Oanvända Atavistic tangentbordstangenter, vad är de och vad är de till för?

0 Shares

Ett av problemen som finns i PC:n jämfört med andra plattformar är oförmågan att lämna det förflutna med ursäkten för maximal kompatibilitet, vilket leder till dragteknologier som ingen använder på flera år, såsom en serie nycklar, som borde ha försvann, men de finns kvar.

Vad är atavistiska nycklar?

teclado mecánico

Om vi ​​var tvungna att designa ett tangentbord från grunden efter användningsnivån för tangenterna på det, skulle vi märka att en stor del av dem inte skulle vara med eftersom de inte används alls i de flesta fall idag. i dag.

Dessa nycklar är vad vi kallar atavistiska nycklar eller outnyttjade nycklar, de ingick i datorer från början och fortsätter till denna dag, vilket leder många av oss till frågan: vad är anledningen till att de fortfarande finns där? De flesta tangentbordskommandon görs med hjälp av kombinationer med CTRL- och ALT-tangenterna, och de flesta atavistiska tangenter används knappt eller deras funktion är redan duplicerad med tangentbordskombinationer.

Många av de kompakta tangentborden innehåller inte de flesta av dessa tangenter eftersom de är helt oanvändbara när de inte används, men de flesta inkluderar dem på grund av den befintliga vurmen i PC:n att lämna gammal teknik för kompatibilitet. Vem kommer inte ihåg de moderkorten som kombinerade PS/2-, parallell- och RS-232-portar med USB eller de datorerna med en mängd ISA och PCI?

Funktionstangenter

Comandos teclas fungerar WordPress

De första tangenterna som vi vanligtvis inte använder är funktionstangenterna, som går från F1 till F12, i allmänhet är funktionen för de olika tangenterna inte fast och beror på det sammanhang vi befinner oss i. Till exempel låter F2-tangenten med en vald mapp eller fil oss ändra namnet, men i andra fall kan det vara helt värdelöst och göra ingenting. Vi kan också prata om F3-tangenten som används för att söka efter text i vissa applikationer och ingenting i andra, F4 används tillsammans med ALT för att stänga ett fönster, F5 för att uppdatera en webb, etc.

Funktionsnycklar användes flitigt på 80-talet i PC-applikationer där musen inte var en vanlig kringutrustning att använda. För att utföra vissa åtgärder med nämnda ordbehandlare användes alltså inte musen, utan funktionstangenterna. Dess rival Microsoft Word från den första versionen var tänkt för musen och i användningen av rullgardinsmenyer.

Den naturliga utvecklingen av dessa atavistiska nycklar är inte undertryckandet av dem, utan en minskning till ett fåtal, problemet är att detta skulle innebära att många skulle behöva lära sig hur de används igen. Fast om vi tänker efter så är det den orörligheten som gör att dessa nycklar fortsätter att inkluderas av en minoritet som använder dem vid specifika tidpunkter och varför ingen har satt sig ner eller kommer att sätta sig ner för att skapa en ny konvention om funktionstangenterna.

Print Screen, Scroll Lock och Inter

Teclás atávicas

Längre till höger på standardtangentbordet har vi tangenterna Print Screen / Pet Sys, Scroll och Inter, vars användbarhet har gått förlorad i början av PC-tiden. Utskriftsskärmen key föddes från det faktum att de första datorerna hade grafikkort med skrivarutgång och när vi tryckte på den knappen matades det som sågs på skärmen ut direkt av skrivaren. De PetSis funktionen för samma tangent var CTRL + ALT + DEL vid den tiden. Om datorn blockerade den med den nyckeln gjordes en begäran av systemet som återupprättade systemet, med uppkomsten av mer komplexa operativsystem försvann detta verktyg.

När det gäller Låsnyckel. Skrolla är inte en atavistisk nyckel eftersom det finns program som Excel som använder den idag. dess nytta? Ursprungligen användes den för att blockera användningen av markören från att visas vid utskrift. Senare användes det för att flytta mellan flera sidor och idag sker det som funktionstangenterna, det används bara i vissa program.

För att avsluta i den övre raden har vi Inter nyckel som användes för att helt avbryta åtgärden av ett program. Denna nyckel bör inte förväxlas med Pet Sis-nyckeln, eftersom det den inte gör är en begäran till systemet utan snarare ett stopp i utförandet. Om den kombinerades med Alt-tangenten orsakade den en stängning. Det är en nyckel som implementerades vid en tidpunkt då datorer bara kunde köra ett program samtidigt eftersom deras operativsystem var en enda uppgift.

Atavistiska tangenter för att bläddra igenom text

teclas atávicas desplazamiento

De nästa sex tangenterna är under de tre föregående och ovanför markörtangenterna på ett standardtangentbord. De har att göra med att navigera i en text och används än idag i applikationer, även om de flesta inte använder dem.

Den första är Föra in tangent, vilket indikerar att allt vi skriver på skärmen från och med den tiden ersätter det som har skrivits på samma plats. Eftersom det inte är bekvämt att skriva i det här läget används det lite för att säga nästan ingenting. De Hem -tangenten placerar markören i början av den aktuella teckenraden och Slutet i slutet av det. Pag Down är används för att gå vidare till nästa sida och Pag Up till den föregående. Förstå sida som skärm, eftersom en sida i de första datorerna inte motsvarade ett pappersark utan mot det som sågs på skärmen.

Precis som med de ovannämnda tangenterna, motsvarar dessa sättet att navigera i program innan massanvändningen av det grafiska tangentbordet och musgränssnittet på PC:n, som började med lanseringen av Windows 3.0 i början av 90-talet och fortsätter till denna dag.

Alla har stått sig genom tiderna och har blivit atavistiska nycklar som bara används av en minoritet, det överraskande är att de fortfarande tas i beaktande. Lyckligtvis är de på vissa tangentbord tilldelade som alternativa värden till funktionstangenterna, men inte på andra.

Den numeriska knappsatsen kan också försvinna

Teclado numérico

Även om det kan verka förvånande för många, kan det numeriska tangentbordet ha sina dagar räknade men inte för att det är en dubblering av nycklar, eftersom det har sin användbarhet när man åberopar vissa tecken, utan för att vi lever i en tid då mångfalden är den mest viktigt och en del av det kommer med tillgänglighet.

Om du är vänsterhänt kommer du att upptäcka att det numeriska tangentbordet till höger är obekvämt för dig, det är också ett hinder när det kommer till att bygga tangentbord för kompakta och mycket bärbara system. Så generellt sett kan den här delen av tangentbordet försvinna helt med tiden bara för att den anses olämplig för en del av befolkningen.

Vi kan inte heller glömma och avsluta påverkan på miljön genom att tillverka miljontals atavistiska nycklar som ingen kommer att använda i livet.

0 Shares