Överraskning! Att lägga ut ett textblock skyddar dig inte på sociala medier

Överraskning! Att lägga ut ett textblock skyddar dig inte på sociala medier

En internetbluff från 2012 gör omgångarna igen och lurar naiva Instagram-användare att dela ett stort block med juridisk text som på inget sätt, formar eller formar skyddar dem, deras bilder eller deras data från att delas online.

Bluffet är så övertygande att det har lagts om av Hollywood-skådespelare och statliga tjänstemän, där både Julia Roberts och USA: s energisekreterare Rick Perry beslutade att dela det med världen, vilket har gett det mer referens än det förtjänar.

Vi förklarar vem som äger rättigheterna till bilderna du publicerar på sociala medier, och hur du kan brottas tillbaka från Facebook, Twitter och Instagram (spoiler: det innebär att du tar bort dem).

Instagram Privacy Hoax – Vad händer?

Instagram Hoax Security

Om du har turen att ha undvikit några fall av denna iteration av det populära sociala mediebluffet, låt oss förklara. I huvudsak uppmuntras användare av sociala medier att dela ett block av juridisk text (bilden här) som enligt nämnda text kommer att hindra Instagram – eller vilken sociala medieplattform du hittar den på – från att använda dina bilder. Tragiskt nog är detta uppenbart osant.

Bluffet har cirkulerat runt internet under större delen av ett decennium nu, men finner fortfarande på något sätt intet ont anande tekniska nybörjare för att dela det med alla de känner. Usher delade det, Rob Lowe delade det, Julia Roberts delade det, även USA: s energisekreterare Rick Perry delade det, vilket är ett avgörande dåligt tecken för framtiden för amerikansk energi.

Även om det uppenbarligen är roligt att göra narr av människor som faller ber till denna typ av bluff, är det ett tecken på hur komplicerat internet är och hur lite information vardagliga användare har när det gäller deras integritet online.

Labyrinten för dataägande

Som du förmodligen har upptäckt är reglerna för online-äganderätt i bästa fall suddiga, särskilt när det gäller sociala medier. Trots deras oskyldiga utseende är de villkor för serviceavtal du blindt accepterar när du registrerar dig för plattformen faktiskt detaljerade, juridiskt bindande dokument. Jag vet, vi blev också förvånade!

Om du kunde läsa dem – som ingen kan – skulle de berätta att Instagram och Facebook har oändlig kontroll över dina bilder, dina inlägg och dina data, och det finns inte mycket du kan göra åt det utan att säga upp ditt abonnemang (vilket är förvånansvärt svårt) och avinstallera apparna. Lyckligtvis kan du vidta åtgärder för att skydda dig själv online utanför sociala medier.

Skydda din integritet online

Enkelt uttryckt, sociala medier är där data ska brytas, och trots kongressutfrågningar, nationella råd och antitrustutredningar kommer det inte att sluta snart. Resten av internet är dock lika dåligt när det gäller att skörda din värdefulla personliga information, det är där ett brett utbud av programvara kan skydda din integritet online på ett eller annat sätt.

En bra VPN, till exempel, låter dig ansluta till webbplatser, använda onlineverktyg och ladda ner innehåll anonymt, så att dina data inte kommer att vara ute i det fria för att ta. Lösenordshanterare innehåller en helt krypterad katalog över dina många PIN-koder och koder som krävs för att komma in på dina konton och håller reda på dem åt dig så att ingen kan använda “P @ a55w0rd” för att få tillgång till ditt kontoutdrag.

Återigen kommer dock dessa inte att hjälpa mot sociala mediers fasta grepp om din personliga information och foton, och ingen kommer att lägga ut ett stort block med laglig text på din sida. Verkligheten är att Facebook, Instagram, Twitter och YouTube redan har kontroll över allt det där, och det enda som kommer att förändra det är policy.

Läs mer av de senaste tekniska nyheterna från Tech.co

Relaterade Artiklar

Back to top button