OPPO Enco X Review

OPPO lanserade Enco X, företagets nya riktiga trådlösa hörlurar i Indien för några månader sedan som efterträdare till Enco Free som lanserades förra året. Hörlurarna har IP54 stänkbeständig kropp, hybrid aktiv brusreducering, Bluetooth 5.2 och trådlös laddning. Uppfyller det förväntningarna? Låt oss dyka in i recensionen för att ta reda på det.

Lådans innehåll

 • OPPO Enco X i svart färg
 • USB Type-C laddningskabel
 • Öronspetsar i små och stora storlekar
 • Snabbstartguide och säkerhetsguide

Design och byggkvalitet

Från och med designen kommer headsetet i ett runt laddningsfodral som passar i fickan. Du ser laddningsindikatorn på framsidan som lyser i gröna, vita och röda färger. Väskan är blank och lockar fingeravtryck. Den vita versionen blir lätt smutsig, så jag föredrar den svarta färgen. Laddningsfodralet mäter 66,3x49x21,7mm och väger bara 42,5 gram. Med headsetet i lådan väger väskan 52,5 gram.

Det finns en funktionsknapp på höger sida. OPPO-märket är på toppen, DYNAUDIO-märket på baksidan och USB Type-C-porten är på botten.

Headsetet har en blank yta av plast som är utsatt för små repor. Hörlurarna väger cirka 4,8 gram, vilket är lätt. Hörlurarna har en in-ear-design och levereras också med medelstora öronproppar förinstallerade. Du kan byta till medföljande stora eller små öronproppar om du vill. Det finns en optisk sensor för slitavkänning så att den automatiskt kan pausa ljudet när du tar bort det från öronen och spelar när du sätter tillbaka det. Eftersom headsetet är litet kan du förlora det.

Det finns en mikrofon på baksidan av headsetet för brusreducering och den nedre mikrofonen används för samtal. Du kan också se kontakterna för laddning i stammen.

Under mikrofonen finns ett beröringskänsligt område på den yttre ytan, för att styra uppspelning / paus, öppna Google Assistant och delta i eller koppla bort samtal. Sammantaget har headsetet en bra byggkvalitet och passar dina öron perfekt så att de inte faller av dina öron lätt även när du springer eller cyklar. Hörlurarna har också IP54-klassificeringar för damm- och vattentålighet, så den tål stänk eller lätt regn, men du kan inte använda den när du simmar. Jag hade inga problem med att använda headsetet under mitt maraton i regn förra månaden.

Anslutning, ihopparning och kontroller

OPPO Enco X stöder Bluetooth 5.2 med LHDC Hi-Res-ljudkod för HD-ljudkvalitet på enheter som stöds, den stöder också AAC-kodek som fungerar i telefoner som har den. Anslutningsområdet är cirka 10 meter, vilket är vanligt i de flesta headset, men anslutningskvaliteten är bra. Parningsprocessen är väldigt enkel, tryck och håll ned funktionsknappen på fodralet i 3 till 5 sekunder tills statuslampan blinkar vitt, det betyder att headsetet nu är klart att paras ihop med en enhet. Öppna nu Bluetooth-inställningarna på telefonen och den visas som OPPO Enco X och du kan ansluta till den. Så snart anslutningen upprättats ska den blinkande lysdioden slockna. Du kan ta ut öronsnäckorna ur väskan och börja använda.

Eftersom det har ett snabbt parningsläge som stöder kompatibla OPPO-telefoner, kopplas det automatiskt till telefonen när du tar fodralet med headsetet nära telefonen med Bluetooth påslagen. Vi testade det på Mi 10T Pro, Redmi K20 Pro, Redmi Note 10 Pro Max och Samsung Galaxy A52, och stod aldrig inför någon kopplingsrelaterad fråga. Eftersom telefonen kopplas ihop med fodralet och inte headsetet, behöver du fodralet om du vill ansluta det igen, men du kan slå på headsetet med en lång tryckning om det är frånkopplat från telefonen. Touchkontrollerna är lätta att komma åt och är mycket känsliga för beröring.

FungeraVänster hörlurar (L)Höger hörlurar (R)
Svara på samtal / Hang-samtalDubbelklicka
Växla mellan maximal brusreducering och TransparensHåll nedtryckt i 1 sekund
Spela föregående eller nästa spårDubbelklicka
Starta röstassistentTryck tre gånger
Öka / minska volymenSkjut upp / ner
Växla mellan två senast anslutna enheterHåll nedtryckt i 3 sekunder

Du kan anpassa kontrollerna från inställningarna i Hey Melody-appen på Android. Du kan ändra dubbeltrycket för att spela / pausa och skjuta på öronsnäckorna för att växla spår. Du kan också välja två alternativ från Brusreducering av, Transparens, Brusreducering och Max brusreducering, när du trycker på och håller i någon av öronsnäckorna. Du kan dock inte ändra alternativet för trippeltryck som är inställt för röstassistent och lång tryckning och håll ned som är inställd på att byta enhet som standard.

Öronproppens passningstestalternativ spelar musik för att se till att dina öronspetsar förseglar din hörselgång för bättre brusreducering. Du får också frekventa firmwareuppdateringar för headsetet som förbättrar kvaliteten och lägger till nya funktioner.

Ljudkvalitet, samtalsprestanda och brusreducering

OPPO Enco X packar en 11 mm dynamisk drivrutin + 6 mm balanserad membrandrivare med nytt DBEE 3.0-ljudsystem med nya material, ny teknik och en ny struktur. Den är inställd i samarbete med det danska HiFi-märket Dynaudio. Med LHDC aktiverad är ljudkvaliteten bra med tydlig sång och bra bas, tack vare den 6 mm magnetiska balanserade membrandrivrutinen hanterar höga frekvenser, medan den tredubbla 11 mm sammansatta dynamiska drivrutinen hanterar mellan- och lågfrekvenser. I AAC är ljudkvaliteten inte uppslukande, men den är bra. Det finns bara få smartphones som stöder LHDC, så om du vill ha det bästa ljudet från headsetet, se till att din smartphone stöder det.

Hörlurarna erbjuder en bra mängd ljudisolering och trippelmikrofoner hjälper till när det gäller röstklarhet under samtal. Hörlurarna minskar också bakgrundsbruset till en viss grad som hjälper till i trånga eller bullriga miljöer och vind när du reser.

När det gäller brusreducering blockerar Active Noise Cancellation (ANC) det omgivande ljud som i de flesta fall hjälper. Du kan känna skillnaden när du lyssnar utomhus. För priset gör det ett bra jobb, ännu bättre än LG Tone Free FN-7 som är dyrare än Enco X. Samsung Buds Pro till ett något högre pris ger dock bättre brusreducering.

Detta har också ett transparensläge som låter dig lyssna på omgivande ljud så att du kan känna igen omgivningen och eventuella risker. Detta är en användbar funktion som alla headset borde ha. Eftersom den har LHDC-codec erbjuder den låg latens så låg som 47 ms vilket är användbart när du spelar.

Batteri-liv

Hörlurarna packar 44 mAh batteri som lovar cirka 5,5 timmar fristående batterilivslängd och 4 timmar med maximal brusreducering aktiverad i 50% volym. Under min körning med LHDC och brusreducering aktiverad fick jag cirka 4 och en halv timme med blandad användning av med och utan brusreducering i cirka 60% volym, så det är anständigt. Utan LHDC och brusreducering helt avstannar den i nästan 6 timmar. Det har inte stöd för snabb laddning, så det tar cirka 80 minuter att ladda headsetet.

Med laddningsfodralet 535mAh lovar det upp till 25 timmars total batteritid utan ANC och 20 timmars total batteritid med maximal brusreducering aktiverad. Jag fick cirka 17 timmar med blandad användning vilket är anständigt. Det gröna ljuset i fodralet indikerar att batteriet är fullt, det gula ljuset representerar det medium och när det blir rött är det lågt. Du kan också se laddningen kvar i fodralet i HeyMelody-appen när öronsnäckorna placeras i fodralet. Det tar cirka 2 timmar att ladda fodralet helt med öronsnäckorna. Laddväskan erbjuder också trådlös laddning så att du helt enkelt kan släppa öronsnäckorna på en laddningsplatta.

Slutsats

Sammantaget erbjuder OPPO Enco X bra ljudkvalitet med lysande brusreducering till priset. Den har också en kompakt design, erbjuder en bra samtalsupplevelse och en bra batteritid. Även om den har trådlös laddning saknar den snabb laddning. Prissatt till Rs. 9.990, det finns att köpa från Flipkart online såväl som offlinehandlare.

Fördelar

 • Bra ljudkvalitet med LHDC-stöd
 • Bra samtalskvalitet
 • Ljudupplevelse med låg latens
 • Strålande ANC för priset
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Mindre anpassningar för beröringskontroller
 • Ingen snabb laddning
 • Ingen iOS-app än

Relaterade Artiklar

Back to top button