem på den här listan över de nuvarande bästa bärbara USB-SSD:erna istället.

OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD

OWC Envoy Pro SX: Att bli Thunderbolt-exklusivt är inte längre coolt

Även om den har en annan design, delar OWC Envoy Pro SX samma Thunderbolt-standard som Samsung X5. Och allt vad det innebär.

Specifikt är detta en Thunderbolt-exklusiv bärbar SSD. Som sådan kommer den inte att fungera med någon befintlig USB-port, trots att den delar samma USB-C-porttyp.

Det finns ett undantag: Disken kommer också att fungera med USB4, som har inbyggt stöd för Thunderbolt 3. Men USB4 är lite av en sällsynt vara just nu, jämfört med de populära USB 3.2-motsvarigheterna.

Som sagt, du kommer att hitta Envoy Pro SX en stel bärbar SSD som inte fungerar med majoriteten av de befintliga datorerna på marknaden. Visst, du kan koppla in den, men den registreras inte. Och det kan göra dig galen.

(Om du skaffar en USB-C-baserad bärbar SSD, kommer den att fungera med alla befintliga datorer, inklusive de med Thunderbolt 3 eller senare.)

För ett par år sedan, när Samsung debuterade X5, var Thunderbolt 3 riktigt cool eftersom USB 3.2 Gen 1 (då känd som USB 3.0) generellt sett var långsam.

Nuförtiden, eftersom mycket snabbare USB 3.2 Gen 2 och Gen 2×2 blir vanliga, har Thunderbolt tappat sin lyster på grund av dess komplicerade implementering och styvhet. Och det är vad Envoy Pro SX har att hantera idag.

OWC Envoy Pro SX vs Samsung X5: Hårdvaruspecifikationer

OWC Envoy Pro SX Samsung X5
Intern SSD Aura Pro 12 NVMe SSD Samsung NVMe 970 Evo
Kompatibilitet USB4
Thunderbolt 3 Thunderbolt 4
USB4
Thunderbolt 3
Thunderbolt 4
Hamn 1x USB-C 1x USB-C
Kapaciteter 240 GB, 480 GB, 1 TB, 2 TB 500 GB, 1 TB, 2 TB
Mått (LWD) 4,5 x 2,75 x 0,6 tum
(114,3 x 69,85 x 15,24)
4,7 x 2,4 x 0,8 tum
(119 x 62 x 19,7 mm )
Vikt 8 oz (243,80 g) 5,3 oz (150 g)
Nominell kopieringshastighet Upp till 2847MB/s Upp till 2 800 MB/s läsning
Skriv upp till 2 300 MB/s
Stöd för kryptering Ingen AES 256-bitars hårdvarukryptering
Robusthet Vattentålig
Stöt-/fallsäker
Stöt-/fallsäker
säkerhet Ingen Lösenordsskydd (valfritt)
via Samsung Portable SSD Software
Stöd för startenhet Ja Ja
Garanti 3 år 3 år
Kostnad (vid granskning) 199 $ (240 GB)
249 $ (480 GB)
349 $ (1 TB)
529 $ (2 TB)
200 $ (500 $)
350 $ (1 TB)
$600 (2TB)

Det är värt att notera att, precis som Samsung X5, eller någon annan bärbar SSD för den delen, har OWC Envoy Pro SX bara en port. Som ett resultat kan du inte ansluta någon annan Thunderbolt-enhet till den.

Detta innebär att i en seriekopplingskonfiguration måste du placera den här enheten i slutet.

OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD

Robust design, ingen inbyggd säkerhet

Designmässigt är Envoy Pro SX robust, med ett metallhölje som kommer i en enda grå färg.

Drivenheten är ganska kompakt, passar precis i min (stora) handflata och har en bra tyngd. Tack vare gummibottnen och spåren på sidan kan du enkelt hålla i den – den glider inte av.

Tungmetallhöljet fungerar också som kylflänsen som hjälper till att avleda värme som genereras av NVMe SSD på insidan. Drivenheten blev lite varm under mina tester, men jag kunde hålla den i oändlighet, temperaturmässigt.

Drivenheten är också vattentät. Förmodligen kan du lägga den i vatten i upp till 30 minuter på ett djup av en meter (3,3 fot.) Jag lämnade den faktiskt i min fyllda diskbänk i ett par timmar, och det var bra efter det.

Till skillnad från Samsung X5 har OWC Envoy Pro SX ingen hårdvarukryptering. Men det här är ingen stor affär eftersom du alltid kan använda den med plattformsinkluderad säkerhet, som Windows BitLocker.

Förinstallerad programvara för OWC Drive Guide

Ur förpackningen kommer Envoy Pro SX med en liten exFAT-partition som innehåller programvaran OWC Drive Guide för Windows och Mac.

Programvaran hjälper till att formatera enheten till filsystemen på din plattform (NTFS för Windows och HFS+ för Mac). Utöver det, om det också kommer att installera Acronis True Image-kloningsprogram för Windows-användare.

Observera att formateringsprocessen tar bort partitionen som innehåller programvaran OWC Drive Guide och annat innehåll. Så se till att du gör en kopia av programvaran om du vill använda den senare.

Alternativt kan du även formatera enheten själv med hjälp av operativsystemets inbyggda verktyg.

Envoy Pro SX: Detaljbilder

OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD


OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD


OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD


OWC Envoy Pro SX Portable SSD 0


OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD


OWC Envoy Pro SX Bärbar SSD

OWC Envoy Pro SX: Kan vara snabbare prestanda

Jag testade OWC Envoy Pro SX på samma sätt som jag gjorde Samsung X5 med Thunderbolt 3 – genom att överföra 80 GB data från en dator som kör en supersnabb NVMe SSD till och från den – och enheten visade sig vara lite underväldigande.

OWC Envoy Pro SX Performance

Som en Thunderbolt-enhet var Envoy Pro SX fortfarande supersnabb, men dess ihållande skrivprestanda, vid 750 MB/s, var klart långsammare än Samsung, till och med än vissa USB 3.2 Gen 2×2-enheter.

Enhetens ihållande läsprestanda var dock mycket bättre. Med över 1500 MB/s var det helt klart en av de snabbaste jag sett.

Med den här typen av hastighet kan du slutföra kopieringen av en CD-värde av data på en sekund – det är tillräckligt snabbt för nästan alla uppgifter. Men naturligtvis önskar jag fortfarande att den var närmare den nominella hastigheten på cirka 2800 MB/s

Slutsats

Om din dator stöder Thunderbolt (3 eller 4) kommer Envoy Pro SX att fungera bra.

Det här är en enkel bärbar enhet som är byggd för hastighet och kan hantera lite missbruk, och den coola designen skadar inte.

Men överväg också Samsung X5, som nu kostar ungefär lika mycket, om du vill ha ännu snabbare hastighet och fler säkerhetsalternativ.

Å andra sidan, överväg en USB-baserad enhet eller Envoy Pro EX om du är villig att offra lite prestanda för flexibilitet.

0 Shares