Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

OCZ:s snabbaste SSD, IBIS- och HSDL-gränssnittet granskat

Ta praktiskt taget vilken modern SSD som helst och mät hur lång tid det tar att starta en enskild applikation. Du kommer vanligtvis att märka en stor fördel gentemot en hårddisk, men du kommer sällan att hitta någon skillnad mellan två olika SSD:er. Dagens datoranvändningsmodeller kan inte betona den prestanda som avancerade SSD:er kan leverera. Det som skiljer en enhet från en annan är verkligen prestanda i tunga multitasking-scenarier eller korta skurar av tung IO. Så småningom kommer detta att förändras när SSD-installationsbasen ökar och utvecklare kan använda den extra IO-prestandan för att aktivera nya applikationer.

På företagsmarknaden finns dock redan arbetsbördan. Ju snabbare SSD, desto fler användare kan du kasta på en enda server eller SAN. Det finns faktiskt inga gränser för den IO-prestanda som behövs på marknaden för avancerade arbetsstationer och servrar.

Dessa marknader är vana vid att kasta tiotals om inte hundratals fysiska diskar mot ett problem. Till och med vår kommande serveruppgradering använder inte mindre än femtio två SSD-enheter över hela vårt nätverk, och vi är små bönor i det stora hela.

Sugen på prestanda är så stor att många företagskunder tycker att gränserna för SATA är oacceptabla. Medan vi går över till 6 Gbps SATA/SAS, är det inte tillräckligt för många företags arbetsbelastningar. Som svar på samtalet har många tillverkare designat PCIe-baserade SSD:er som gör bort SATA som ett slutgiltigt enhetsgränssnitt. Designen kan vara så enkla som ett gäng SATA-baserade enheter parade med en PCIe RAID-kontroller på ett enda kort, till inbyggda PCIe-kontroller.OCZ RevoDrive, två SF-1200-kontroller i RAID på ett PCIe-kort

OCZ har lekt på denna marknad ett tag. zDrive tog fyra Indilinx-kontroller och placerade dem bakom en RAID-kontroller på ett PCIe-kort. Den nyare RevoDrive tog två SandForce-kontroller och gjorde detsamma. RevoDrive 2 fördubblar antalet kontroller till fyra.

Tidigare i år meddelade OCZ sin avsikt att lansera ett nytt höghastighets SSD-gränssnitt på marknaden. Frustrerad över den långsamma utvecklingen av SATA-gränssnittshastigheter ville OCZ introducera ett gränssnitt som skulle möjliggöra större prestandaskalning idag. OCZs nya gränssnitt, kallat High Speed ​​Data Link (HSDL), levererar 2 – 4 GB/s (det stämmer, gigabyte) av sammanlagd bandbredd till en enda SSD. Det är en helt absurd mängd bandbredd, definitivt mer än en enskild styrenhet kan mata idag – vilket är anledningen till att den första SSD-enheten som stöder den kommer att vara en enhet med flera kontroller med intern RAID.


Istället för att förlita sig på en SATA-kontroller på ditt moderkort har HSDL SSD-enheter en 4-filig PCIe SATA-kontroller på själva enheten. HSDL är i huvudsak en PCIe-kabelstandard som använder en standard SAS-kabel för att bära 4 PCIe-banor mellan en SSD och ditt moderkort. På systemsidan behöver du bara ett dumt kort med lite logik för att ta tag i kabeln och fläkta ut signalerna till en PCIe-plats.


Den första SSD som använder HSDL är OCZ IBIS. Som den andliga efterföljaren till Colossus, innehåller IBIS fyra SandForce SF-1200-kontroller i ett enda 3,5-tums chassi. De fyra kontrollerna sitter bakom en intern Silicon Image 3124 RAID-kontroller. Det här är samma styrenhet som används i RevoDrive, som är en PCI-X-styrenhet, utvald för att spara kostnader. De 1 GB/s bandbredd du får från PCI-X-kontrollern dirigeras till en Pericom PCIe x4-switch. De fyra PCIe-banorna som härrör från switchen skickas över HSDL-kabeln till det mottagande kortet på moderkortet. Signalen grips sedan av ett chip på kortet och skickas vidare till PCIe-bussen. Minus kabeln är detta i princip en RevoDrive inuti ett aluminiumhölje. Det är en inte särskilt elegant lösning som fungerar, men den verkliga överklagandet skulle vara kontrollertillverkare och leverantörer som designar inbyggda PCIe-till-HSDL-kontroller.


OCZ lanserar också ett 4-ports HSDL-kort med en RAID-kontroller ombord ($69 MSRP). Du kommer att kunna raida fyra IBIS-enheter tillsammans på ett PCIe x16-kort för en helt löjlig mängd bandbredd. Den uppnåbara bandbredden beror i slutändan på styrenheten och designen som används på 4-portskortet. Jag försöker fortfarande lägga vantarna på en för att ta reda på det själv.