Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Nya NVIDIA MCP:er för AMD och Intel

Vi fick precis besked om NVIDIAs nya AMD- och Intel-färdplaner. Efter Intels kärnlogik-moniker kommer NVIDIA att släppa en C51XE version av deras ursprungliga C51-kretsuppsättning, även om NVIDIAs färdplaner inte avslöjar någon information om vad den här uppdateringen kan vara förutom ett något annorlunda elektriskt gränssnitt för Socket M2. NVIDIAs färdplaner hänvisar också i stor utsträckning till den nya MCP55. MCP55 är nästan identisk med MCP51, även om vi vet att den har ytterligare en gigabit PHY och 28 PCIe-banor. Detta är fortfarande inte tillräckligt för att stödja x16 SLI utan att en CK804 eller MCP51 fungerar som en sydbrygga, tyvärr, så MCP55 måste fortfarande paras ihop med en MCP51 eller CK804 för att ge riktigt dubbel x16-stöd.

Våra första färdplaner hävdade att MCP55 skulle dyka upp runt Cebit 2006, vilket var vettigt med tanke på att vi också hade hört att Socket M2 skulle lanseras då. Dessa nyaste NVIDIA-färdplaner hävdar dock att MCP55 inte kommer att dyka upp på moderkort förrän sent Q2’06; under juni/juli tidsram. Såvida inte AMD planerar att lansera Socket M2 på en VIA-kretsuppsättning exklusivt i tre månader (jag ska ge dig en hint, de kommer inte) förvänta dig inte att AMD DDR2-processorer kommer att lanseras på Cebit längre. Low end C51PV- och MCP51-kretsuppsättningar kommer också att lanseras ungefär under samma tidsram specifikt för Socket M2 Sempron.

På Intel-sidan noterade vi också två nya styrkretsar; C19XT (med MCP51) och C19 Ultra (även med MCP51). Just nu använder alla nForce4 Intel Edition-chipset MCP04 eller CK804 för sydbryggan. I början av nästa år kommer endast den avancerade nForce4 SLI x16 att använda C19 med CK804; de befintliga C19 + MCP04 kombinationerna kommer att fasas ut. Återigen, NVIDIAs färdplaner hävdar inte några väsentliga skillnader mellan varje chipset förutom det faktum att C19 Ultra uppenbarligen kommer att sakna GeForce 6100-kärnan.

NVIDIA har siktat in sig på följande priser för moderkort med de nya styrkretsen:


NVIDIA Intel Core Logic Prissättning

Produkt Segmentet Försäljningspris
nForce4 SLI X16 Entusiast > 160 $
nForce4 SLI Prestanda 100 USD
nForce4 SLI XT Vanliga 90 USD
nForce4 Ultra Värde 79 USD

För $79 kommer Intel verkligen att ha en kör för pengarna som Intels billigaste dual-core redo moderkort köra i intervallet $110 (om man bortser från det mycket minimalistiska ECS-alternativet). nForce4 är uppenbarligen ett mycket konkurrenskraftigt chip för Intel-plattformen, men oöverkomligt dyrt om du inte behöver SLI; en punkt som vi har tagit upp många gånger i våra prisguider. NVIDIA verkar ha svarat på vår kritik ganska adekvat, med SLI-kort på ingångsnivå planerade för under $100.

Den nya MCP:n låter intressant och ger en viss merit åt detaljerna vi presenterade för ett par dagar sedan med “GeForce 6250” som flyter runt i NVIDIA-drivrutinerna.