Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Nya PowerBooks tillkännagav – ingen G5

Det ser ut som Apple har uppdaterat sin PowerBook-linje och det nämns inget om en mobil G5. Oavsett, ur prestandasynpunkt är förbättringarna ganska anständiga – den långsammaste processorn som erbjuds är en 1,5 GHz G4, samma CPU som jag använde i min PowerBook-recension; som ersätter 1,5 GHz G4 på de högre modellerna är en 1,67 GHz G4.

Alla PowerBook-datorer kommer nu med 512 MB minnesstandard – så deras out-of-box-prestanda borde vara mycket mer acceptabelt än tidigare. Apple har också sänkt priset på sina PowerBooks, med 12″ som börjar på $1499, 15″ börjar på $1999 och 17″ börjar på $2699. Med en student/lärarrabatt som sänker priserna till $1399, $1799 respektive $2399 .

Tillgängligt som tillval (och standard på 17″ PB) är en 128MB ATI Mobility Radeon 9700. Det extra videominnet är användbart för Exposé men vad som är ännu mer intressant är det faktum att 128MB-modellen har en DVI-utgång med dubbla länkar, dvs. den kan driva den nya 30″ Cinema Display.

De nya PowerBooks lägger också till en 8X SuperDrive (DVD-R/DVD-RW/DVD+R/DVD+RW/CD-RW-brännare) och Bluetooth 2.0-stöd. Andra funktioner inkluderar en ny styrplatta som har inbyggt rullningsstöd samt Apples “Sudden Motion Sensor” som automatiskt parkerar hårddiskens huvuden i händelse av ett fall (IBM introducerade en liknande teknik för något år sedan).

Prestandan hos de nya PowerBook-datorerna borde förbättras mycket jämfört med de äldre tack vare mer minne, snabbare processorer samt deras nya 5400RPM hårddiskar. Jag skulle gissa att favoritplatsen för de nya PowerBooks skulle vara standardkonfigurationen på 1,5 GHz/512 MB. Kom ihåg att 1,67 GHz-modellerna endast erbjuder en 11% ökning av klockhastigheten och i bästa fall får du 50% skalning, vilket innebär en 5 – 6% ökning i prestanda på grund av CPU. Mer än något annat erbjuder den nya PowerBook-linjen en värdeförbättring jämfört med föregående generation som var i behov av en uppdatering.

Förhoppningsvis innebär det faktum att alla nya PowerBooks kommer med 512 MB standard att nästa versioner av alla Apples datorer kommer att använda minst 512 MB minne. Problemet är att jag inte ser att iMac, Power Mac eller mini uppdateras åtminstone förrän Tigers release (och även då inte alla samtidigt).

Det ser ut som att de nya PowerBook-datorerna är redo att användas eftersom Apple listar leveransdatum på mellan 1 och 3 dagar för alla modeller.