Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Oktober 1998 – Super7 3D-videoacceleratorjämförelse

Åtta olika styrkretsar, 4 tester, 3 upplösningar, 2 processorer, 1 vinnare…
…allt på ett Socket-7-moderkort

“Ut med det gamla och in med det nya, det är denna vårstädningsattityd som driver de marknader som vi så noggrant granskar under varje minut av vår hängivna hobbytid. När vi hänvisar till de nyaste bilarna, de senaste modetrenderna eller till och med de mest populärmusik, att skiljas från det gamla och gå mot det nyas värld är relativt enkelt och smärtfritt (såvida du inte har det där paret 70-talsstrumpor som du bara inte kan förmå dig att bli av med). Tyvärr har många många av oss är välsignade med en hobby som inte bara förändras i en takt knappt snabbare än marknaden kan hantera, utan samtidigt en hobby vars underhållskostnader förbjuder den tanklösa processen med försök och misstag när det kommer till vilka delar som ska läggas till din samling.

Hobbyn i fråga är ingen mindre än den som förknippas med att vara en PC-hårdvaruentusiast. Även om titeln i sig verkar tillräckligt bra för att kvalificera sig som ett tidigare arbetsgivarinlägg på en jobbansökan, måste en hårdvaruentusiast vanligtvis inse fakta och uttala frasen “ut med det gamla och in med det nya” då och då; och när den tiden kommer är plånboken den första som lider. När vi tittar på det nya glömmer vi vanligtvis skillnaderna mellan det nya och det gamla, och eftersom budgeten för den genomsnittliga hårdvaruentusiasten inte inkluderar kostnaden för varje enskild produkt på marknaden, en sammanfattning av alla produkter fram till nuvarande generation är nödvändig för att hålla kontakten med det förflutna samtidigt som man koncentrerar sig på nuet.

I det här specifika fallet har en av de snabbast utvecklande fraktionerna av PC-hårdvara, Videoacceleratorer, blivit ämnet för mycket diskussion bland både entusiaster och tillfälliga användare. Vilket kort är bäst för mig? Vilka är de verkliga skillnaderna mellan alla nästa generations chipset? Och den vanligaste frågan, vilken typ av prestandaförbättringar kan jag förvänta mig jämfört med mitt nuvarande grafikkort?”

…och så började AnandTechs videoacceleratorjämförelse från oktober 1998, eftersom de bästa av de bästa såväl som de tidigare mästarna var redo att gå head to head i Slot-1-världen Pentium II och Celeron. Tyvärr växer inte pengar på träd, och inte alla av oss har råd med avancerade Pentium II-system, det lågkostnadsalternativet? Nej, inte den cachelösa Celeron eller överklockarens dröm, Celeron A, snarare den sedan länge bortglömda, Socket-7-plattformen. Om nVidia, 3Dfx, S3 och Matrox är allt de verkligen påstår sig vara, borde de kunna lyckas i vilken situation som helst, eller hur? Fel.

Som du snart ska ta reda på är branschens jättar på väg att få en dos av verklighet i tre dimensioner när AnandTech utforskar det förflutna, nuet och framtiden för 3D-spel på Socket-7-system. Utan vidare, låt oss börja med en liten uppfräschning av områdena för att bedöma en videoaccelerator…