Onlinebetalningar: Hur de görs och vad du behöver veta för att hålla dina pengar säkra

Vi lever i tider där vi alla hittar nya sätt att vara hygieniska och även ger oss själva enklare vägar när det kommer till transaktioner. Onlinebetalningar skrämmer fortfarande de flesta. Dessa betalningar är varje pengatransaktion du gör online. Många människor fruktar bedrägeri och dess olika svårfångade former. Det är ett faktum att det folk inte vet skrämmer dem, och eftersom du inte har någon aning om hur onlinebetalningar fungerar eller hur de görs, tenderar du att vara mer försiktig. Men om du förstår hur saker fungerar kommer du att se annorlunda på saker och ting och samtidigt se till att hålla dina pengar säkra. Den här artikeln kommer att förklara alla “hur” för att göra säkra onlinebetalningar.

online betalning

Hur görs onlinebetalningar?

Onlinebetalningar involverar 3 parter; handlaren, kunden och tekniken. Om du är en handlare skulle du definitivt behöva samarbeta med en bank för att skaffa pengar och acceptera dem för din räkning. Det finns vissa typer av bankkonton du måste välja mellan som företag innan du påbörjar den processen. Om du är kund behöver du ett betal- eller kreditkort med vilket du kan betala för varan du köper.

Mellan dessa två finns tekniken som bearbetar informationen och överför pengarna från och till de andra parterna.

Hur kan jag se till att mina pengar är säkra när jag gör onlinetransaktioner?

Det säger sig självt att så känsliga saker som pengarrelaterad information inte kan lämnas obevakad. Gör aldrig några pengatransaktioner eller köp online från en gadget som inte är din. Att göra det skulle äventyra dina mest känsliga personuppgifter och göra dig utsatt för bedrägeri och stöld. Det finns många saker som onlinebetalningar kan användas för inte bara för att köpa och sälja saker. Ett system som hanterar betalningar online anses vara ett intelligent system. Den kan bearbeta allt från att köpa och sälja varor till att betala dina anställda utan att behöva ge dem kontanter.

  • Byt dina lösenord ofta och gör dem svåra

Det är tillrådligt att ändra alla dina lösenord var 1 till 3 månad. Även om det är frestande att välja samma lösenord för alla dina konton som ett bekvämt sätt att komma ihåg dem, gör detta det väldigt enkelt för alla dina konton att bli stulna om bara ett av dem hackades. Det finns regler och riktlinjer som hjälper dig att välja ett starkt lösenord som du kan komma ihåg. Det är också en bra idé att skriva ner dina lösenord på en icke-digital plattform som du kan förvara säker. Att lagra dina lösenord på en digital lapp betyder att om dina prylar blir stulna eller hackade, kommer alla dina lösenord också att göra det.

  • Skapa ett speciellt kredit- eller betalkort för shopping eller onlineköp

Att ha en liten summa pengar på ett kort som endast är avsett för dina onlineköp minskar risken för stöld. Du kan också begränsa mängden pengar du allokerar för sådana ändamål; på så sätt kan du se till att du inte hamnar i övertrassering och även skydda dig själv. Två stenar, en fågel.

Att lära sig av andras misstag kommer aldrig att åldras. Innan du lägger till din kortinformation och fortsätter med betalningen, se till att du kontrollerar recensionerna och frågar om säljaren. Du kanske blir förvånad över hur mycket problem detta till synes enkla steg kan rädda dig och hjälpa dig att falla in i de misstag som andra redan har gjort.

Se dessutom till att du lägger till din recension när du köper något så att du kan ge en hjälpande hand till andra onlineköpare och bespara en av dem en del problem. Som man bäddar får man ligga.

betala online

Tekniken har gjort många saker enklare för alla. Vem hade trott att du med en knapptryckning kan köpa en vara som ska levereras nästa dag till din dörr? Underbart, eller hur? Men med den lyxen följer stor risk. När betal- och kreditkort först kom ut var allt du behövde oroa dig för att kortet skulle bli stulet och dina pengar dras från en bankomat, vilket var en bekväm uppfinning. Nuförtiden måste du tyvärr lägga till något annat till din bekymmerslista. Det finns dock alltid sätt att hjälpa dig få fördelarna med teknik och hålla dig långt borta från nackdelarna eller hoten. Allt du behöver göra är att förstå din roll i processen och vad som krävs av dig för att vara säker och skydda dina pengar och din information. Om du är osäker, kontakta din nätbanks supportsystem.

Relaterade Artiklar

Back to top button