Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Nytt avtal mellan Sony Music och NetEase stör Tencents grepp om kinesisk musik

En mer rättvis affär för musikindustrin i Kina? Tencent förlorar exklusivt licensavtal med Sony Music när NetEase Cloud Music och Sony skriver på ett nytt distributionsavtal.

NetEase Cloud Music och Sony Music Entertainment har ingått ett nytt avtal om direkt digital distribution. Enligt avtalet kommer musik från Sony-katalogen att göras tillgänglig för NetEase-användare i Kina.

NetEase Cloud Music, en ReverbNation-partner, är en interaktiv musiktjänst och ett av de “3 stora” företagen inom kinesisk musikströmning. Det nya arrangemanget är anmärkningsvärt eftersom Tencent Music Entertainment, som leder streamingmarknaden i Kina, tidigare haft ett exklusivt avtal med Sony Music. Medan Sony nyligen förlängde sitt digitala distributionsavtal med Tencent, innebär avtalet med NetEase att Tencent har förlorat sitt sista stora exklusiva licensavtal.

Tillsynsmyndigheter har under tiden undersökt marknadsdominansen för Tencents musikdivision i Kina, inklusive granskning av dess exklusiva katalogavtal med stora bolag som var nyckeln till företagets snabba uppgång över sina konkurrenter. Tencent hade redan förlorat sina exklusiva avtal med Universal Music och Warner Music, som den kinesiska musikjätten hade betalat stora avgifter för att underhålla.

NetEase Cloud Music är en av de mest populära underhållningsapparna för Gen Z-musikfans i Kina. NetEases musikavdelning, som lanserades 2013, har nu över 800 miljoner användare; en publik som musiker och producenter som vill släppa musik kan nå genom att distribuera sin musik via ReverbNation.

Ding Bo, Vice President för NetEase Cloud Music, sa: “Med tillgång till SME:s rika katalog av toppartister över hela världen är vi glada över att kunna erbjuda mer unikt och inflytelserik musikinnehåll för vår publiks olika smaker. Partnerskapet kommer att berika och liva upp vårt redan stora och växande bibliotek av kvalitetsmusik och driva Kinas onlinemusikekosystem framåt.”

NetEases avtal med Sony Music kommer att se samarbete inom musikdistribution och streaming men även onlinekaraoke och musikvloggar. Affären låter NetEase bredda sitt musikutbud som redan inkluderar kända artister i Kina som Karen Mok och Eric Chou.