Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OPPO Reno10 Pro recension

Förra månaden lanserade OPPO sin senaste generation Reno-smartphones i Indien. Den har 3 nya modeller – Reno10, Reno10 Pro och för första gången Reno10 Pro+. Vi recenserade Reno10 Pro+ här och tyckte att det var en bra telefon, men för dyr. Reno10 Pro å andra sidan är mycket billigare, men har mer blygsamma specifikationer. Kan det motivera sin prislapp på Rs. 39999? Läs vidare i min recension för att ta reda på det.

Boxens innehåll
  • OPPO Reno10 Pro 12GB+256GB variant i glansig lila färg
  • 2-stifts 80W SuperVOOC-laddare (11V-7,3A)
  • Klart TPU skyddsfodral
  • USB typ-A till typ-C-kabel
  • SIM Ejector Tool
  • Garanti och snabbstartguide
Hårdvara och design

Designen på Reno10 Pro har uppdaterats i år och har nu böjda kanter istället för platta kanter på sidorna. Den bakre glaspanelen har nu en glansig finish som tar upp många fingeravtryck mycket enkelt. Kamerabumpdesignen har ändrats igen och nu är den oval. Den rymmer tre kamerasensorer tillsammans med en dubbel LED-blixt. Det finns ingen extra LED som Reno7 Pro, och jag önskar att OPPO tog tillbaka det. Reno10 Pro ser bara bra ut, men inget speciellt.

Sidoräcken är av plast och har även en blank finish. Eftersom den är böjd känns den skönare att hålla i jämfört med Reno8 Pro. Volymreglaget och strömknappen finns på högerkanten. Den vänstra kanten är kal medan den övre kanten har en IR-blaster och ett mikrofonhål. Den nedre kanten har SIM-facket, USB Type-C-port och högtalargrill. Precis som tidigare är kamerautskärningen högst upp i mitten av displayen. Intressant nog har Reno10 Pro inte stereohögtalare, vilket är bisarrt för en telefon som kostar så mycket.

Visa

Skärmen på OPPO Reno10 Pro är i stort sett oförändrad från Reno8 Pro. Du får samma 6,7 ​​tums FHD Flexible AMOLED-panel med en upplösning på 2412 × 1080 och en maximal uppdateringsfrekvens på 120Hz. Beröringssamplingsfrekvensen kan gå upp till 240Hz i spelläge och panelen täcker 100 % av DCI-P3-färgrymden i aktivt läge. Den maximala typiska ljusstyrkan är 500 nits, och den kan nå 950 nits vid visning av HDR10+-innehåll. Displayen är skyddad av AGC DT-Star2.

Överlag är displayen bra. När du använder telefonen inomhus erbjuder displayen en bra mängd kontrast med livfulla färger. Den är AMOLED så de svarta är djupa, men det blir inte särskilt ljust. I direkt solljus skulle jag kämpa för att se innehåll på Reno10 Pro, vilket är ett problem som också fanns på Reno8 Pro. 120Hz uppdateringsfrekvensen är bra, vilket resulterar i smidiga animationer och en rolig spelupplevelse.

Precis som tidigare får du alla ColorOS-specifika funktioner som O1 Ultra Vision Engine, Dark Mode och en mycket anpassningsbar Always-On-Display. Det finns dock inget MEMC- eller DC-dimningsalternativ.

Kamera

Kameran har uppgraderats på Reno10 Pro, nu med nya sensorer för primärkameran och för den nya porträttkameran. Här är specifikationerna:

  • 50 MP bakre kamera med IMX890-sensor, ƒ/1,8 bländare, OIS
  • 8 MP IMX355 ultrabred kamera med ƒ/2,2 bländare
  • 32 MP IMX709 2X telefotokamera med ƒ/2.0 bländare
  • 32MP RGBW frontkamera med IMX709-sensor, ƒ/2,4 bländare

Reno-seriens smartphones är vanligtvis kända för sina kameror och Reno10 Pro levererar här. Uppgraderingen till huvudsensorn och den nya porträttkameran förbättrar styrkorna hos Reno-kamerorna. Och OPPO uppnår detta även om den inte använder sin anpassade MariSilicon X-processor.

Sony IMX890 är en sensor som används i många populära smartphones nu. Sensorn presterar bra och med OPPOs erfarenhet av datorfotografering är resultaten intressanta. Den gör ett bra jobb med att ta tilltalande, naturliga bilder under bra ljusförhållanden, och under svaga ljusförhållanden ger den några imponerande bilder. HDR-effekten var inte överdriven, och kameran spikade exponeringen nästan varje gång. Den ultravida sensorn fungerade också nästan lika bra, men skulle ibland kämpa med vitbalansen.

OPPO ersatte makrokameran med en porträttkamera, vilket är mycket bättre enligt mig. Jag gillade verkligen de porträttbilder som kameran producerade, och jag är säker på att många kommer att ha samma åsikt. Bakgrundsoskärpan såg bra ut och utskärningarna var rena.

Här är några exempel:

Programvara, UI och appar

Telefonen kör ColorOS 13.1 som är baserad på Android 13, och den kör juli säkerhetskorrigering vid tidpunkten för denna recension. OPPO lovar bara 2 år av Android-uppgraderingar och 3 år av säkerhetsuppdateringar, vilket är en liten besvikelse. Vissa smartphones i denna prisklass erbjuder minst 1 års uppdateringar till.

Historien med ColorOS 13.1 är praktiskt taget oförändrad. Mjukvaran är lika funktionsrik som tidigare och känns smidig och flytande. Det finns massor av anpassningsalternativ för systemtemat, alltid på display, ikoner, etc.

En stor irritation med ColorOS jag har nu är det stora antalet förinstallerade appar och oönskade meddelanden. Listan är enorm och några av dessa appar har aviseringar som inte kan svepas bort. För en telefon som kostar så mycket är detta oacceptabelt.

Fingeravtryckssensor

Som de flesta smartphones nuförtiden har Reno10 Pro en fingeravtryckssensor under skärmen. Att registrera mitt fingeravtryck var enkelt och sensorn fungerade korrekt under min recension. Du kan lägga till upp till 5 fingeravtryck och ColorOS stöder olika funktioner som App Lock och Privacy Safe.

Telefonen stöder också Face Unlock, men den använder den främre kamerasensorn, så jag använde den inte.

Musikspelare och multimedia

Det finns en standardmusikspelare med grundläggande funktioner och en inbyggd vilotimer. YTMusic är också förladdad.

Som nämnts tidigare har telefonen en enkel bottenhögtalare. Konstigt nog har den billigare Reno10 stereohögtalare. Själva högtalaren fungerar inte så bra. Det blir hyfsat högt, men det kan lätt täckas med handen och det dämpar det helt.

Det finns inget stöd för Dolby Atmos eller Dolby Vision, vilket är en bummer. Skärmen är dock HDR10+-kompatibel, och den fungerar när du tittar på HDR-innehåll på YouTube och på Netflix. Den har också Widevine L1-certifiering, vilket möjliggör HD-videouppspelning i strömmande appar.

SIM och anslutning

Den har stöd för dubbla SIM-kort med dubbla 5G Standby. Den stöder 14 5G-band inklusive n77, n78, n38, n40, n41, n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20 och n28. Som väntat stöder den 4G LTE, VoLTE, VoWiFi, Wi-Fi 6E, Bluetooth v5.3 och NFC. Det stöder också transportöraggregering. Samtalen var tydliga och jag råkade inte ut för några avhopp. För plats stöder den GPS, GLONASS, BDS, Galileo och QZSS.

SAR-värdet rapporterades som 1,127 W/Kg för Head SAR och 0,372 W/Kg för Body SAR.

Prestanda och benchmarks

Detta är ett område där OPPO gjorde ett nedslående val. Medan förra årets telefon hade Dimensity 8100-Max, drivs Reno10 Pro i år av Snapdragon 778G-processorn. Den är ihopkopplad med 12 GB LPDDR4x och 256 GB UFS2.2-lagring. OPPO tog också bort MariSilicon X NPU, och den finns nu bara på Reno10 Pro+.

Snapdragon 778G är verkligen en kapabel artist och kan hantera vardagliga uppgifter med lätthet. Det är också hyfsat spelkapacitet. Problemet är helt enkelt priset på telefonen. Till det här priset erbjuder andra tillverkare avancerade SoCs som Snapdragon 8+ Gen 1 och Dimensity 8200. Det finns också billigare smartphones med Snapdragon 7+ Gen 2, som är ett mycket kraftfullare chip.

För närvarande är prestationen okej. Appar öppnas snabbt och ColorOS 13 är ganska smidigt och flytande. Som tidigare nämnt är spelprestandan anständig. Jag kunde få hög, stabil FPS i spel som Call of Duty och BGMI. Genshin Impact spelar med spelbara bildhastigheter med medelhög grafikkvalitet och telefonen överhettas inte.

Här är några riktmärken:

Batteri-liv

Detta är lätt den bästa styrkan hos Reno10 Pro. Kapaciteten är något större, nu på 4600mAh, vilket är bra. Batteritiden är bara fantastisk. Med lätt användning kommer telefonen lätt att hålla i två dagar och med tung användning skulle jag fortfarande kämpa för att döda den på en dag. Jag kunde lätt röra vid 8 timmars skärmtid, vilket är fantastiskt.

Och naturligtvis får du 80W SuperVOOC-laddning, som kan ladda Reno10 Pro från 1% till 100% på cirka 30 minuter. Super bekvämt.

Slutsats

Reno10 Pro känns som det försummade mellanbarnet i den senaste Reno-serien. De flesta av de avancerade funktionerna har reserverats för Reno10 Pro+, medan priset på Reno10 Pro förblir nästan detsamma. Telefonen erbjuder en gedigen upplevelse med en bra skärm, utmärkt batteritid och ett anständigt kamerasystem. Det möter dock mycket hård konkurrens från märken som OnePlus, Realme, IQOO och Nothing. De erbjuder alla bättre specifikationer för liknande eller lägre priser. Jag skulle bara rekommendera den här telefonen om din budget är Rs. 40 000 och om du verkligen gillar OPPOs ColorOS och deras porträttkameraeffekter.

Tillgänglighet

OPPO Reno10 Pro är tillgänglig från Flipkart, OPPO Indien onlinebutik och offlinebutiker till Rs. 39 999.