Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Överklockning av TNT
I telefon med en god vän till mig, Manveer Wasson, som skämtade om den vanliga idén som träffade oss båda som skulle visa sig vara ett utmanande men extremt fördelaktigt experiment.

När jag testade Canopus Spectra 2500 fann jag mig själv beundra den utmärkta designen av kylflänsen/fläkt-kombinationen Canopus utrustade deras första Riva TNT-baserade kort med, Manveer gjorde lite kul med min extrema beundran av fläkten genom att säga till mig att utveckla min egen kyllösning.

Det var då idén slog oss, nVidia utvecklade Riva TNT med avsikten att köra chippet med en 125MHz klockhastighet, så varför inte prova det med den klockhastigheten? På grund av priset på 0,25 mikron kiselfastigheter och det ökande trycket att släppa en konkurrent till 3Dfx:s Voodoo2, tvingades nVidia att skicka TNT tillverkad på 0,35 mikron kiselskivor. Ju större tjockleken på kiseltillverkningsprocessen är, desto mer värme kommer processorn att generera, och därför lyckades nVidia eliminera möjligheten att köra sitt efterlängtade TNT-chip på de 125MHz de ursprungligen föreslog. Här börjar problemen.

Föreslå ett godtagbart alternativ

Du måste komma ihåg att nVidia byggde TNT för att köras på 125MHz, till skillnad från Voodoo2 som designades för att köras i 90 – 95MHz-intervallet och till skillnad från de flesta systemmikroprocessorer som är designade för att köras enbart med sin officiella klockhastighet, tillverkades TNT med avsikten att köras i 125MHz. När de första revisionerna av det bokstavligen flammande 0,35 mikron kiseln träffade ingenjörerna var det uppenbart att en ändring av den rekommenderade klockhastigheten måste göras. Från början var förändringen tänkt att vara från 125MHz ner till 100MHz, men instabilitet vid 100MHz krävde att minskningen från 125MHz ner till tvåsiffriga siffror gjordes för att kunna leverera en pålitlig produkt. Bara ungefär en vecka innan TNT-kretsuppsättningen släpptes för allmänheten ändrade nVidia sin rekommenderade klockinställning ännu en gång, denna gång till 90MHz för att öka stabiliteten.

En lägre klockhastighet betyder lägre prestanda

Som du kanske kan gissa, resulterade denna nedgång i klockhastighet också i en nedgång i prestanda. De ursprungliga specifikationerna för Riva TNT-chippet indikerade en fyllningshastighet på 250 miljoner pixlar per sekund, vilket skulle sätta det över toppen av Dual Voodoo2 SLI-setupen som hade regerat de senaste månaderna. Den fyllningshastigheten på 250 MP/s beräknades dock med en TNT klockad till 125MHz, inte till 90MHz. Vid 90MHz sjunker fyllningshastigheten till 190MP/s, konceptuellt fortfarande mycket högre än en Voodoo2 men i verkligheten inte så mycket bättre. I ett försök att förklara avsaknaden av att TNT är den föreslagna Voodoo2 SLI-mördaren som den ursprungligen dubbades, försäkrade nVidia allmänheten att de tidigt under 1999 skulle gå över till en tillverkningsprocess på 0,25 mikron för TNT och släppa en revidering av chippet. designad för att köras i full hastighet, 125MHz. I teorin, när nVidia väl gör det där hoppet, borde vi ha en klar Dual Voodoo2 SLI-mördare på våra händer… eller hur? Nåväl, vad nVidia inte räknade med var ett verkligt test för att bevisa denna teori, håll fast vid era platser, eftersom AnandTech lyckades utveckla ett skräddarsytt kylsystem som gjorts specifikt för Riva TNT-kretsuppsättningen som gjorde att den kunde klockas till 125MHz och bortom! Hur var resultaten? Är nästa revidering av TNT värd att vänta på? Har nVidia “böjt sanningen” med möjliga prestanda för deras TNT-chip? Låt oss ta reda på det när vi tänjer på gränserna för nVidias 2D/3D-underverk i ett exklusivt AnandTech, överklockning av Riva TNT – Current & Future Expectations.

nVidia Riva TNT – Aktuella förväntningar

Det är uppenbart att en stor del, inklusive den här redaktören, av PC-entusiaster blev upptagna av sökandet efter den svårfångade Voodoo2-mördaren. Denna valjakt slutade i stor besvikelse, men lyckligtvis lyckades den sörja för en underbar kombattant mot den hype som många tillverkare var tvungna att skapa för att marknadsföra sina produkter över 3Dfx:s regerande kung, Voodoo2.

Ett Direct3D-mästerverk, Riva TNT-kretsuppsättningen ger redan högre prestanda än en enda Voodoo2 och jämförbar med en Dual Voodoo2-installation under Direct3D-situationer på praktiskt taget alla processorplattformar, Super7 undantaget. TNT:s OpenGL-prestanda kommer att förbättras inom en snar framtid med bättre drivrutiner och en mer grundligt optimerad ICD, men för närvarande ger TNT redan prestanda som är runt märket av en enda Voodoo2 samtidigt som den erbjuder klart överlägsen bildkvalitet. Allt detta kan uppnås för en prislapp som faller i intervallet $169 – $199. TNT:s extremt konkurrenskraftiga 2D-prestanda avrundar de extremt positiva utsikterna som TNT kommer att ge även den mest pessimistiska användaren. Du vill ha i åtanke att Riva TNT fortfarande är det bästa alternativet för en väl avrundad 2D/3D-accelerator, och definitivt ger 3Dfx en springa för pengarna, men är det synd att vilja ha prestandan som nVidia ursprungligen försäkrade att vi skulle få ? Inte alls i tankarna på den här överklockaren…