Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OnePlus Nord 3 5G recension: Funktionsspäckad mellanklasskonkurrent

OnePlus lanserade sin mest förväntade OnePlus Nord 3-smarttelefon i Indien den här veckan. Det är en stor uppgradering från förra årets Nord 2T, eftersom det här är telefonen i sortimentet för att packa MediaTek Dimensity 9000 SoC.

Den kommer med 6,74-tums 1,5K 120Hz AMOLED-skärm, Sony IMX890-sensor och 5000mAh från OnePlus 11R. Specifikationerna ser bra ut på papper, är detta den bästa telefonen under Rs. 35 000? Låt oss dyka in i recensionen för att ta reda på det.

Boxens innehåll

 • OnePlus Nord 3 16GB + 256GB i Tempest Grey
 • 80W SuperVOOC snabbladdare
 • USB Type-C till Type-A-kabel
 • Skyddsfodral
 • SIM Ejector verktyg
 • Användarguide
Display, hårdvara och design

OnePlus Nord 3 5G har en 6,74-tums (2772 x 1240 pixlar) 1,5K platt AMOLED-skärm med 120Hz uppdateringsfrekvens som är adaptiv, så den kan växla till 120Hz/90Hz/60Hz/45Hz/40Hz baserat på innehållet.

Telefonen har 1000 Hz touch samplingsfrekvens och 450 PPI, samma som 11R. Skärmen är ljusstark eftersom den har upp till 1450 nits toppljusstyrka, erbjuder också 8192 olika nivåer av ljusstyrka. Den ger bra färgutskrifter eftersom den har 100 % DCI-P3 färgomfång, och läsbarheten i solljus är också bra. Du kan välja mellan levande, naturliga och professionella skärmfärglägen.

Företaget nämner inte om detta har högfrekvent PWM-dimningsteknik. Telefonen har även HDR 10-stöd, vilket fungerar för YouTube, Netflix och Amazon Prime Video. Du kan aktivera video HDR-boost från skärminställningarna, vilket ökar färgerna när du spelar upp SDR-videor för att få dem att se ut som HDR. Det finns också alternativ för videofärgförstärkning och bildskärpa.

Telefonen har ingen aviserings-LED, men den har en alltid-på-display som visar kontextuell information och aviseringar hela dagen eller enligt schema. Det finns också musikuppspelningsalternativ i den alltid-på-display med Spotify-integrationen, och det finns också Zomato och Swiggy-integration för att visa beställningsdetaljer på din låsskärm.

Telefonen har ultrasmala ramar med 1,46 mm sidoramar och 2,31 mm ultrasmal haka, vilket gör den kompakt att hålla. Den har X-axel linjär vibrationsmotor. Den har Dragontrail-glasskydd, sa företaget.

Telefonen har ett litet hål som rymmer en 16-megapixelkamera. Ovanför displayen finns en hörsnäcka på den övre kanten som fungerar som en sekundär högtalare. Den har en fingeravtrycksläsare på skärmen.

När det gäller knappplaceringarna och portarna finns strömknappen på höger sida tillsammans med varningsreglaget. Volymvipparna är till vänster. Den primära mikrofonen, USB Type-C-porten och högtalargrillen finns på undersidan. Den sekundära mikrofonen och IR-blastern finns på toppen. Telefonen har inget utbyggbart lagringsutrymme.

Tempest Grey-färgen som vi har har en matt texturerad finish som är silkeslen att hålla, så det kan vara halt, så det rekommenderas att använda ett fodral.

Misty Green har en glänsande glasdesign med Corning Gorilla Glass 5-skydd. Telefonen har även IP54-klassificeringar för damm- och stänkbeständighet.

Kamera

Kamerainställning

 • 50 MP bakre kamera med 1/1,56 tum Sony IMX890-sensor, f/1,8 bländare, OIS
 • 8MP 120° ultrabred kamera med f/2.2 bländare
 • 2 MP makrokamera med f/2.4 bländare
 • 16 MP främre kamera med f/2.4 bländare

Kameragränssnittet i OxygenOS 13.1 är bekant. Det finns Pro-läge med RAW-alternativ, Extra HD, Panorma, Macro, Flim, Slo-mo, Time-Lapse och Dual-View-video. Det finns Bokeh Flare-porträttalternativ för foton, och det finns inga filter för video. Den bakre kameran erbjuder 12,5 MP-utgång efter pixelbinning, och de främre kamerabilderna är 16 MP i storlek.

Dagsljusbilder kom ut bra, tack vare 50MP-sensorn, och det dynamiska omfånget är bättre med automatisk HDR. Det finns AI-läge som känner igen olika fotoscener och automatiskt justerar kamerainställningarna för att förstärka färgerna. 2X är bra, men när du zoomar in tappar du detaljer trots att du får upp till 20X zoom. Porträttläget är anständigt och 2MP makrokameran är värdelös, så det rekommenderas att använda 2X med den vanliga kameran.

Svagt ljus är bra med många detaljer och mindre brus. Nattläget är användbart, men det tar några sekunder att bearbeta. Det finns även ett stativläge. Den främre kameran gör också ett bra jobb i dagsljus. Bokeh tar bra med anständig kantdetektering.

Kolla in kameraexemplen

Den kan spela in videor i upp till 4K 60 fps, slow motion 1080p vid 120fps, 720p med upp till 240 fps, och den främre kameran kan spela in 1080p 30fps videor. Ultrabred kamerafotografering och porträttvideoläge och HDR/AI Highlight-video med huvudkameran är begränsade till 1080p 30 fps.

Det finns OIS och EIS som gör ett bra jobb, men EIS är begränsad till 1080p. Det finns ett ultrastabilt läge som är begränsat till 1080p 60fps.

Programvara, UI och appar

Den kör Android 13-baserade OxygenOS 13.1 direkt från förpackningen. Den har Android-säkerhetspatch för juni 2023. Telefonen kommer att få 3 Android-uppdateringar och 4 år av säkerhetsuppdateringar, liknande 11R, vilket är bra. OxygenOS 13 lägger till Aquamorphic design, intuitiv ikonografi, ny kortliknande layout för användargränssnittet, Smart AOD, stora mappar, dynamiska startskärmswidgets och mer.

Förutom den vanliga uppsättningen realme-appar och Google-appar, kommer den med Prime Video, Netflix och Spotify. Det finns också en IR-fjärrapp eftersom den har IR-blaster.

Av 16 GB LPDD5X RAM får du 15,08 GB användbart RAM, och cirka 8 GB RAM är free när standardappar körs i bakgrunden. Den har också DRE eller dynamisk RAM-expansionsfunktion, som använder den inbyggda lagringen som RAM. Detta har upp till 12 GB extra RAM-utbyggnad. Av 256 GB får du cirka 222 GB free lagring. Telefonen använder UFS 3.1-lagring och vi fick sekventiella läshastigheter på 1820,88 MB/s.

Fingeravtryckssensor och ansiktsupplåsning

Den har en fingeravtryckssensor på skärmen som låser upp telefonen snabbt, men den är inte lika snabb som en fysisk fingeravtryckssensor. Du kan lägga till upp till 5 fingeravtryck. Du kan också använda fingeravtrycket för appar lokalt och betalningar i appar. Dessutom kan du ändra fingeravtrycksanimationen och även inaktivera den, och även aktivera snabbstartsalternativet för att starta appar direkt från låsskärmen genom att hålla fingeravtrycket. Telefonen har också ansiktsupplåsningsfunktion.

Musik och multimedia

YouTube Music är standardmusikspelaren. Den har Dolby Atmos som fungerar med headset och har anpassningsbara lägen Smart, Movie, Game och Music. Den har inte stöd för FM-radio. Ljudet genom stereohögtalarna är bra utan distorsion även vid full volym. Ljud via hörlurar är också bra.

Denna har Widevine L1, så att du kan spela upp HD-innehåll på Netflix och andra streamingappar. Den stöder HDR-innehåll på YouTube, Netflix och Prime Video.

Dubbla SIM-kort och anslutningsmöjligheter

OnePlus Nord 3 5G har stöd för n1/n3/n5/n8/n28A/n40/n41/n77/n78 nätverksband i Indien. Den har 4G Wi-Fi och VoLTE, med stöd för Carrier Aggregation på 4G. Andra anslutningsalternativ inkluderar Wi-Fi 6 802.11 ax (2,4GHz + 5GHz), VoWiFi / Wi-Fi-samtalsstöd, Bluetooth 5.3, GPS / GLONASS / Beidou. Den har OTG-stöd och har även NFC-stöd. Går vi vidare är samtalskvaliteten bra och vi stötte inte på några samtalsfall och hörlursvolymen var hög. Google dialer är standard.

OnePlus Nord 3 5Gs kropps-SAR är 0,872 W/Kg och huvud-SAR är 1,13/Kg, vilket är långt under gränsen på 1,6 W/kg (över 1 g) i Indien.

Prestanda och benchmarks

Detta är den första telefonen i prisklassen som använder MediaTek Dimensity 9000 SoC i Indien. Den har 1 x ARM Cortex-X2 CPU klockad till 3,05 GHz, 3 x Cortex-A710 CPU klockad till 2,85 GHz och de 4 x Cortex-A510 CPU-kärnorna är klockade till 1,8 GHz. Det finns en Mali-G710 10-kärnig GPU, och telefonen har upp till 16 GB LPDDR5X RAM, vilket är en första i segmentet.

Telefonen har en 4129 mm² stor ångkammare och företaget säger att den har använt material som koppar och grafit för att hålla telefonen sval. Prestandan är jämn utan några fördröjningar, och den erbjuder även smidig spelprestanda även i de flesta grafikintensiva spel, men det var en liten stamning i Genshin Impact även om fps var stabilt. Detta kan åtgärdas i en uppdatering.

När du spelar grafikintensiva spel som COD, BGMI och Genshin Impact blir det lite hett. Den nådde maximalt 41,8º i våra tester inomhus i Wi-Fi, vilket är bra, men detta kan variera utomhus i 4G eller 5G.

Som sagt, kolla in några syntetiska benchmarkpoäng nedan.

Som du kan se är den bättre än OnePlus 11R i AnTuTu, och är nästan likadan i Geekbench 5 benchmark.

Batteri-liv

När det gäller batteritiden har telefonen ett 5000mAh (typiskt) inbyggt batteri, jämfört med 4500mAh i Nord 2 och 2T. Det räckte mer än en dag med blandad Wi-Fi- och 5G-användning och dubbla SIM-kort. Jag fick ungefär 5 timmars skärm i tid med över en dags användning på Wi-Fi och i 120Hz. Eftersom telefonen har stöd för 80W SuperVOOC Charge, samma som Nord 2T. Den kan ladda upp till 50 % på cirka 13 minuter och upp till 100 % på cirka en halvtimme med den medföljande 80W-laddaren.

Det finns ett nytt batterihälsoalternativ som visar batterikapaciteten. Det finns 15 temperatursensorer och ett skräddarsytt laddningschip, så det utlovar 1 600 fulla laddningscykler från telefonen, vilket motsvarar full laddning och full urladdning av OnePlus Nord 3 5G varje dag i fyra år.

Slutsats

Till ett utgångspris av Rs. 33 999 för 8GB + 128GB är OnePlus Nord 3 5G en värdig efterträdare till Nord 2 / 2T. Det finns en ökning i pris jämfört med de äldre modellerna, men för det här priset tickar det nästan alla rutorna och ger de flesta toppfunktionerna som finns tillgängliga i OnePlus 11R till en billigare kostnad.

Alternativ

iQOO Neo 7Pro är den direkta konkurrenten som erbjuder Snapdragon 8+ Gen 1 SoC till Rs. 1000 fler erbjuder en bättre spelupplevelse. Du kan spendera mer och få OnePlus 11R, om du behöver Snapdragon 8+ Gen 1 SoC och en lite snabbare laddning.

Prissättning och tillgänglighet

OnePlus Nord 3 kostar Rs. 33 999 för versionen med 8 GB RAM + 128 GB lagring och versionen med 16 GB RAM + 256 GB kostar Rs. 37 999. Den kommer att finnas tillgänglig från kl Amazon.in, OnePlus onlinebutiker, offlinebutiker från och med den 15 juli. Det finns en Rs. 1 000 omedelbar bankrabatt.

Fördelar

 • 120Hz AMOLED-skärm är lysande
 • Jämn prestanda
 • Huvudkameran är bra
 • Bra konstruktion och IP54-klassificering
 • Bra batteritid med snabb laddning

Nackdelar

 • Genomsnittliga ultravida och makrokameror