Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OnePlus TV Y1S Edge 43-tums recension

Efter lanseringen av U1S smart-TV för ett par månader sedan har OnePlus meddelat en uppdatering av deras Y-serie av TV-apparater med lanseringen av Y1S och Y1S Edge. Båda modellerna finns i 2 storlekar – 32-tums och 43-tums storlekar, och de kommer med en mängd nya premium smarta funktioner. Här är vår recension av OnePlus 43-tums Y1S Edge.

Design och byggkvalitet

Designen på Y1S Edge har uppdaterats med mindre ramar för de övre, högra och vänstra kanterna, och den tjockare bottenramen har nu en metallisk finish. Varumärket är minimalt, med en enda OnePlus-logotyp i mitten av bottenramen. Hela TV:n är gjord av plast, vilket förväntas för en TV i denna prisklass, men det ser inte ut eller känns billigt.

Stativen är också gjorda av plast och gör ett bra jobb med att hålla TV:n upprätt.

Fjärrkontrollen till Y1S Edge är för det mesta samma som U1S TV, dock med en något annorlunda knapplayout. Det finns en ny snabbstartsknapp för Disney+ Hotstar, som har ersatt genvägen Mute. För att stänga av TV:n nu måste användarna dubbeltrycka på volym ned-knappen istället.

Bild- och ljudkvalitet

Y1S Edge finns i två storlekar – en 32-tums och en 43-tums modell. Den mindre 32-tumsmodellen har en upplösning på 1366 x 768 medan den större 43-tumsmodellen har en upplösning på 1920 x 1080. Båda storlekarna använder en LED-bakgrundsbelyst LCD-panel med en uppdateringsfrekvens på 60Hz, men den kommer inte med en 10-bitars panel som den avancerade U1S-modellen. Det finns stöd för HDR10, HDR10+ och HLG, vilket innebär att den kan spela upp HDR-innehåll på YouTube utan problem.

I likhet med U1S stöder OnePlus Y1S Edge också deras Color Space Mapping-teknik som kommer att säkerställa lägre avvikelser vid kartläggning av färger och toner över olika färgrymder. Tillsammans med detta har den också deras Gamma Engine, som inkluderar kantutjämning, brusreducering, dynamisk kontrast och mer.

När jag tittade på 43-tums 1080p-panelen på bekvämt avstånd hade jag en trevlig tittarupplevelse. Det är ganska ljust, detaljerna var bra och kontrastnivåerna var acceptabla. Även om färgerna inte nödvändigtvis poppade ut, är det tillräckligt bra för en budget-TV. Att ha små ramar hjälpte också till med tittarupplevelsen. En annan egenskap hos Y1S Edge är dess TÜV Rheinland-certifiering för låga blått ljusemission, vilket bör bidra till att minska ögontrötthet.

För ljud har Y1S Edge-modellerna ett 2-kanaligt högtalarsystem med 2 enheter, nedåtriktat, med en maximal uteffekt på 24W. Den vanliga Y1S TV:n har däremot ett något svagare 20W högtalarsystem. Alla modeller stöder Dolby Audio-behandling, och genom HDMI ARC-porten kan du ansluta en kompatibel högtalare och njuta av Dolby Audio-innehåll. TV:n kommer också med en optisk ljudport för att ansluta till soundbars eller en AV-receiver.

När det gäller ljudkvalitet blir Y1S Edge ganska högt. Kvaliteten är dock inte speciellt bra. Vid lägre volymer låter mellanfrekvenserna dämpat, och de höga och låga frekvenserna är svaga. Högtalarna låter bättre vid högre volymer, men basen är fortfarande svag. För inbyggda högtalare skulle jag betrakta dem som funktionella, men jag skulle verkligen rekommendera att skaffa en soundbar.

Programvara och funktioner

Det här är ett område där OnePlus har gjort riktiga uppgraderingar jämfört med den tidigare generationens TV-apparater i Y-serien. Y1S Edge kör deras senaste operativsystem OxygenPlay 2.0 som är baserat på Android 11, och det kommer med ett antal trevliga funktioner.

Casting till TV:n har förbättrats med extra stöd för Miracast, tillsammans med DLNA och Chromecast. Miracast blir en allt vanligare funktion, och det är fantastiskt att se OnePlus lägga till det till sina TV-apparater i Y-serien.

OxygenPlay 2.0 fungerar som ett nav för att titta på innehåll på begäran och samlar 17 innehållsleverantörer till en skärm på TV:n. Det finns också dedikerade sektioner för innehållskategorier, som Sports Zone och Live News Zone. En annan höjdpunkt hos Y1S Edge är dess stöd för ALLM (Auto low-latency mode) på HDMI-porten, vilket är bra att ha när du spelar spel på hårdvara som stöds som Xbox Series X, etc.

TV:n kan styras via en smartphone-app, kallad OnePlus Connect 2.0 som finns på App Store. Appen erbjuder en hel del funktioner som navigering, öppna appar, filöverföring, casta, utforska innehåll och ta skärmdumpar. Appen kan till och med ansluta till TV:n utan att behöva Wi-Fi eller dataanslutning, vilket är bekvämt.

Det finns också ett par OnePlus-ekosystemspecifika funktioner, såsom möjligheten att ansluta en OnePlus Watch och sömlös anslutning med OnePlus Buds Pro. Med OnePlus Watch kan du också synkronisera dess sömnspårningsfunktion, där TV:n stängs av automatiskt när klockan upptäcker att användaren har somnat.

Prestanda

Y1S Edge drivs av en MediaTek fyrkärnig processor som består av Cortex A55-kärnor. Tillsammans med detta har den 1 GB RAM och 8 GB internt lagringsutrymme för OS och appar.

Prestandan hos TV:n är tillräckligt snabb för en budget-TV, även om jag observerade ett hak eller stamning i användargränssnittet ibland. OnePlus hävdar att Y1S TV-processor är 30% snabbare än den äldre Y1 TV, och även om det är svårt att mäta, märkte jag att TV:n presterade något bättre i verklig användning. Det gick ganska snabbt att öppna appar, men jag märkte långsammare när jag växlade mellan appar.

Anslutningsmöjligheter

Y1S Edge är den första i TV-serien i Y-serien som har stöd för dual-band Wi-Fi, vilket borde förbättra hastigheten vid streaming av innehåll. Den har även Bluetooth 5.0 inbyggt. Angående portar har den 2 HDMI 2.0-portar (1 med ARC-stöd), 1 AV-kompositingång, 1 RF-anslutningsingång, 1 optisk ljudutgång, 1 RJ45-port och 2 USB 2.0-portar.

Slutsats

Med Y1S Edge har OnePlus tagit med många smarta funktioner från sina TV-apparater i U-serien till ett lägre pris. Tv:ns design är snygg, panelen är bra och fjärrkontrollen kommer nu med en dedikerad Disney+ Hotstar snabbstartsknapp. ALLM-stöd är också ett bra komplement för dem som är intresserade av att använda denna TV för konsolspel.

Konkurrensen i den här prisklassen är dock hård, och jag tycker att priset på OnePlus Y1S Edge är lite för högt. Det finns erbjudanden från Redmi och Xiaomi som erbjuder mycket fler funktioner till liknande priser.

Vid Rs. 27999, det verkliga värdet av Y1S Edge är dess integration med OnePlus ekosystem av produkter. Om du äger flera OnePlus-produkter, skulle jag överväga OnePlus Y1S Edge. Annars möter TV:n hård konkurrens i denna prisklass.

OnePlus TV Y1-serien är tillgänglig från OnePlus.in, Amazon.in och flipkart. OnePlus TV Y1S Edge-serien är tillgänglig i OnePlus Experience Stores och offlinebutiker samt andra detaljhandelspartners över hela Indien, men företaget har bekräftat att den snart kommer att finnas tillgänglig offline.