Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OCZ:s Vertex Limited Edition Review & SSD State of the Union

Tillbaka i december förhandsgranskade jag OCZ:s Vertex 2 Pro, den första enheten jag hade testat för att använda SandForces SF-1500-kontroller. Som du kanske minns fungerar styrenheten på ett radikalt sätt – genom att minska mängden data som skrivs för att flasha förbättrar den prestanda och livslängd, på bekostnad av komplexitet för styrenhet/firmware. Inte en dålig kompromiss för ett företag som försöker sälja dyra SSD-kontroller till dig. Om du vill veta mer om hur det fungerar, föreslår jag att du konsulterar min Vertex 2 Pro Preview. Om du vill veta hur SSD fungerar, ta en titt på SSD Relapse.

VILA I FRID…

Enheten gjorde en imponerande visning och överträffade lätt alla andra MLC SSD jag någonsin testat. Tyvärr var det hårdvara förutsläppt, utan känt pris och inget fastställt releasedatum. För att inte tala om att företaget som tillverkade kontrollern skickade till stor del oprövad teknik med en okänd mängd tillförlitlighets-/valideringstestning.

Sedan dess har två saker hänt.

Först dog mitt SandForce SF-1500 pre-release-prov direkt på mig. Ingen varning, inga fel, bara inga data. Det tog bara ett par veckor av verklig användning för att få det att hända, men det är därför jag inledde förhandsvisningen med följande:

“I slutändan faller uppgiften att sätta dessa enheter på prov på er allas huvuden – de tidiga användare. Det är först efter att vi tillsammans har satt dessa enheter genom hundratals och tusentals timmars användning i verkligheten som vi kan avgöra om de är svampvärda eller inte. Till och med Intel lyckades skruva ihop två firmware-releaser och de gör mer intern validering än något företag jag någonsin har arbetat med. Buggarna dök förstås aldrig upp i mina tester, utan bara i fält i händerna på betalande kunder. Jag hatar att det måste vara så, men vi lever i vilda västern av solid state-lagring. Det kommer att ta ett tag innan du kan omfamna någon ny produkt med tillförsikt.

Och det blir bara mer komplicerat från och med nu. De gamla JMicron-dreven var lätta att kasta åt sidan. De betedde sig som idioter när man försökte använda dem. Nu visar sig den verkliga skillnaden mellan SSD:er efter månader eller år av användning.”

Och för det andra, OCZ Vertex 2 Pro som produkt har burkats. Inte på grund av problemet som ledde till att min enhet i förtid dör, utan för att SF-1500-kontrollern bara är för dyr. Jag visste att det skulle bli dyrt när jag skrev artikeln, men tydligen trodde OCZ att det kunde sänka priset när det skickades. Det behöver inte sägas att det inte hände.

Istället för Vertex 2 Pro kommer OCZ att leverera den vanliga Vertex 2 baserad på SandForces långsammare SF-1200-kontroller. Denna SSD kommer att ha en prislapp som liknar dagens Vertex-enheter, men förhoppningsvis ge bättre prestanda. För företagskunder kommer OCZ att leverera Vertex 2 EX baserad på SF-1500 med SLC-blixt och en enorm, kvartalsvis budgettömmande prislapp (som återstår att fastställa). Konsument MLC SF-1500-baserade Vertex 2 Pro är borta för alltid.

Här kommer Vertex Limited Edition in:

Trots sitt namn är Vertex Limited Edition en MLC SandForce SF-1500 SSD (tekniskt sett är det en SF-1200/SF-1500 hybrid som Vertex 2 Pro, men det är en separat fråga helt). Det är i princip Vertex 2 Pro med en stor varning – det finns bara ett begränsat antal av dessa enheter som tillverkas – 5 000 för att vara exakt. När de alla är borta är det allt.

Min Vertex LE är serienummer 1. Ebay, här kommer jag!

OCZ fick tydligen en sweetheart-deal på ett tidigt parti SF-1500. Detta är samma kontroller från Vertex 2 Pro i december, men med uppdaterad firmware (RC1). Dessa är de första enheterna som levereras med RC1 av SF-1500 firmware och kommer förmodligen inte att dö på dig efter ett par veckor. Även om jag har hört att de kanske inte är företagsvärda, är de tydligen lämpliga för skrivbordsanvändning. OCZ har sagt att det i sina interna tester inte har förekommit några fall av en murad Vertex LE. Detsamma gällde inte under Vertex 2 Pro-testperioden. Nu kommer problemet här.

OCZ Vertex Limited Edition. Det är en SandForce SF-1500-kontroller under den där OCZ-logotypen i mitten.

Jag fick bokstavligen min bil för 24 timmar sedan. Precis som sin förfader kommer den här saken att gå igenom vridaren under de kommande veckorna och månaderna. Hur lång tid det än tar att se till att den är värd dina pengar. Problemet är att dessa enheter är begränsade i kvantitet, chansen är stor att de alla kommer att vara borta när jag kommer på om de är värda en lysande rekommendation eller inte.

Det som gör Limited Edition så speciell är att på grund av OCZ:s fantastiska prissättning på SF-1500 kommer 100GB Vertex LE att sälja för $399 ($829 för 200GB-versionen) – ungefär samma pris som en 128GB Indilinx-baserad Vertex-enhet. Och om du undrar, ja, den presterar identiskt med Vertex 2 Pro som jag förhandsvisade förra året:

OCZ Vertex LE 100GB OCZ Vertex 2 Pro 100GB
4KB slumpmässig skrivning 51,2 MB/s 50,9 MB/s
2MB sekventiell skrivning 252,7 MB/s 252,0 MB/s
4KB slumpmässig läsning 52,0 MB/s 51,3 MB/s
2MB sekventiell läsning 265,3 MB/s 265,3 MB/s
PCMark Vantage totalt 16827 16767
PCMark Vantage HDD 39288 39970
AT Bänk – Lätt 884 IOPS 890 IOPS
AT Bench – Tung 701 IOPS 705 IOPS
AT Bench – Spel 319 IOPS 319 IOPS

För ungefär samma pris per GB som du skulle betala för en Intel X25-M G2, får du en mycket snabbare enhet. Det enda problemet är att dess tillförlitlighet är obevisad. För att lugna din rädsla säljer OCZ Vertex LE med 3 års garanti.

Utom för oförutsedda problem kommer enheterna att börja säljas nästa vecka. Riskabla affärer.

Jag bör notera att vi har sett leverantörer bli ganska opportunistiska med heta SSD-enheter i begränsade mängder tidigare. Det finns alltid en chans att dessa Vertex LEs kommer att sälja för mer än deras MSRP.

Den fiffiga OCZ Toolbox som jag visade i min Vertex 2 Pro-förhandsvisning fungerar för närvarande inte med Vertex LE. Applikationen letar efter SandForce i styrenhetens ID, som saknas i dessa omärkta SF-1500-kontroller som SandForce laddade ur. När enheterna skickas borde det finnas en anpassad version av OCZ Toolbox redo. TRIM stöds och fungerar perfekt under Windows 7.

Till skillnad från Vertex 2 Pro-exemplet jag testade, har Vertex LE inte den ogudaktigt dyra kondensatorn på sitt PCB. Som jag nämnde tidigare är dessa inte designade för att gå in i servrar och därför kommer supercapen inte att missas. Prestanda på enheten är bra och jag har inte haft några problem hittills i mina tester, men det är en lång väg framför mig.

RC1 firmware är helt ny för mig. Jag kommer att sätta farten igenom, men med tanke på att enheterna kommer att börja säljas nästa vecka bestämde jag mig för att dela med mig av mina första tankar idag istället för att vänta.