Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OnePlus Pad recension: Nästan perfekt

Det var ett tag sedan OnePlus gick in i ett nytt marknadssegment. Företaget har stadigt utökat sin portfölj av enheter i Indien, nu allt från TV-apparater, bildskärmar och hörsnäckor. Det nyaste segmentet företaget går in i är Android-surfplattan, och den första enheten att lansera är OnePlus Pad.

Tablettmarknaden i Indien domineras av Apple, Samsung och Lenovo. Har OnePlus gjort en tillräckligt övertygande surfplatta för att svänga kunder över till deras sida? Läs vidare i min recension för att ta reda på det.

Boxens innehåll

  • OnePlus Pad i Halo Green färg
  • 2-stift 100W SuperVOOC laddare
  • USB typ-A till typ-C-kabel
  • Användarmanual och garantikort
Design och hårdvara

OnePlus slog ut den ur parken med designen av OnePlus Pad. Den har en unibody-exteriör helt i metall som ser bra ut och känns premium att ta på. Kanterna är 2,5D böjda, och det resulterar i riktigt bra ergonomi. Platta kanter kan se bättre och mer industriella ut, men böjda kanter känns nästan alltid bättre att hålla i handen. Surfplattan är imponerande elegant, med en tjocklek på bara 6,5 ​​mm och ramarna runt skärmen mäter 6,7 mm, vilket resulterar i ett skärm-till-kroppsförhållande på 88 %. Helst vill du inte ha supertunna ramar i en surfplatta eftersom det skulle bli svårt att hålla surfplattan utan att röra skärmen av misstag, och jag tror att OnePlus fick en perfekt balans.

En annan designaspekt jag verkligen gillar är hur symmetrisk surfplattan ser ut, speciellt bakifrån. Den cirkulära bakre kameramodulen är centrerad och antennlinjerna följer längs kanterna på baksidan. Placeringen av den framåtvända kameran är också designad med surfplattan i liggande läge, vilket är det rätta beslutet enligt mig (jag tittar på dig Apple).

Med surfplattan i liggande läge finns volymreglaget på den övre kanten medan strömknappen finns på vänsterkanten. OnePlus Stylo-pennan kan magnetiskt fästas på den övre kanten, och av denna anledning är kanten platt istället för rund. Det finns fyrhögtalare, två vardera på vänster och höger kant, och USB Type-C-porten finns på höger kant. Slutligen har den nedre kanten stift för att ansluta tangentbordstillbehöret.

Display och ljud

Displayen på OnePlus Pad är ganska unik. Den har en 11,6-tums LCD-skärm som har en upplösning på 2800 x 2000 och en maximal uppdateringsfrekvens på 144Hz. Den kan nå en maximal ljusstyrka på 500 nits och den stöder Dolby Vision. Det unika med skärmen är bildförhållandet som är 7:5. Det är något som jag inte har stött på tidigare, och OnePlus hävdar att det är särskilt användbart när man läser dokument och böcker. Även om jag föredrar att läsa digitala böcker på en Kindle, gillade jag upplevelsen av att läsa böcker på OnePlus Pad. Med surfplattan i stående orientering tillåter det bredare bildförhållandet fler ord per rad, och det är bekvämt.

Själva skärmen är ganska bra överlag. Den blir mycket ljus för inomhusbruk och färgåtergivningen är bra. Inga problem med betraktningsvinklar, och den höga uppdateringsfrekvensen ger en riktigt smidig navigeringsupplevelse.

För ljud har surfplattan en fyrhögtalaruppsättning som är utrustad med deras Omnibearing Sound Field-teknik. Den här tekniken gör det möjligt för surfplattan att justera högtalarnas stereoeffekt baserat på surfplattans orientering, och det fungerar bra. Själva högtalarna låter imponerande, med bra volym och klarhet. OnePlus har trimmat dem väl, och jag skulle inte ha några problem med att titta på TV-program och filmer med de inbyggda högtalarna.

Kamera

För en surfplatta är den främre kameran utan tvekan viktigare än den bakre kameran, eftersom den är mer sannolikt att användas i videosamtal. OnePlus Pad har en 8MP frontkamera som har bra bildkvalitet. Det räcker för videosamtal, och ännu viktigare, det är i rätt position för videosamtal.

Den bakre kameramodulen har en 13 MP-sensor med en blixt precis under den. För en kamera som jag förväntar mig att använda väldigt sällan är kvaliteten tillräckligt bra.

Här är några exempel:

Prestanda

Inuti OnePlus Pad finns en MediaTek Dimensity 9000 SoC ihopkopplad med 8 GB eller 12 GB LPDDR5 RAM. För lagring kommer den med antingen 128 GB eller 256 GB UFS 3.1-lagring, och vår modell kom med den senare.

Det här är en av de få enheter jag känner till som har Dimensity 9000 SoC, och det är ovanligare att en surfplatta har den här styrkretsen. Android-surfplattor är inte kända för att ha kraftfulla processorer, och jag är glad att OnePlus valde att använda Dimensity 9000 för OnePlus Pad.

Som väntat är prestandan fantastisk. Vardagliga sysslor som att titta på media, surfa på webben, svara på e-post etc. allt fungerar superbra och det fungerar till och med bra för spel. Lättare speltitlar har inga problem med maximal FPS och krävande spel som Genshin Impact presterar hyfsat bra.

Med en maximal uppdateringsfrekvens på 144Hz känns skärmen smörig. Däremot märkte jag att det fanns några hakar då och då när jag navigerade på skärmen. Jag tvivlar på att det är problemet med hårdvaran, och mer troligt ett optimeringsproblem med ColorOS.

Jag stötte inte på några problem med värme heller. I Genshin Impact skulle baksidan av surfplattan bli märkbart varm, men när du använder surfplattan normalt förblir den sval.

Programvara, UI och appar

När det kommer till mjukvara så kör OnePlus Pad OxygenOS13.1 som är baserad på Android 13. Till skillnad från Samsungs OneUI är OxygenOS inte särskilt väl optimerat för surfplattor. Med det sagt har OnePlus lagt till ett par snygga små funktioner som lägger till en bra mängd funktionalitet. Det finns svepgester för att snabbt multitaska, och många appar kan visa sidor på två nivåer med katalogen till vänster och innehållet till höger.

Det finns också funktioner som fungerar bra inom OnePlus ekosystem av enheter. Om du till exempel har en 5G-anslutning på en OnePlus-smarttelefon kan du sömlöst dela 5G-anslutningen. Men när denna recension skrevs har OnePlus fortfarande inte lanserat en mjukvaruuppdatering för att aktivera den här funktionen. Den sömlösa anslutningen sträcker sig också till att dela OTP:er, synkronisera urklipp och visa aviseringar.

Biometri

För biometrisk autentisering stöder OnePlus Pad endast Face Unlock med den främre kameran. Även om det är bekvämt att använda, är det inte särskilt säkert, så jag använder det inte så mycket. Tyvärr finns det inget annat sätt för biometrisk autentisering som stöds. Det är förbryllande att OnePlus inte integrerat en fingeravtryckssensor i strömknappen, vilket har varit lösningen för Android-surfplattor från andra märken. Kanske kommer de att lägga till det i nästa version.

För närvarande finns det inget annat enkelt sätt att låsa upp surfplattan, och det är lite irriterande.

Batteri

Batteriet inuti OnePlus Pad är en 9510mAh-cell som räcker en anständig tid på en enda laddning. Med skärmen inställd på 144Hz kunde jag få mellan 7 och 8 timmars skärmtid. Detta uppnåddes när du tittade mycket på Netflix, YouTube, svarade på e-post och surfade på internet. Detta är ganska bra för en surfplatta med dessa specifikationer.

Körsbäret på toppen är 67W snabbladdning, som kan ta surfplattan från 0 % batteri till 100 % på cirka 1 timme och 10 minuter. Nästan ingen annan surfplatta erbjuder denna nivå av snabbladdning, så OnePlus har helt klart en fördel här. Laddaren ingår också i kartongen.

Tillbehör

OnePlus erbjuder två förstapartstillbehör till Pad – OnePlus magnetiska tangentbord och OnePlus Stylo.

Tangentbordet fungerar som ett fodral för Pad och har ett anständigt tangentbord med en liten styrplatta. Jämfört med tangentbordet på skärmen är det mycket lättare att skriva med OnePlus-tangentbordet. Så om du förväntar dig att skriva mycket, skulle jag definitivt överväga att skaffa tangentbordet.

Stylo å andra sidan är en bättre accessoar enligt mig. Att ta anteckningar är mycket lättare och latensen är imponerande låg. Det finns också en dold tryckknapp som möjliggör extra funktionalitet i appar som stöds. I Notes-appen kan du till exempel växla mellan suddgummi och penna med ett enkelt tryck.

Slutsats

För deras första försök med en Android-surfplatta har OnePlus gjort ett imponerande jobb. Surfplattan ser bra ut, har kraftfulla specifikationer och har en unik display. Att titta på media är roligt och du kan vara ganska produktiv med OnePlus Keyboard och Stylo. Dimensity 9000 SoC är bra för att spela Android-spel, och batteriet räcker en bra stund. 67W snabbladdning gör att du också kan få ett par timmars användning på kort tid. Jag önskar det bara

Till ett utgångspris av Rs. 37999, OnePlus Pad är unikt placerad på marknaden för surfplattor. Den underskrider ingångsnivån iPad och är mycket billigare än Samsungs Galaxy Tab S8. Det erbjuder en mycket bättre upplevelse än tabletterna från Realme och Xiaomi, men de är mycket billigare. Om du letar efter en premium Android-surfplatta, men inte vill lägga ut en massa pengar för Samsungs Galaxy Tablet, så är OnePlus Pad ett utmärkt alternativ.

Prissättning och tillgänglighet

OnePlus Pad kostar Rs. 37 999 för 8GB + 128GB-varianten och 12GB + 256GB-varianten kostar Rs. 39 999. OnePlus magnetiska tangentbord kostar Rs. 7 999 och OnePlus Stylo kostar Rs. 4 999.

Den finns tillgänglig från Amazon.inFlipkart, OnePlus onlinebutik och offlinebutiker inklusive OnePlus Experience-butiker och utvalda Reliance- och Croma-butiker.