Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Omsorg för äldre: iOS 4.1 Speed ​​Boost på iPhone 3G


Introduktion

Innan jag dyker in i siffrorna, låt oss prata kort om vad som gör iPhone 3G (och 2G) fundamentalt annorlunda från 3GS. iPhone 3G, liksom 2G, är baserad på en 412 MHz ARM11-familj Samsung SoC som implementerar ARMv6-instruktionsuppsättningen. Den har 128 MB LPDDR1. Däremot använder iPhone 3GS en 600 MHz ARM Cortex-A8-familj SoC som kör ARMv7-instruktionsuppsättningen och packar 256 MB LPDDR1. iPhone 4 kör på liknande sätt ARMv7-kod.

På grund av de två plattformarna som kör olika instruktionsuppsättningar är deras underliggande iOS-kärnor helt olika, även om ARMv6 är en delmängd av ARMv7. Med all sannolikhet omfamnar Apple ARMv7 för hastighetsökningar på 3GS och 4, och måste därför behålla en separat kärna för ARMv6. Det gällde med iOS 3.x och gäller på samma sätt med iOS 4.x.

Av någon anledning verkar det som om kärnan för ARMv6-enheter som iPhone 3G inte var riktigt så optimerad som de kunde ha varit. Som ett resultat var prestanda på iOS 4 med iPhone 3G trög.


Hastighetstestning av plattformarna

Även när jag stod i kö för iPhone 4 noterade många iPhone 3G-användare som jag pratade med en dramatisk nedgång. När jag använde en, blev jag förvånad över hur tröga saker som att till och med hoppa in och ut ur meddelandeprogrammet var. Vid den tiden var jag inte säker på hur mycket av detta som skulle tillskrivas att iPhone 3G bara var en äldre enhet, eller iOS 4.0-uppdateringen.

iPhone 3G-användare frågar inte mycket, de vill bara ha tillbaka den ursprungliga hastigheten och känsligheten för sina enheter. För dessa tester lånade jag en väns iPhone 3G och körde igenom en mängd tester på iOS 3.1.3, iOS 4.0.2 och iOS 4.1 GM som ska släppas den 8 september. Jag körde också tester på en iPhone 3GS som kör 4.1 GM, även om jag har uteslutit resultat i två tabeller eftersom siffrorna förstör det dynamiska omfånget på graferna för att se förändringar på iPhone 3G.iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4

Observera att det är enkelt att nedgradera iPhone 3G eftersom Apple inte tvingar fram SHSH-blobbar på den. Om du kan ta bilden från valfritt antal genomtänkta arkiv online, kan du återställa och nedgradera med den. Du kan fastna i återställningsläget i slutet – men för det, använd helt enkelt RecBoot.


Webbläsartestning

För alla dessa tester använde jag en helt fräsch, helt ny restaureringsbild utan andra installerade applikationer och ansluten till mitt trådlösa 802.11n-nätverk. Jag kör tester tre gånger och i genomsnitt, och kastar ut alla extremvärden. Observera att det är viktigt att starta från en nyinstallation på iOS eftersom plattformen sparar en skärmdump när den stängs, och omedelbart öppnar den vid omstart så att successiva lanseringar känns snabbare.

Vårt första test är SunSpider JavaScript-riktmärket:

Föga överraskande slår iPhone 3G på 4.0.2 och 4.1 3.1.2. Jag säger inte förvånande eftersom iOS 4.x ger en ny version av WebKit med snabbare JavaScript-motor. Detta är faktiskt det enda stället där 4.0.2-uppdateringen hjälpte iPhone 3G. Observera att iPhone 3GS kör detta test nästan 3 gånger snabbare och tar 14707,8 ms.

Nästa upp är Browsermark, som spottar ut en totalpoäng som är representativ för den övergripande känsligheten för surfning. Det finns en del JavaScript, en del analys, en del rendering – det syftar till att vara ett allmänt hastighetsriktmärke.

Detta är mer i linje med vad folk har rapporterat med iPhone 3G, även om det inte är riktigt lika uttalat. iOS 3.1.2 får högre poäng än 4.0.2, men 4.1 minskar gapet något. Det är fortfarande inte riktigt där, men har förbättrats.

Ett liknande test är att se hur snabbt Safari roterar från liggande till stående. På iOS 4.0.2 är det mätbart långsammare än 3.1.3, men hur går det med 4.1? Här startar vi klockan rätt när vi roterar, och stoppar så fort sidan har renderats helt – du kan se när texten går från luddig till skarp när Safari har renderat sidan helt i den nya orienteringen.

Här kommer iOS 4.1 oss nära hur smart 3.1.2 var men förblir bara lite långsammare.